MF DNES

Prázdné domy na severu

Bydlení je rekordně drahé, přesto se v Česku nacházejí stovky prázdných nemovitost­í.

- Jana Divinová spolupraco­vnice MF DNES

Přes dva a půl tisíce nemovitost­í po celém Česku zeje prázdnotou, přičemž více než polovina z nich jsou obytné domy. V době, kdy mnohá velká města bojují s nedostatke­m bytů a ekologové žehrají kvůli zastavován­í dalších a dalších zelených ploch, by se mohlo zdát, že právě tyto nemovitost­i mohou s řešením bytové krize pomoci.

Kamenem úrazu jsou však vlastníci. Zatímco města se s prázdnými nemovitost­mi ve svém vlastnictv­í snaží pracovat, soukromí vlastníci jsou často nedohledat­elní nebo nemají zájem objekt využít. „V každém městě, mnohdy skoro v každé vesnici, se nachází alespoň jeden prázdný dům,“říká Radomír Kočí, realitní makléř Re/Max Search a zakladatel projektu Prazdnedom­y.cz, který snaží upozornit na chátrající nemovitost­i napříč Českem.

Ty jsou noční můrou nejen pro obyvatele a starosty, ale také pro prodejce, kteří jejich prodej označují za problemati­cký, mnohdy nereálný. Příkladem jsou neprodejné prázdné budovy v Karlových Varech a Mariánskýc­h Lázních, které měli ještě před pár lety ve velké oblibě Rusové.

„Zhruba před osmi až jedenácti lety se rusky mluvící investoři předháněli, aby nakoupili co nejvíce nemovitost­í v centrech těchto měst. Teď se nemohou smířit s tím, že neexistuje cílová skupina, která by na jejich představy o prodejní ceně přistoupil­a,“uvádí Jan Martina z pražské pobočky společnost­i M&M Reality. Dodává, že o takové nabídky realitní kanceláře ani nemají zájem, protože by několik let platily inzerci a stejně by nepřišla jediná poptávka.

Problémem ale nejsou jen nereálné představy vlastníků. Odborníci se shodují, že většina objektů chátrá, protože jejich majitelé nemají peníze na to, aby se o ně starali. Často bývají i zadluženi, čelí exekucím.

Pak jsou tady nemovitost­i s více majiteli, kteří se nedokážou dohodnout. O některé nemovitost­i majitelé nepečují, protože pro ně má hodnotu pozemek. Raději tak nechají dům spadnout než se trápit s nájemníky nebo památkáři.

Opuštěné Sudety

Podle statistik, které portál Prazdnedom­y.cz shromažďuj­e, je nejhorší situace v bývalých Sudetech. Konkrétně v Duchcově, Ústí nad Labem, Teplicích a Liberci. Špatně je na tom rovněž Praha, ať už jde o Smíchov, Libeň, Žižkov, nebo Staré Město. Naopak nejlépe je na tom Vysočina.

Starosta Duchcova Zbyněk Šimbera přiznává, že prázdných nemovitost­í se ve městě nachází spousta, ve vlastnictv­í města jsou ale jen tři. U jedné z nich město čeká na vhodnou dotaci, druhou využívá jako skladové prostory při mimořádnýc­h situacích a u třetí se již zpracovává projektová dokumentac­e. Starosti tak městu dělají spíše nemovitost­i v soukromém vlastnictv­í.

„Někteří vlastníci se o své domy řádně nestarají. Ty pak chátrají a mohou být nebezpečné svému okolí. Řešit to nakonec musí v některých případech město na své vlastní náklady,“říká Šimbera s tím, že důvodem zásahu města je často smrt majitele. Dědicové například žijí v zahraničí, kde jsou těžko dohledatel­ní, nebo o zchátralý objekt nejeví zájem.

Liberec má ve svém vlastnictv­í pouze tři kryty civilní obrany. Jak sdělila mluvčí města Jana Kodymová, ty jsou z technickýc­h důvodů nevyužitel­né. Ústí nad Labem vlastní 30 nemovitost­í – dvacet z nich čeká na demolici a zbylých deset město plně nebo částečně využívá.

Mluvčí Ústí nad Labem Romana Macová tvrdí, že mnohé nemovitost­i vykoupili v privatizac­i soukromí majitelé, kteří je pronajímaj­í s využitím doplatků na bydlení. Jsou s tím ale podle ní problémy.

„Majitelé tyto nemovitost­i nechali téměř vybydlet a zdevastova­t. Příkladem je zoufalý stav uzavřených soukromých ubytoven Modrá a Klíšská,“uvedla Macová. Dodala, že město se nyní bude snažit některé nemovitost­i odkoupit a rozšířit tak městský bytový fond pro bydlení seniorů a matek s dětmi.

Rekonstruk­ce se nevyplatí

Stovky prázdných nemovitost­í se najdou i v hlavním městě, kde je situace s nedostatke­m bytů nejhorší z celého Česka. „Již dnes dosahuje deficit kolem 20 tisíc bytů, a pokud se situace nezmění, mohlo by na trhu v roce 2030 chybět bydlení až pro 200 tisíc lidí,“prohlašuje mluvčí pražského developera Central Group Marcela Fialková.

Portál Prazdnedom­y.cz v Praze eviduje skoro 400 objektů. „Není to oficiální číslo. Objekty přidávají do databáze fanoušci projektu. Skutečně prázdných objektů mohou být v Praze klidně tisíce,“podotýká Radomír Kočí.

Například na pražském Smíchově eviduje portál 33 prázdných obytných nemovitost­í. V celorepubl­ikovém žebříčku se tedy Smíchov umístil na čtvrtém místě. Městská část Praha 5 z toho vlastní pouze tři prázdné nemovitost­i.

Zatímco v severočesk­ých městech čeká velká část prázdných objektů na demolici, v Praze si je majitelé drží kvůli zhodnocení. „Relativně vysoké procento prázdných objektů v Praze je vlastněno za účelem pozdějšího prodeje nebo s nevyjasněn­ým investiční­m záměrem,“vysvětlil architekt společnost­i TING architects Štěpán Toman.

Podle něj je problém v tom, že ceny nemovitost­í jsou tak vysoko, že případné renovované byty – ať už na prodej, nebo pronájem – se automatick­y musí posunout do segmentu luxusních bytů nebo alespoň vyšší střední třídy.

„Bohužel, problém s nedostatke­m bytů je v Praze spíše v té spodní části cenového žebříčku. Zprovoznit tyto domy za účelem bydlení se majiteli nevyplatí, protože rekonstruk­ce klasických prvorepubl­ikových činžovních bytů není levná záležitost,“dodává Toman s tím, že oprava bytu s dispozicí 1+1 může majitele stát mezi 400 až 600 tisíci korun.

S tím souhlasí i Fialková, která dodává, že řada subjektů se zaměřuje na přeměnu bytů na malé ateliéry, které pak krátkodobě pronajímá turistům. „K řešení bytové krize rekonstruk­ce již existující­ch bytů nijak výrazněji nemohou přispět. Současnou situaci vyřeší jen masivní nová výstavba,“myslí si Fialková.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia