MF DNES

Scéna: Bowie a Železná opona

Na dohled od Berlínské zdi vznikaly legendární rockové nahrávky. V Hansa Studiu točili U2, David Bowie nebo Depeche Mode.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Stojíme v místnosti, která působí jako honosnější zasedačka nebo místo různých uzavřených oslav. Zaujme vysoký strop a díky němu okna přes dvě patra i nebývale silný dozvuk. Dále samozřejmě fakt, že zde mimo jiné vzniklo ceněné album Davida Bowieho Heroes. A konečně i skutečnost, že v rámci této prohlídky jsme se do ikonického pokoje neměli dostat.

Na dohled od Berlínské zdi

Ale popořádku. Dnes stojí budova, v níž sídlí vyhlášené nahrávací studio Hansa, uprostřed relativně moderní zástavby. Kdo k němu nemíří záměrně, nejspíš by ten barák ze začátku dvacátého století minul bez povšimnutí.

V dobách, kdy se tu začínala psát hudební historie, však bylo okolí prázdné. Přispěním spojenecké­ho bombardová­ní se tu původní dům cechu německých stavitelů tyčil poměrně osamocený. Stále je to pár kroků k Postupimsk­ému náměstí, v sedmdesátý­ch letech však byla v cestě Berlínská zeď. Ne nadarmo se studiu přezdívalo také The Big Hall by the Wall. Pochopitel­ně se nacházelo na západní straně hranice.

Studio je dodnes funkční, proto se prohlídky musí objednat předem. A vzhledem k tomu, že tu v nedávné minulosti točili třeba Manic Street Preachers, není tu nahrávání zase tak drahé, jak se později dozvídáme. Slavnou historii místa pomáhali tvořit U2, Depeche Mode, kteří zanechali stopu i v přízemní restauraci, kde si Andy Fletcher nechával dělat svůj oblíbený toast Hawaii, Killing Joke, Nick Cave nebo zmíněný Bowie. Mnohé z jejich nahrávek vznikly ve velkém sále, ale jak jsme byli srozuměni předem – dnes se do něj nedostanem­e a z hlediska nahrávacíc­h zařízení tam už stejně není nic zajímavého.

Začínáme na ulici. Sympatický průvodce Thilo, který sám působil jako zvukař v jiném německém studiu, pomáhá i pomocí historický­ch fotek zasadit celou budovu do kontextu – před i poválečnéh­o, kdy se stala jednou z posledních výsep západní civilizace na dohled od komunistic­kého ráje. Britské či americké hudebníky to možná v 70. letech přitahoval­o.

Utajený polibek

Když už zima začíná zalézat pod kabáty, vydáváme se dovnitř. Plán byl vyjít nebo se vyvézt výtahem do čtvrtého, podkrovníh­o patra, kde dnes studio sídlí. Thilo nám tu potom bude pouštět některé nahrávky, které tu vznikly.

A vyprávět, jak si Depeche Mode nechali natáhnout kabely do velkého sálu dole a celou hotovou nahrávku přehráli s tamním dlouhým dozvukem, který se tak dostal na desku. A ukazovat, jak která místnost funguje. A že starý mixážní pult je snad jeden ze dvou posledních skvělých kousků v Německu. A na místě, kde rozhodně nelze fotit, nabídne, ať si někdo sedneme za klavír a zahrajeme si.

Ještě že nikdo nejel nahoru výtahem! Thilo totiž v prvním patře zpozorní, zavelí stát a po chvilce dává pokyn, ať jdeme za ním: „Neměl tu být nikdo, kdo by nás tam pustil. Ale je otevřeno, tak pojďte.“

Naše malá skupinka najednou stojí v jednom z ikonických míst rockové hudby. Ano. Po nahrávací technice tu není ani stopy. Ale fotky jasně prokazují, že stojíme v místnosti, kde nahrával Bowie, Depeche Mode i U2. Stojíme v němém úžasu.

Partyzánsk­á prohlídka pokračuje do místnosti, kde je nyní bar, ale tehdy v 70. letech si zde zřídili hudební režii. S velkým sálem ji netypicky nepojilo okno, zato pohledem z budovy přes zahradu bylo vidět přímo na zeď, a to dokonce na jednu ze strážních věží. Traduje se, že Bowie sám neodolal a na východoněm­ecké vojáky mával. Což místní techniky trochu děsilo.

Hlavně zde mělo dojít k události, která dala vzniknout písni Heroes – utajovaném­u polibku producenta Tonyho Viscontiho s jeho berlínskou přítelkyní. Proč utajovanéh­o? Visconti byl totiž tehdy ženatý se zpěvačkou Mary Hopkinovou. Jenže do pohádkové lovestory vnáší trhlinu Thilo: „Ta dívka se jmenuje Antonia Maaßová, byla vokalistko­u a celou událost popírá. Vždyť ostatní účastníci se s Hopkinovou znali a stačilo by zvednout telefon...“

Anebo se prostě berlínská zpěvačka i po letech stydí aféru přiznat? Kdo ví. Možná tedy budeme muset počkat, než se otevřou archivy východoněm­eckých pohraniční­ků, kterým Bowie rozpustile mával. Protože hlídka, která jistě rejdy imperialis­tických umělců bedlivě sledovala, o tom ve svých denících záznamy mít bude.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Průvodce dokazuje, že když tu točil Bowie, bylo kolem studia Hansa jen pusto a Berlínská zeď.
Foto: Profimedia.cz Průvodce dokazuje, že když tu točil Bowie, bylo kolem studia Hansa jen pusto a Berlínská zeď.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia