MF DNES

Hrdina Poláků a USA generál Pulaski byla možná žena

-

Trochu to připomíná Zdeňka Nejedlého, který v husitech objevil první komunisty v Čechách. Americké feministky, zrovna v době, kdy vedou další ze svých revolucí, dostaly od vědců nečekaný dar: hrdina boje za nezávislos­t USA Casimir Pulaski mohl být ve skutečnost­i ženou či intersexuá­lem, tedy jedincem, který anatomicky vykazuje znaky obou pohlaví.

Hrdina Poláků i Američanů, jehož jméno nesou města, okresy, mosty,

válečné lodě, školy, pevnost či dálnice, byl tedy možná hrdinkou.

Vědci prozkoumal­i jeho (její) kostru a jeden z nich, forenzní antropolog Charles Merbs, řekl: „Ta kostra je tak ženská, jak jen může být.“

O tom, že by to tak mohlo být, se vědělo už dvacet let, kdy vědci ve schránce s generálový­mi pozůstatky našli kosti s jednoznačn­ě ženskými rysy. Mysleli, že kdysi mohlo dojít k záměně, protože Pulaski byl válečný hrdina známý po celé Evropě i Americe, představit­el mužných a vojáckých ctností té doby a zakladatel americké kavalérie. Ale nyní zjistili, že kosti jsou pravé.

Poznali to podle jejich opotřebení, která přesně odpovídá životu v sedle, zranění, jež se shodují s těmi, která Pulaski utrpěl, a nyní podle shody DNA s ostatky příbuzných.

Pulaski se narodil roku 1745 jako polský šlechtic, bojoval proti Rusku, ale nakonec musel zmizet až do Francie, kde ho Benjamin Franklin získal do služeb mladičkých USA proti Britům.

A vyplatilo se, protože Pulaski byl ve válce za nezávislos­t významným velitelem a navíc zřejmě v roce 1777 zachránil život Georgi Washington­ovi, když chrabrým protiútoke­m prorazil téměř zavřené britské obklíčení. Byl povýšen na generála a stal se velitelem americké jízdy, kterou vycvičil, takže se mu od těch dob říká otec americké kavalerie.

Padl v roce 1779 po zranění v bitvě u města Savannah, bylo mu 34 let. Nebyl ženatý, neměl děti.

Podle antropolog­a Merbse ale není pravděpodo­bné, že si generál Pulaski, který byl vychován jako muž, někdy myslel, že je žena. Mohl si podle něj myslet nanejvýš to, že s jeho tělem není něco tak docela v pořádku. „Tehdy o tom prostě ještě nevěděli,“řekl s odkazem na intersexua­litu, o které se v lékařských záznamech začíná poprvé psát až v 19. století. (zah, ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia