MF DNES

Cais v písních pro malé naštěstí nešišlá

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Krev není voda, hlásá představen­í pro děti, jež mělo premiéru v prosinci v pražském Divadle v Celetné. Devět skladeb z pera Ondřeje Galušky a Milana Caise, které divadelní hru doprovázej­í, nyní vychází samostatně na stejnojmen­ném albu. A představuj­í ukázku toho, jak se dá hudba pro děti pojmout kvalitně a bez podbízení.

Tátové s parohy

Hlavně ta muzika bude bavit všechny generace. Tak třeba skladba Jedna dva tři čtyři pět je naprostá vypalovačk­a, kdy už při „lalalá“v předehře musí každý mít chuť začít sebou vrtět. A že není opatřená nějakým duchaplným textem? Ruku na srdce, kolik písní pro dospěláky to má? Naopak mluvená pasáž se sháněním dětí, „které jsou venku celé odpoledne“, dává připomenou­t, že hudba vznikla v rámci divadelníh­o představen­í.

Příjemně sebeshazuj­ící je skladba Můj táta, kde se tátové představuj­í jako cholerici, co se léčí čtyřmi pivy denně a mají paroží, protože jsou z toho jelen.

Pokud by však někdo na vážnější notě trval, dostane se mu jí. O času, který člověku jednou odtiká, se zpívá v písni nazvané prostě Čas a lehce tíživé téma nabourává bezprostře­dní dětský sbor. Ten je ostatně tou pomyslnou třešničkou na dortu. Protože tvůrci k nahrávání přizvali především vlastní potomky, a kde jejich hlasy zazní, tam přinášejí přirozenos­t a až naivní opravdovos­t. Jako protipól výrazného a přeci jen mikrofony vyškolenéh­o Caise to funguje úžasně.

Ovšem v sólové Cinkací písni děti rozhodně nedělají pěveckou ostudu. Inu, muzikantsk­é geny.

Vkus i zábava

Že bubeník ze vždy precizních Tata bojs neponechá nic náhodě, co se týká hudební produkce, je nasnadě. Zvukově vymazlené nahrávka stojí na Caisových bicích, Galuška přispěl kytarami, pozounem, vibrafonem nebo banjem. Jako host se tu objevuje klávesista Jan Aleš a hlasově, a to jak mluveným slovem, tak pěvecky, na desce figurují ještě herci David Novotný a Richard Fiala.

Je to vždycky osvěžující, když divadelní tvorbu pro děti nepředstav­uje paní, která vyndá dvě loutky z kufříku a na užaslé publikum potom půl hodiny cosi šišlá. Těžko soudit představen­í, které člověk neviděl, ale podle hudebního doprovodu to vypadá, že Krev není voda je spíše tím vzácným kusem, který děti nepodceňuj­e.

Každopádně písně ze hry fungují dobře i samostatně a například po známém Kašpárkovi v rohlíku jsou dalším příspěvkem k tvorbě, jež dětem přináší zábavu i vkus.

Krev není voda M. Cais, O. Galuška

65%

 ?? Foto: MAFRA ?? Bubeník Milan Cais vydal album se skladbami pro děti.
Foto: MAFRA Bubeník Milan Cais vydal album se skladbami pro děti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia