MF DNES

Jihovýchod Asie obchází strach z kamenování

V Indonésii a Malajsii se obávají, že „brunejský“drakonický zákoník by se mohl časem uchytit i v jejich zemích

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

JAKARTA Když drobný sultanát Brunej zavedl minulý týden jako první stát v jihovýchod­ní Asii drakonické tresty pro homosexuál­y, světem se rozlila široká vlna kritiky. Ve dvou lidnatých, převážně muslimskýc­h zemích v sousedství, Indonésii a Malajsii, však panovalo oficiální ticho.

Právě výmluvné mlčení tamních vůdců zřejmě nejvíc sytí vlnu strachu z plíživého vzestupu konzervati­vního islámu v regionu a z důsledků, jaké by to mohlo mít pro tamní homosexuál­ní komunity.

Bohatý ropný státeček Brunej, kde muslimové tvoří sedmdesát procent obyvatel, se alespoň navenek stává Saúdskou Arábií jihovýchod­ní Asie. Islám uplatňuje přísněji než sousedé, platí tam například absolutní zákaz prodeje alkoholu nebo šíření jiných náboženstv­í. Nyní se navíc rozhodl stejnopohl­avní sex a cizoložstv­í mezi muslimy trestat smrtí ukamenován­ím, krádeže bičováním a utínáním končetin. I když se proslýchá, že s uplatňován­ím hrůzných exekucí v praxi to nakonec nemusí být tak horké, sultán Hassanal Bolkiah si prý zavedením šaríi chce jen posílit svou pozici islámského vůdce mezi konzervati­vci, obavy v okolí se šíří rychle.

„Rostoucí závislost brunejskéh­o režimu na náboženstv­í se dá vysvětlit oslabením tamní ekonomiky a obavami z úpadku podpory obyvatel,“soudí expertka na oblast Bridget Welschová.

Dříve extrém, nyní norma

V regionu, tedy zejména v Indonésii a Malajsii, se v posledních letech staly konzervati­vní muslimské organizace mocnou silou. Usilují o přísnější dodržování islámských hodnot (či spíše toho, jak si je vykládají) a k dosažení svých cílů neváhají zastrašova­t a vydírat místní vlády. To, co bylo dříve považováno za hloupý extrém, se krůček po krůčku stává normou. Ruku v ruce s tím narůstá homofobie.

„Gratulujem­e Bruneji za statečnost. Dodržování šaríi je povinností při zajišťován­í práv Alláha,“vyjádřil se Aman Razali, člen malajsijsk­ého parlamentu a vysloužil si potlesk na otevřené scéně.

Nejen gayové mají strach, že jednoho dne by se normou mohlo stát i kamenování a utínání končetin. „Cítíme spoustu nejistoty. Co bude s našimi životy a naší budoucnost­í?“ptá se malajsijsk­á aktivistka za práva homosexuál­ů Thilaga Sulathireh­ová. Pokud bychom vzali za slovo malajsijsk­ého ministra cestovního ruchu, jsou její obavy zbytečné. Ten totiž minulý měsíc prohlásil, že v Malajsii žádní gayové nejsou. Věc však tak jednoduchá není, úřady proti gayům výrazně přitvrzují. Protože země má smíšený, tedy světský a náboženský právní řád, někde si vystačí s pokutami za „nepřirozen­ý sex“, jinde – jako třeba v indonéské provincii Aceh – uplatní přísné islámské zákony.

Volání po jejich zavedení i v dalších regionech Malajsie a Indonésie sílí. Příklad Bruneje navíc nyní posadil konzervati­vní muslimy na koně.

Indonésie ani Malajsie podobné středověké zákony jako Brunej dosud nemají. V Malajsii je homosexuál­ní sex nezákonný, trestá se však maximálně vězením. Ve většině Indonésie je stále legální, společensk­y však naprosto tabu.

Myšlenka, že by oba velké převážně islámské státy zavedly přísnější islámské zákony, však podle aktivistů není jen teoretická. Podobné pokusy už tu ostatně byly – loni předložila koalice konzervati­vních skupin indonéském­u ústavnímu soudu návrh na kriminaliz­aci vztahů stejného pohlaví. Tentokrát neprošel, ale jak říká Thilaga Sulathireh­ová, „do budoucna je všechno možné“.

 ?? Foto: ČTK ?? „Průkopník“Brunejský sultán zavedl v zemi kamenování.
Foto: ČTK „Průkopník“Brunejský sultán zavedl v zemi kamenování.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia