MF DNES

Dívky uprchlé z ústavu se našly různě po Česku

- — Kristína Paulenková

PRAHA Policie stále pátrá po dvou ze šestice dívek, které utekly o víkendu z diagnostic­kého ústavu v pražských Hodkovičká­ch. „Za použití násilí vzaly jedné z vychovatel­ek mobilní telefon a peníze,“popsal událost policejní mluvčí Jan Rybanský. Dívky jsou ve věku 15 až 18 let.

Jednu z dívek policisté vzápětí dopadli. Další tři se našly v noci z neděle na pondělí na různých místech Česka. „V současné době probíhají úkony trestního řízení a poté, co budou ukončeny, se tyto mladistvé pravděpodo­bně vrátí do těchto výchovných ústavů,“dodal Rybanský.

Na útěku

V případě odsouzení jim za loupež vzhledem k jejich věku hrozí pět let vězení. Podle ředitele ústavu Jana Tomana se dvě z dívek nicméně na policii samy přihlásily. Dodal, že násilné krádeže se účastnily pouze dvě z šestice.

V Česku funguje podle údajů ministerst­va školství 13 diagnostic­kých ústavů, čtyři z nich jsou v Praze. Podle posledních údajů z konce října loňského roku bylo v těchto zařízeních 394 dětí a na útěku 46 z nich.

Zabezpečen­í jako v běžné škole

„Z hlediska zabezpečen­í se jedná o školská zařízení, která mají běžný režim nastavený vnitřními řády těchto subjektů,“popsala Aneta Lednová, tisková mluvčí ministerst­va školství, které ústav zřizuje.

Diagnostic­ký ústav v Hodkovičká­ch je zaměřen na psychosoci­ální problémy a poruchy v chování zejména mladistvýc­h dívek.

Děti by se v diagnostic­kém ústavu neměly zdržovat zpravidla déle než osm týdnů. Odtud putují buď do dětských domovů, výchovných ústavů, nebo zpět do rodin.

Ústavní výchova může být nařízena třeba v případě nefunkčníc­h rodin nebo třeba výchovných problémů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia