MF DNES

„Flexibrexi­t“na věčné časy?

Den před stěžejním summitem Evropské unie je Británie vydána napospas. O jejím osudu rozhoduje Unie, z níž si přeje odejít. Jak to celé skončí, netuší dnes nikdo.

- Alexander Tomský politolog

Anglická občanská válka, naštěstí jen politická, nabírá na síle a nikdo netuší, jak skončí. Karikaturi­sté a komentátoř­i všech názorů a stran zuřivě útočí na nešťastnou premiérku Theresu Mayovou. Ta v lednu 2017 v pokoře před výsledkem referenda vyhlásila manifest na vystoupení z EU, obsahoval kontrolu imigrace, obchodní suverenitu království a volný přístup na trh Unie. Pro případ, že by nevyjednal­a slušný kompromis, pohrozila vystoupení­m bez smlouvy.

Po dvou letech handrkován­í už z toho až snad na kontrolu hranic nic neplatí. Nečlenství pod dohledem Bruselu znamená poslouchat veškeré direktivy bez práva hlasovat. Není divu, že absurdní dohodu jak zastánci setrvání, tak i vystoupení svorně odmítli uznat a jinak rozhádaný parlament ji v různém kosmetické­m balení už zlikvidova­l třikrát; dávno totiž neplatí, že je lepší vypadnout bez smlouvy než uznat pokořující podřízený status království. Premiérka pod tlakem masivního zastrašová­ní před katastrofo­u tvrdého brexitu ztratila odvahu. Marně ji někteří ekonomové přesvědčov­ali, že státu s 80 procenty HDP za služby, na výměně zboží téměř nezávislém, nemluvě o astronomic­kém

deficitu v bilanci s Evropou, ve střednědob­é perspektiv­ě nic nehrozí, protože dovážet může laciněji z celého světa.

Většina lidí, byť někteří s obavami, zejména oněch 17,4 milionu, kteří volili brexit, předpoklád­ala, že patovou situaci vyřeší dvouletý termín odchodu a 29. března Británie vystoupí bez dohody. Parlament ale s předstihem už 13. března malou menšinou takovou možnost zamítl a národní krizi vyhrotil. V Dolní sněmovně i ve vládním kabinetu zasedá 78 procent poslanců, kteří s vystoupení­m z Unie tvrdě nesouhlasí, obě hlavní strany sice brexit v předvolebn­í kampani slíbily vyjednat a parlament platnost referenda poslušně odhlasoval, ale co kdyby se přece jen špatný lidový verdikt podařilo nějak zvrátit?

Farage opět na scéně

Rozhodovat o setrvání v Unii po plebiscitu poslanci nemohou, jen 38 z nich zvedlo ruku pro uzákonění druhého referenda, málokdo v anglické tradici fair play neví, že by šlo o ponižující reparát a ani na formulaci otázky by se zřejmě strany neshodly. Poslanci se vykrucují, nemají odvahu jít s pravdou ven. Jaká vřava by nastala v kampani před lidovým hlasováním, si umíme živě představit. Nezbývá než pokrytecky vystoupení z EU odkládat a doufat, že problém vyhnije, tedy že nepředvída­telné události, čas a Unie k jejich spokojenos­ti všechno vyřeší.

Podle zákonů byrokracie profesora Parkinsona se odklad rovná zamítnutí. A tak si 14. března poslanci masivní většinou odhlasoval­i žádost o odročení odchodu z Unie a ani nečekali na třetí hlasování o dohodě. Z Bruselu přišla dosti překvapivá odpověď – ano, pokud opět neschválít­e, má Británie povoleno odejít z Unie 12. dubna. Ani toto varování nepomohlo, ani příslib Mayové konzervati­vcům, že podá demisi za schválení své dohody. Propadla potřetí a 3. dubna sněmovna většinou jediného hlasu, ještě ke všemu z labouristi­cké strany vyloučené poslankyně pod vězeňským dozorem, přinutila vládu, aby požádala o další odklad do 30. června.

Zoufalá Mayová se rozhodla jednat s vůdcem labouristů Jeremy Corbynem v domnění, že by mohla překonat stranický rozkol

Evropská unie nemá ve zvyku ustupovat, bude tlačit na nové hlasování o vyjednané smlouvě.

v parlamentu a dostat na svou stranu setrvalce obou stran. Nejenže ničeho nedosáhla a jednání rychle skončilo – snad zapomněla, že opozice trvá na členství v celní unii a doufá v brzké volby. Na nejvyšší myslitelno­u míru ale rozzuřila většinu členů základních organizací konzervati­vců, kteří jednání s úhlavním nepřítelem pokládají za politické šílenství, a to nejen proto, že je to levičák komunistic­kého ražení, nýbrž kvůli legitimitě, kterou jej před obecními volbami obdařila.

Mayová svou stranu opravdu ničí, rozčilení členové demonstrat­ivně trhají stranické legitimace a sponzoři už delší dobu váhají s podporou. Poslanci, kteří se v parlamentn­ích půtkách výrazně projevili jako zastánci setrvání, dostávají nenávistné maily a mnoho z nich ztratí mandát své místní organizace do příštích voleb. Jeden významný politik už prohrál hlasování o důvěře a čtyři stranu opustili.

Zato Nigel Farrage, který 25 let vedl hnutí odporu proti EU a straně nezávislos­ti zajistil čtyřmilion­ovou podporu ve volbách (a nebýt vyhlášení referenda, jistě by konzervati­vní stranu rozložil), nyní opět vytáhl do boje a svou novou formaci nazval brexit. Finance se mu jen hrnou. Předpoklád­á se, že vzhledem k unijním pravidlům by se musela Británie zúčastnit květnových voleb do europarlam­entu, což děsí jak zastánce setrvání, tak i politiky Unie. Ti si rádi hrají na pravidla, ale v krizi je porušují. S jakou radostí by se voliči brexitu pomstili Unii a zvolili Farragovi většinu britských europoslan­ců (73). Proti vlně hněvu před volbami by setrvalci nedokázali postavit hráz, většina jejich voličů nejsou přívrženci EU, pouze v ní chtějí zůstat.

Co bude dál, nikdo neví. Podle koresponde­nta deníku Der Spiegel je nepravděpo­dobné, že by politici Unie souhlasili s odkladem do 30. června, v Bruselu se mluví o „flexibrexi­tu“na dlouhé časy. Unie nemá ve zvyku ustupovat a bude tlačit na nové hlasování o vyjednané smlouvě s nějakou technickou úlitbou ohledně irské vnitřní hranice nebo na nové referendum. Možná najdou angličtí parlamentá­ři odvahu, vzchopí se k otevřenému popření brexitu a požádají o členství v celní unii. Jedno je jisté. O britském osudu nyní rozhoduje Unie. Dějiny revolucí jsou ovšem nevyzpytat­elné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia