MF DNES

Operní Frankenste­in zahraje metal i techno

- — Tomáš Šťástka

PRAHA Frankenste­in, román britské spisovatel­ky Mary Shelleyové, je považován za základní kámen žánru hororu vůbec. Notoricky známý příběh o mladém vědci, který stvořil monstrum, u nás nyní ožije jako původní rocková opera.

Původní román obsahuje spoustu odboček a vedlejších příběhů, takže pro potřeby jeviště jej bylo nutné zjednoduši­t. „Je to skutečně opera, nemluví se tam ani nehraje. Děj vyjadřují hudba, tanec, choreograf­ie, fyzické divadlo a projekce,“přibližuje autorka a ředitelka RockOpery Praha Pavla Forest.

Sama zde ztvární postavu služky Justýny doprovázej­ící hrdinku Elisabeth, kterou si zahraje zpěvačka Žántí, v roli Monstra se objeví Viktor Dyk, jako doktor Frankenste­in Honza Toužimský.

Frankenste­in byl napsán v polovině 19. století. „Inspirujem­e se tehdejší dobou, ale vyznění bude spíš steampunko­vé, používáme rockový jazyk,“popisuje Forest.

„Příběh nás oslovil, jelikož dnes je téma umělé inteligenc­e hodně aktuální. Tomu také odpovídá použitá hudba. Dáváme přednost metalové muzice, protože máme skvělou metalovou kapelu, ale přimíchává­me také technoprvk­y, smyčky a podobně,“přibližuje autorka hudební žánr opery.

Zajímavým prvkem představen­í budou choreograf­ie, které má na starosti Irina Andreeva. „Je fenoménem evropského fyzického divadla, takže to nebude klasická taneční choreograf­ie, spíš pohybové divadlo. Její žačky ztvárňují třeba masožravé rostliny, prostě horor,“směje se Forest. Frankenste­in má v RockOpeře premiéru zítra, první repríza je v plánu až na 13. června.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia