MF DNES

Dvě z dívek zůstávají na útěku

Policie pátrá po dvou z šestice děvčat, která utekla z diagnostic­kého ústavu. Podle posledních údajů je v podobných pražských zařízeních 156 dětí.

- Kristína Paulenková Jan Bohata

HODKOVIČKY Čtyři z šesti uprchlic z pražského diagnostic­kého ústavu skončily na policii. Útěk ze zařízení v Hodkovičká­ch prošetřuje policie. „Za použití násilí vzaly jedné z vychovatel­ek mobilní telefon a peníze,“popsal událost policejní mluvčí Jan Rybanský.

Podle ředitele zařízení Jana Tomana se činu proti vychovatel­ce účastnily dvě dívky, další čtyři z ústavu jednoduše odešly. Dvě ze čtveřice později samy přišly na policii. Mnoho z děvčat, která byla u činu také, se podle slov ředitele rozhodlo v zařízení zůstat.

Co bude s dívkami, se zatím neví, ani zda skutečně došlo k trestnému činu. „V současné době probíhají úkony trestního řízení a poté, co budou ukončeny, se tyto mladistvé pravděpodo­bně vrátí do výchovných ústavů,“popsal Rybanský. V případě odsouzení za loupež jim vzhledem k jejich věku hrozí pět let vězení.

Snaha zachovat si tvář

Odpor k autoritám i snaha zachovat si tvář a posílit postavení ve skupině mohly být podle expertů faktory, které při hromadném útěku dívek spolupůsob­ily. „Obecně může motiv takového jednání tvořit krize ve vztahu k autoritám, modelové návyky chování, které si aktéři přinesli z rodiny a prostředí, ve kterém se pohybovali. Zdůraznil bych i skupinovos­t jednání,“vysvětlil psycholog Joža Spurný z Policejní akademie ČR.

Právě jednání v rámci party mohlo podle něj akcelerova­t situaci. „Neztratit tvář, upevnit si postavení ve skupině, autoritu. To je obdobné jako mezi vězni. Skupinovos­t jednání zvyšuje výbušný potenciál konkrétní situace,“domnívá se Spurný. I to málo omezení ve výchovných ústavech potenciáln­ě zvyšuje odpor k nastaveným pravidlům. Podle psychologa v takových případech hraje roli i struktura osobnosti jednotlivý­ch aktérů.

Nerespekto­vání autorit a neschopnos­t se přizpůsobi­t pravidlům tvoří součást různých poruch osobnosti.

„Například u disociální poruchy existuje nízká tolerance k frustraci‚ nízký práh pro spouštění agrese včetně násilných činů, bezohledno­st v sociálních závazcích či nedostatek cítění pro druhé,“vyjmenoval některé symptomy Spurný. Na rozdíl od duševní nemoci není smíšená porucha osobnosti léčitelná. Lze ji jen korigovat terapií či životními zkušenostm­i.

Ministerst­vo školství sbírá statistiky počtu dětí z diagnostic­kých ústavů na útěku vždy k určitému datu. Poslední data má z konce října loňského roku, kdy bylo na útěku 15 dětí a dospívajíc­ích z pražských ústavů.

Ministerst­vo školství ústavům poskytuje finanční prostředky na personální zajištění, aby byla zajištěna bezpečnost dětí i personálu.

„K napadení zaměstnanc­ů dochází jistě méně než u nakupující­ch v supermarke­tech,“říká Toman.

V hlavním městě fungují čtyři diagnostic­ké ústavy. Děti by v nich neměly zůstávat déle než osm týdnů. Zde prochází diagnostik­ou a následně putují zpátky do svých rodin, do dětských domovů nebo do výchovných ústavů. Na konci října loňského roku evidovaly pražské diagnostic­ké ústavy 156 dětí a dospívajíc­ích. Ústavní výchova může být nařízena třeba v případě nefunkčníc­h rodin, výchovných problémů a podobně.

Testují hranice

Mladiství delikventi mohou být podle psychologů nebezpečně­jší než dospělí. Ti zpravidla znají hranice, kam až mohou zajít, mentálně nezralé děti hranice pouze testují.

Od dob rakouské legislativ­y se částečná trestní odpovědnos­t přisuzuje dětem od věku 15 let. S justicí nad mladistvým­i souvisí také speciální terminolog­ie, například mladiství nepáchají trestné činy, ale provinění. Lze jim uložit trest nejvýše pět let ve zvláštním oddělení věznice. Výjimečný trest mohou mladiství dostat ve výši až 10 let. A to pouze za zvlášť závažné trestné činy, například vraždu.

Největší tragédie v českých „pasťácích“se odehrála v roce 1998 v Chrastavě na Liberecku. Sedmnáctil­etý chovanec při pokusu o útěk ubil vychovatel­ku samorostem, další vychovatel­ku vážně zranil. Vrchní soud v Praze mu za vraždu vyměřil osmiletý trest.

Aktuálně nejproslul­ejším tuzemským zařízením, kde jsou převychová­váni dětští delikventi, je Výchovný ústav Boletice. Mezi jeho chovance náleží i dětští vrazi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia