MF DNES

Ťok končí, Babiš přinese Zemanovi nové jméno

Nejdéle sloužící ministr dopravy potvrdil, že skončit chtěl už v lednu.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

PRAHA Zítra ve 13 hodin pojede premiér Andrej Babiš za prezidente­m Milošem Zemanem a projednáva­t spolu mohou výměnu až tří ministrů. Jeden je po včerejšku stoprocent­ně jistý. Ministr dopravy Dan Ťok za ANO.

Ještě minulé pondělí sice Ťok zprávu MF DNES o tom, že Babišovi nabídl svoji demisi, označoval za „aprílový žert“, včera však přiznal, že o apríl šlo z jeho strany. Že je unavený z útoků na svou osobu a ve vládě skončí.

Babiš MF DNES sdělil, že už má vytipované­ho možného nástupce. „Jinak bych za panem prezidente­m nešel,“řekl. Jméno prozradit nechtěl, okruh možných kandidátů však vymezil tím, že musí jít o „manažera“a že nebude z ANO. V úvahu tak připadá třeba šéf společnost­i Hochtief Tomáš Koranda, který však podobnou nabídku od Babiše už dříve odmítl, nebo šéf další stavební společnost­i Colas Tomáš Krones.

Kromě Ťoka může Babiš probírat se Zemanem i další osud ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové nebo ministra spravedlno­sti Jana Kněžínka.

Dával najevo, že si jeho konec ve vládě nepřál. „Pan Ťok se nemá za co stydět, udělal strašně moc práce. Musím se smát, když čtu komentáře některých politiků, zejména za ODS,“říkal včera premiér Andrej Babiš. A začal číst seznam ministrů dopravy, kteří předcházel­i Ťokovi.

Nikdo z nich se nemohl pochlubit, že by v úřadu vydržel tak dlouho jako on. Ťokovi však k rekordním 4,5 roku ve funkci notně pomohlo i to, že Babiš za něho dlouho neměl náhradu. Teď tvrdí, že ji má a její jméno prozradí zítra jako první prezidentu Miloši Zemanovi.

Naznačil jen dvě indicie. Nový ministr nebude z hnutí ANO: tím vyloučil místopředs­edu ANO a bývalého brněnského primátora Petra Vokřála, o němž se v hnutí už delší dobu spekuluje. A dodal, že „resort dopravy musí řídit manažer“, podobně jako Ťok, který byl před nástupem do úřadu šéfem stavební společnost­i Skanska. To by mohlo ukazovat na muže, které měl Babiš v hledáčku už dřív, ale nakonec se s nimi nedohodl: šéfy stavebních společnost­í Hochtief Tomáše Korandu nebo Colas Tomáše Kronese.

Variant však může být logicky mnohem víc. Výběr Babišovi ale

komplikuje, že resort dopravy není mezi šéfy velkých firem zrovna lákavý.

Místo manažera úředník?

Výstavba silnic a dálnic totiž i po prosazení novely zákona o liniových stavbách jde pomalu, stát má stále problém s výkupy pozemků. Když se k tomu přidá stav dálnice D1, ministr musí být pořád připraven na krizovou komunikaci.

A je tady ještě jeden neopomenut­elný fakt. Že mnozí šéfové firem by si jako ministři několikaná­sobně platově pohoršili. To by tak ukazovalo na jinou kuloární spekulaci, že novým ministrem bude nejmenovan­ý úředník, zatím působící mimo resort dopravy.

S Ťokem odchází z ministerst­va muž, který na rozdíl od Babiše příliš nedal na svůj mediální obraz. Hádku s hejtmany z dob vlády Bohuslava Sobotky, kdy řekl, že ministerst­vo nedá ani korunu na opravy krajských silnic, ještě přečkal. Výrok z loňského prosince, kdy dopravní kolaps na D1 omlouval nečekaným kalamitním sněhem, odnesl otevřeným sporem s Babišem o to, že je ve funkci příliš měkký. A následně odevzdáním demise, kterou Babiš sice ještě letos v lednu nepřijal, ale s dovětkem, že skončí, až bude mít nějakou náhradu. Tu teď tedy Babiš podle svých slov má.

Zatímco Ťokova nástupce tak zatím provází nejistota, skoro jisté je nové jméno pro ministerst­vo průmyslu a obchodu. Babiš sice včera na dotaz, zda bude se Zemanem probírat výměny i na jiných resortech, než je doprava, odvětil „no comment“, ale o konci ministryně Marty Novákové se mluví jako o hotové věci.

Stejně tak jako o jejím nástupci, kterým by měl být šéf Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů Karel Havlíček. Ten podle informací MF DNES Babišovi kývl na nabídku už minulý měsíc při společné návštěvě USA, tehdy prý dohoda zněla tak, že se změnou vyčkají až na vhodnou příležitos­t. A ta teď podle informací z Babišova okolí přišla. Nováková to měla nahnuté už kvůli pověsti nevýrazné ministryně, za kterou úřad řídí spíše její náměstkyně Alexandra Rudyšarová, nebo kvůli výroku, že si Češi mohou za vysoké ceny mobilních dat sami tím, že hodně využívají wi-fi. Definitivn­ě jí však nejspíš zlomí vaz nedávné vykázání zástupce Tchaj-wanu ze setkání investorů na ministerst­vu průmyslu a obchodu, kvůli čemuž byl Babiš na Novákovou hodně naštvaný. Spekuluje se pak ještě o konci ministra spravedlno­sti Jana Kněžínka, MF DNES už informoval­a o tom, že Zeman na toto místo prosazuje svoji poradkyni a někdejší nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou, Babiš to však odmítá.

V klidu by naopak zítra měli být ministři za ČSSD. Byť nahnuté to podle informací ze strany stále má ministr kultury Antonín Staněk. Ten minulý týden v rozhovoru pro MF DNES ujišťoval, že spekulace o jeho odvolání už utichly a že teď má plnou podporu předsedy Jana Hamáčka. Některé zdroje z ČSSD však tvrdí, že Staněk stále budí rozpaky, mimo jiné kvůli množství zahraniční­cˇ hcest a poměru toho, co se mu na nich podařilo vyjednat. Štěstí však má prý v tom, že Hamáček teď nehodlá do složení ministrů za ČSSD zasahovatˇ­a že navíc nemá vhodnou náhradu.

Ťokovi však k rekordním 4,5 roku ve funkci notně pomohlo i to, že Babiš za něho dlouho neměl náhradu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia