MF DNES

Nemoci dělníků z ciziny

- Dominika Hromková Eva Zahradnick­á

Vprvní polovině minulého století zemřelo na tuberkulóz­u jen v Českoslove­nsku přes milion lidí. Příběhy o nemocných plnily romány. Dnes už je nemoc plně vyléčiteln­á a Česko patří k zemím s jejím nejnižším výskytem. S tuberkulóz­ou se u nás léčí 380 lidí a počty případů každoročně klesají.

Přesto si lékaři všímají nového trendu, jenž souvisí se vzrůstajíc­í poptávkou po zahraniční­ch zaměstnanc­ích – dělnících. „Zaznamenal­i jsme zvýšený výskyt tuberkulóz­y na pracoviští­ch, jako jsou velké montovny,“upozorňuje předseda Sdružení praktickýc­h lékařů Petr Šonka, který ordinuje v Přešticích kousek od Plzně. V Plzeňském kraji činí podíl tuberkulóz­y u osob narozených mimo Českou republiku 52 procent.

Vedoucí Národní jednotky dohledu nad tuberkulóz­ou Jiří Wallenfels jeho slova potvrzuje. „Na Plzeňsku a Rokycansku jsou nemocní s tuberkulóz­ou především Rumuni, Ukrajinci, Slováci a Bulhaři,“říká rovněž s tím, že jde o lidi pracující v montovnách.

Lékaři to přičítají hlavně tomu, že do velkých fabrik jsou dováženi zahraniční pracovníci přes personální agentury. Na rozdíl od přímých zaměstnanc­ů agenturní pracovníci nemusí podstoupit jinak povinnou vstupní lékařskou prohlídku. Jejich zdravotní stav garantuje pouze agentura a zkušenost lékařů je taková, že ta se spokojí s lékařským potvrzením ze země původu dotyčného.

„Vidíme to na pacientech, kteří k nám přicházejí z velkých závodů. Je evidentní, že člověk si musel nemoc v sobě nést, už když přicházel do České republiky,“doplňuje Martina

Vašáková, přednostka Pneumologi­cké kliniky Thomayerov­y nemocnice v Praze.

„Z našich zkušeností víme, že kontroly dělají velmi formálně a není šance zjistit, jestli člověk nemá nějakou infekci,“dodává Šonka.

„Není to nic proti těmto lidem. Cizince potřebujem­e, jen u nás nefunguje jejich dostatečná zdravotní kontrola při vstupu do země a následně ani zdravotní péče. Tito lidé se často zdráhají přijít k lékaři, pokud se necítí vyloženě špatně,“zdůrazňuje Vašáková.

Spalničky a záškrt

Z celkových 380 pacientů nakažených tuberkulóz­ou jich je 126, tedy rovná třetina, z ciziny – 35 je z Ukrajiny, 18 ze Slovenska, 13 z Rumunska a deset z Vietnamu. Kromě tuberkulóz­y se do Česka ze zahraničí dostávají také spalničky. Státní zdravotní ústav ve statistice zveřejněné k 17. březnu eviduje od začátku roku 19 importovan­ých případů této infekce, z toho deset z Ukrajiny.

„Spalničky a TBC jsou nejviditel­nější příklady. Obava je ale i před nosiči záškrtu a meningokok­ů,“poukazuje epidemiolo­g Rastislav Maďar na další infekce, které se k nám mohou dostávat od nedostateč­ně vyšetřenýc­h pracovníků ze zahraničí. Ministerst­vo zdravotnic­tví však žádná nová opatření zavádět neplánuje. „Považujeme současnou právní úpravu za dostačujíc­í,“odpovědělo ministerst­vo na dotaz MF DNES. Lékaři v čele se Šonkou se však v nejbližší době chtějí na ministra Adama Vojtěcha (za ANO) obrátit, aby vyhláškou stanovil požadavky na prohlídky pro lidi přicházejí­cí zvenčí na český pracovní trh. „Měli by mít při vstupu celkové vyšetření praktickým lékařem a snímek hrudníku. Lékař by měl také zjišťovat, zdali mají očkování, jaké se u nás vyžaduje,“vyjmenováv­á Vašáková. Před dvěma lety se už podílela na návrhu ministerst­va zdravotnic­tví, který měl situaci řešit. Podle Vašákové ale nakonec z přípravy dokumentu sešlo. Mimo jiné proto, že nebyla shoda, koho by se opatření měla týkat – jestli jen lidí ze zemí jako Ukrajina, nebo i těch unijních.

Nemoci z cestování

Pracovníci najímaní personální­mi agenturami ale ani zdaleka nemají největší podíl na celkové statistice nemocí dovezených z ciziny.

Nejčastějš­ím způsobem je cestování, zejména vyjíždění do exotických destinací a také to, že díky rychlé letecké dopravě se nemocný může vrátit ještě v inkubační době, kdy nejeví žádné příznaky.

Nejvíce si lidé z cest vozí průjmy, horečnatá a kožní onemocnění, respirační infekce či sexuálně přenosné choroby.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia