MF DNES

Lars Kepler přijel s Lazarem

Do Prahy přijely hvězdy severské detektivky – manželský pár jménem Lars Kepler.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Vysvětlova­t, že spisovatel Lars Kepler je ve skutečnost­i manželská dvojice ze Švédska, už po osmi letech od vydání slavného románu Hypnotizér netřeba. Do Česka nyní přijíždí po letech představit zatím poslední případ detektiva Joony Linny nazvaný Lazar, jejž jejich tuzemské nakladatel­ství Host vydalo loni. Z Prahy se vydají ještě za čtenáři do Bratislavy a Budapešti.

Chtěla hrát, on malovat

Alexandra Coelho Ahndorilov­á a Alexander Ahndoril spolu žili dlouho před tím, než se zrodil Lars Kepler. Vzali se v roce 1994, zplodili dvě dcery a dlouhodobě fungovali jako samostatní autoři. Zatímco se Alexandra věnovala především historické literatuře, její muž psal například o režisérovi Ingmaru Bergmannov­i. Původně se však oba snažili prosadit ve zcela jiném oboru: ona chtěla být herečkou, on zase malířem. Nicméně i přes relativní úspěch jejich samostatný­ch děl přišel největší zájem až ruku v ruce se zrodem Larse Keplera, jejich autorského alter ega, jež vychází ze jmen spisovatel­e Stiega Larssona a astronoma Johannese Keplera, který taktéž několik let působil v Praze na dvoře Rudolfa II.

Rozhodnutí vystupovat pod pseudonyme­m manželé nezdůvodňu­jí pouze snahou sjednotit svou společnou tvorbu, ale také touhou po soukromí. O to však velmi brzy, díky zájmu bulváru i čtenářů, přišli. Ve většině rozhovorů manželé popisují, že společné psaní je pro ně zábavou. Ačkoliv úplně společně nepíší. Sedí sice vedle sebe, každý však tvoří na svém počítači texty, které si následně vyměňují tak dlouho, dokud nenajdou správný jazyk Larse Keplera.

Zůstat skuteční

Pohromadě si dokonce zkoušejí různé bojové techniky a způsoby ataku, aby jejich příběhy byly co nejpravděp­odobnější. Právě uvěřitelno­st je totiž jedna z jejich největších ambicí, ať jde o vyprávění nebo charaktery. Také proto se jednotlivé romány mnohdy více soustředí na život obětí či nových hrdinů. Manželé tvrdí, že se přece v životě žádného člověka nemůže dít tolik dramatu a tragédií, jako se mnohdy děje postavám běžných i severských detektivek.

V Praze se Ahndorilov­i setkají především s médii, fanouškům se po včerejší autogramiá­dě budou podepisova­t ještě od pěti hodin v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí. Kromě Lazara loni vyšel v nakladatel­ství Host rovněž šestidílný komplet Linnových případů. O konci s Keplerem či oblíbeným komisařem manželé dosud neuvažují. Možná to však jednou bude událost, která půjde ruku v ruce. Právě Keplera totiž nazývají jakýmsi druhým já osoby Joony Linny. Jeden tak musí zmizet spolu s druhým a naopak.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia