MF DNES

Praha začne stavět nové mosty do roku 2022

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Magistrát vybral projektant­y Dvoreckého mostu a lávky mezi Karlínem a Holešovice­mi. V prvním případě za projektové práce zaplatí přes 132 milionů korun a ve druhém téměř 30 milionů. Stavby mají začít vznik

- Redaktor MF DNES

Matěj Ludvík

PRAHA Vltavu v širším centru metropole překlenou v příštích letech dvě nové mostní konstrukce. Jejich výstavba se po včerejšku opět o krok přiblížila, když pražští radní zadali autorům obou vítězných architekto­nických návrhů, aby vypracoval­i i podrobnou projektovo­u dokumentac­i pro získání všech potřebných povolení.

Dvorecký most, který spojí Prahu 4 s Prahou 5, má začít sloužit chodcům, cyklistům ale i tramvajové dopravě nejdříve za čtyři roky. „Chceme začít stavět v roce 2022. Je to historický milník, kdy Praha zahájí výstavbu mostu přes Vltavu na základě výsledků mezinárodn­í architekto­nické soutěže,“říká náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Jen náklady na projektové práce jsou velmi vysoké a magistrát za ně zaplatí studiu Tubes a Atelier 6 celkem 132,7 milionu korun. Přesný rozpočet vlastní stavby mostu bude jasný až po výběru stavební firmy, předběžně však město počítá s částkou kolem jedné miliardy korun, a to včetně úpravy obou předmostí a napojení kolejí na tratě na obou stranách řeky.

Most má především pomoci lépe propojit zlíchovský a podolský břeh pro pěší i hromadnou dopravu a zároveň odlehčit přetížené tramvajové síti v centru města. Kromě toho se ale stane i výrazným prvkem při pohledu na typické panoráma pražských mostů. Jeho finální návrh vybrala komise z celkem 38 architekto­nických ateliérů loni v září. Ve druhém kole zvítězil o jediný hlas.

Specifický je svými kubistický­mi prvky a nepočítá s žádnou konstrukcí nad mostovkou, takže by neměl nijak narušovat pohled na nedaleký Vyšehrad.

Zdržení kvůli úpravě projektu

K obdobnému posunu jako v případě Dvoreckého mostu došlo i u zamýšlené lávky pro pěší, která má spojit Holešovice, ostrov Štvanice a Karlín. Její příští podobu sice město zná už od podzimu roku 2017, jenže zadání projekčníc­h prací trvalo dalších 16 měsíců.

Zdržení bylo podle magistrátu způsobeno především tím, že se na poslední chvíli ještě měnily parametry budoucí konstrukce. Například se z původních 3,5 metru rozšíří ještě o půl metru a kromě toho se zvýší i nosnost celé konstrukce. „Předpoklád­áme, že lávka bude velmi exponovaná. Bude odtud výhled i na Pražský hrad, takže se zde může zdržovat množství lidí najednou.

 ??  ?? Vizualizac­e: Tubes a Atelier 6 Do zeleně Chystaná lávka spojí Holešovice s Karlínem, ale i s parkem na ostrově Štvanice. Vizualizac­e: Marek Blank a Petr Tej
Vizualizac­e: Tubes a Atelier 6 Do zeleně Chystaná lávka spojí Holešovice s Karlínem, ale i s parkem na ostrově Štvanice. Vizualizac­e: Marek Blank a Petr Tej
 ??  ?? Inspirace v kubismu Nový Dvorecký most má sloužit chodcům, cyklistům a projíždět po něm budou i tramvaje. Vítězný návrh je dílem architektů ze studia Tubes a Atelier 6, kteří uspěli v soutěži loni na podzim.
Inspirace v kubismu Nový Dvorecký most má sloužit chodcům, cyklistům a projíždět po něm budou i tramvaje. Vítězný návrh je dílem architektů ze studia Tubes a Atelier 6, kteří uspěli v soutěži loni na podzim.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia