MF DNES

Přijede kapitán Voráček míří na mistrovstv­í světa

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Posily z NHL Český tým chystající se na MS posílí zvučná jména. Kromě Jakuba Voráčka a Leo Gudase z Philadelph­ie by mohli přiletět Filip Chytil (New York Rangers) či Pavel Zacha (New Jersey Devils). Do začátku šampionátu skončí 2. kolo play off NHL a volné budou další hokejové hvězdy.

Hokejoví mistři míří na Slovensko. Na šampionát v Bratislavě a Košicích by se jich tentokrát mělo sletět víc než jindy. Vždyť turnaj startuje až poté, co v zámoří skončí druhé kolo Stanley Cupu, v němž tedy zbudou už jen čtyři týmy. Pro své národní týmy budou volní borci z dalších 27 klubů NHL.

A tak je potěšující, že i Češi, jimž v poslední době hvězdy ubývaly, mohou počítat s posilami ze slavné soutěže. Účast bez okolků potvrdil

Jakub Voráček z Philadelph­ie. „Výborná zpráva!“řekl Robert Reichel, asistent kouče Miloše Říhy. „Patří mezi opory Flyers. Má zkušenosti z nároďáku. Umí stmelit kabinu.“

Někdejší reprezenta­ční vůdce, trojnásobn­ý šampion a olympijský vítěz dobře ví, jak jsou takoví pašáci potřební. S Voráčkem a jeho parťákem Radkem Gudasem se během březnové inspekce po Severní Americe setkal po utkání v Chicagu.

„Kluci ještě měli šanci na postup do play off, ale předběžně jsme se bez problémů domluvili, kdy a jak by se k nám mohli připojit,“líčí.

Co tedy Voráčkovo kývnutí znamená? Jak je důležité míti Jakuba?

Devětadvac­etileté křídlo potvrdilo vřelý vztah k rodné zemi. Chystá se za ni nastoupit už na dvanácté akci (4 MS juniorů, 5 MS dospělých, Světový pohár a olympiáda v Soči).

Coby zelenáč se zásadně zasloužil o poslední české zlato vytěžené ze šampionátu v Německu 2010.

Právě Voráček totiž v kritické chvíli semifinále se Švédskem za stavu 1:2 přihrál od zadního mantinelu obránci Karlu Rachůnkovi na spásnou trefu v čase 59:53.

O rok později na Slovensku pomohl k bronzu. Dvakrát byl dokonce kapitánem mužstva (2015, 2017) a nebylo by divu, kdyby se jím stal také letos, byť Říha s Reichlem svorně tvrdí: „Céčko ještě neřešíme.“

Každopádně by měl českou chásku v Bratislavě vést a uklidňovat.

„Srší z něj zkušenost, je nad věcí. Věřím, že pohodu přenese na celý mančaft,“říká Reichel.

Ryšavého vousáče provází přirozený respekt. Brilantní bruslař dovede v kalupu vytvářet šance pro sebe i pro ostatní. Zvlášť cenné je jeho umění v přesilovká­ch.

O Voráčkově pozici v NHL svědčí třeba i štědrá smlouva, jež mu za osm let vynese 66 milionů dolarů.

Nyní je v historické­m bodování krajanů v NHL jedenáctý (195+444), nedávno předstihl Reichla a v přespříští sezoně patrně překoná reprezenta­čního manažera Petra Nedvěda. Nesrazí-li ho zranění či prudký pokles formy, v ročníku 2021/22 se zařadí na třetí místo za Jaromíra Jágra a Patrika Eliáše.

Třebaže dosud za Atlantikem nedosáhl na některou z blyštivých trofejí, buduje si úctyhodnou kariéru.

Novináři jej chválí za upřímnost a smysl pro humor. Klidně sám sebe shodí. Nereptá, ať ho kouč v sestavě zastrčí kamkoliv. Při nedělní rozlučce ve Philadelph­ii působil zklamaně. Flyers nepostoupi­li do play off, fanoušky cloumalo naštvání. Sám prožil spíš průměrnou sezonu (20+46). O to větší v něm může klíčit touha spravit si chuť v Bratislavě.

Říha s Reichlem zatím tají, kterého centra k němu zařadí. Jsou odsouzeni k čekání na vývoj úvodních kol Stanley Cupu a Calder Cupu, vyřazovací části farmářské AHL.

V ideálním případě by jednu údernou lajnu mohli opřít o Davidy Pastrňáka s Krejčím a druhou o Voráčka s Tomášem Hertlem. Jenže to by museli záhy vypadnout Bruins z Bostonu a Sharks ze San Jose, což se přihodit může, leč nemusí.

A tak trenéři mírní nadšení: „Ještě je dost času. Máme víc variant.“

Pravda, první přípravné utkání s Rakouskem hrají jejich hoši teprve zítra a do šampionátu vstoupí až 10. května.

Rychlík s číslem 93 představuj­e pro Česko klíčový trumf. Též vzhledem ke krajně pozdnímu začátku mistrovstv­í však velmoci (Kanada, USA, Finsko, Švédsko, Rusko) poskládají papírově silnější mužstva.

Reichel věří, že jim lze čelit týmovým pojetím a soudržnost­í: „Voráček je fajn, ale my potřebujem­e 25 chlapů, co potáhnou za jeden provaz a půjdou za svým cílem.“

Z Voráčka srší zkušenost, je nad věcí. Věřím, že pohodu přenese na celý mančaft. Robert Reichel asistent trenéra Miloše Říhy

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ??
Foto: Michal Růžička, MAFRA
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Posila
Jakub Voráček potvrdil start na mistrovstv­í světa.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Posila Jakub Voráček potvrdil start na mistrovstv­í světa.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia