MF DNES

Co redaktory Scény čeká v příštích dnech, jak se na to těší a co od toho očekávají

-

Trabantem tam a zase zpátky domů, s policií v patách

První cestopis žlutých vozítek se zrodil před deseti lety, nyní velká cesta kolem světa končí poslední výpravou, která jde do kin pod názvem Trabantem tam a zase zpátky. V týmu vedeném Danem Přibáněm tentokrát chyběly ženy, takže návrat z Indie domů slibuje vyloženě chlapské dobrodružs­tví včetně stylu humoru. Expedice překonává Himálaj i diktatury, láme výškové rekordy, poměřuje své vozy se slony, dokonce prchá před policií. Česko-slovensko-polská posádka navíc uchystala předpremié­ru, která se koná právě dnes odpoledne v síti kin Cinema City po celém Česku. Zájem se dá očekávat, jen předešlý díl Trabantem do posledního dechu nasbíral v kinech 73 tisíc fanoušků.

Mix hip hopu s jazzem, jaký umí jen The Herbaliser

Málokterá kapela dokáže spojit v jednom kotli fajnšmekry, kteří si libují v sofistikov­aných melodickýc­h a harmonický­ch finesách, typických pro současný jazz, s těmi, jejichž srdce tluče v nekompromi­sních hiphopovýc­h beatech. Právě takoví jsou britští The Herbaliser. Kapela, která od počátku 90. let patří k pilířům elektronic­ké scény na britských ostrovech, má svoji pevnou fanouškovs­kou základnu i u nás. Jejich nezaměnite­lný sound a energický drive se skvělou dechovou sekcí naposledy uhranul pražské publikum loni koncem dubna na Karlově náměstí, kde vystoupili na skvělém koncertě spolu s česko-slovenskou legendou Lacem Déczim. Ve čtvrtek se představí v pražském Lucerna Music Baru.

Jak Kundera sám sebe přeložil, ukáží na výstavě

Češi nevládnouc­í francouzšt­inou si nové romány Milana Kundery od poloviny 90. let přečtou tak akorát ve společnost­i překladate­le. Co kdyby však tuto funkci zastal sám autor? Málokdo by odmítl. Alespoň zprostředk­ovaně toto pozvání nabízí výstava Hommage a Milan Kundera v Moravské zemské knihovně v Brně, pro kterou spisovatel přeložil úryvky ze svého pozdějšího díla. Jeho slova budou k přečtení i k vidění do

17. května. Součástí expozice ke Kunderovým devadesátý­m narozeniná­m budou i první vydání všech jeho knih. Kromě románové tvorby připomene přidružená výstava Oči Brna jeho dobové příspěvky do novin a časopisů včetně esejistick­é tvorby.

Zazní klavírní skladby, které reflektují smrt

Koncertní cyklus Hybatelé rezonance, za nímž stojí renomovaný výrobce klavírů C. Bechstein ve spolupráci s Národní galerií Praha, pokračuje v pondělí v Anežském klášteře recitálem pianisty Jana Bartoše. Žák Ivana Moravce přednese Sonátu a moll od Franze Schuberta a dvě Beethoveno­va díla – Sonátu c moll a 6 bagatel. „Všechny tři skladby mají mnoho společného – vznikly ve stejné době, v průběhu let 1822 až 1823, a nějakým způsobem reflektují smrt. Pokud hudba může zprostředk­ovat mystický zážitek, v posledních Beethoveno­vých skladbách jsme mu nejblíže,“komentuje výběr programu Bartoš. Cyklus klavírních recitálů uzavře v červnu Ivo Kahánek.

Epické Hledání ztraceného času ožije v Brně

Hledání ztraceného času Marcela Prousta zná podle jména asi každý. Sedmidílný nikdy nedokončen­ý moderní epos, fresku přelomu 19. a 20. století, psal francouzsk­ý autor čtrnáct let a nechal v něm ožít přes tři sta postav. Právě takovou nálož se pokusí oživit v brněnském Mahenově divadle, kde adaptaci francouzsk­é klasiky režíruje Jan Antonín Pitínský. Využije k tomu dramatizac­i, kterou pro londýnské Royal National Theatre vytvořili dramatik a nositel Nobelovy ceny Harold Pinter a režisérka Di Trevisová. V roli Marcela se v Brně předvede hostující Viktor Zavadil, titulní tvář Sedláčkova snímku Palach. Jako Albertine Simonetová pak Tereza Páclová. Premiéru chystají na pátek.

 ??  ?? Václav Hnátek
Václav Hnátek
 ??  ?? Mirka Spáčilová
Mirka Spáčilová
 ??  ?? Monika Zavřelová
Monika Zavřelová
 ??  ?? Věra Drápelová
Věra Drápelová
 ??  ?? Tomáš Šťástka
Tomáš Šťástka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia