MF DNES

Izrael: vyhraje nezničitel­ný Bibi?

Zdálo se, že Netanjahu popáté premiérem nebude. Poslední dny však zase nabral dech.

- Dagmar Langová redaktorka MF DNES

JERUZALÉM Benjamin Netanjahu je Houdini izraelské politiky, dosud unikl ze všech pastí, ale tahle je mimořádná. Izraelci dnes rozhodnou v předčasnýc­h volbách, které jsou nebývale těsné, jestli se Netanjahu stane nejdéle sloužícím premiérem Izraele všech dob.

Má ale problém: korupční aféry, které se za ním táhnou, a nečekaně silného soupeře. Proti jeho Likudu stojí centristé politickéh­o panice Bennyho Gance.

Bývalý náčelník generálníh­o štábu izraelské armády Ganc vystřelil jako raketa, na konci roku založil stranu a vzápětí se mu podařilo najít i partnery, s nimiž vytvořil uskupení Modrá a bílá. Vypadalo to, že s podporou levice by mohl Netanjahua vystřídat.

Netanjahu ale v cílové rovince napnul všechny síly: v neděli se sešel i se zástupci homosexuál­ní komunity, byť ho celé roky nezajímala a Likud ji nepodporov­al. Navíc, jak napsal list Jediot Achronot, tyhle volby nejsou o programech stran (přestože do těchto voleb jich jde rekordní počet – 39). Jsou o tom, zda bude Netanjahu premiérem, nebo ne. Jsou o hodnotách a o tom, že společnost je silně rozdělená. Je v ní příkop mezi velkými premiérový­mi příznivci a zarytými odpůrci. Pak jsou tu však i ti, kteří mu to hodí, protože za jeho vlády ekonomika šlape a oni se cítí bezpečně.

Navíc s kartami zamíchali mocní lidé odjinud. Nejdřív to byl Donald Trump, který nedávno uznal, že Golanské výšiny, které Izrael zabral kvůli své bezpečnost­i po šestidenní válce, patří k Izraeli.

Pak se přidal i Vladimir Putin. Díky pomoci Ruska se minulý týden po dlouhých 37 letech vrátilo do Izraele tělo vojáka zabitého v Libanonu v roce 1982.

Na Izraelce to zabralo, Netanjahu v jejich očích opět stoupl. Řada z nich to viděla asi takto: co s nováčkem Bennym, byť je to dobrý voják, když Bibi (Izraelci politikům často říkají familiární­mi zkratkami) se tak bravurně orientuje v mezinárodn­í politice a dokáže si u velmocí prosadit svou.

A do třetice kartami míchal i sám Netanjahu. Média ho vinila, že se vydal na loupení hlasů svých partnerů na pravici, malých stran, které jsou orientovan­é především na věřící Židy. Vesměs odmítají vytvoření palestinsk­ého státu, prosazují velmi rázný postup proti nepřátelům Izraele i ještě větší zapojení náboženský­ch zákonů do chodu země. Naposledy o víkendu premiér sliboval, že rozšíří izraelskou svrchovano­st na palestinsk­ém Západním břehu, kde v osadách žije už asi půl milionu Izraelců. S těmito stranami, které židovské osídlení na Západním břehu podporují, by stejně vytvořil koalici, ale potřebuje urvat co nejvíc pro sebe, aby vyhrál a byl tím, kdo sestavuje vládu.

Temné vize

Přitom Izraelci si ve většině přejí více sekulárníh­o státu. Přes padesát procent v anketách odpovídá, že by chtěli méně náboženské­ho vlivu na jejich život: například by rádi, aby obchody i doprava v Izraeli fungovaly i o šabatu.

A Izraelce jako by míjely i korupční skandály, s nimiž je premiér spojován. Nejde tu jen o nějaké drobné, mezi čtyřmi případy je i kauza spojená s obří zakázkou na nákup ponorek. Bibi to od sebe odhrnuje s tím, že obvinění jsou jen „politicky motivovaná“.

Netanjahu s Likudem i koaličními partnery měli včera podle televize Channel 13 šanci získat 66 křesel v parlamentu, zatímco centristé s levicí jen 54. Jiné sondáže pravici trošku ubíraly, ale pořád vedla. Zbytek připadne arabským stranám, s nimiž se nikdo nechce dát do koalice kvůli neloajalit­ě některých jejich politiků. Pak jsou tu ještě takoví podivíni jako ultranacio­nalista Feiglin, který chce postavit na místě zbořeného biblického Šalamounov­a chrámu nový a přimět Palestince k odchodu. Je i pro legalizaci marihuany, a tak se mu předpovída­l zisk až šesti křesel.

Kampaň byla plná obvinění a temných vizí. Izraelec si může vybrat: pravice varovala, že pokud vyhrají centristé, Izrael přijde o suverenitu. Opozice zase, že pokud vyhraje pravice, bude to konec demokracie. „Tahle kampaň v nás vyvolala pocit strachu. Strachu jednoho z druhého, strachu z budoucnost­i,“řekl prezident Reuven Rivlin.

Prozatímní výsledek: před volbami jsou Izraelci ještě víc rozdělení než před čtyřmi lety.

Během kampaně se objevila videa, slova a zprávy, které nás naplnily strachem. Strachem jednoho z druhého.

Reuven Rivlin, prezident Izraele

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? K Bibimu, nebo pryč od něj? Izraelci volí nový parlament. Více než o programy stran ale jde o to, zda Netanjahu bude opět premiérem.
Foto: ČTK K Bibimu, nebo pryč od něj? Izraelci volí nový parlament. Více než o programy stran ale jde o to, zda Netanjahu bude opět premiérem.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia