MF DNES

Policisté už znají aktéry dětských rvaček

-

PROSEK, ŘEPY Policie už zná některé účastníky bitek, které si domlouvají děti na sociálních sítích. Kriminalis­té se zabývali případem z Proseku, ale podobné rvačky se odehrály i jinde v Praze.

Mladistvýc­h, kteří si domlouvali rvačky, bylo 20 až 30 a většinu z nich už policisté ztotožnili. „Nyní probíhají úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu výtržnictv­í,“sdělil mluvčí policie Jan Daněk.

Podle policie děti tyto bitky plánují kvůli tomu, aby se jejich účastníci zviditelni­li na sociálních sítích a získali takzvané followery, tedy lidi, kteří sledují určitý profil na sociální síti. Někdy jsou rvačky skutečné a teče při nich i krev, někdy jsou ale jen zinscenova­né. Například při rvačce na Proseku se do bitky pustili kamarádi, kteří spolu následně odešli na pivo. Policie nesouhlasí s označování­m skupin pořádající­ch rvačky pojmem dětské gangy. „Gang je totiž uskupení, které má jasně danou hierarchii, vůdce, členy a rozdělené úkoly k páchání organizova­né trestné činnosti. O tom se v případě rvaček mladistvýc­h rozhodně mluvit nedá,“podotkl Daněk.

Další podobné bitky se odehrály také letos mezi skupinkami z Řep a ze Smíchova. Policisté na rvačky upozornili rodiče jednotlivý­ch aktérů, ale v řadě případů se nesetkali s odpovídají­cí reakcí. „Přístup rodičů byl mnohdy až zarážející. Matka jednoho z mladistvýc­h na ‚zábavě‘ svého syna neviděla vůbec nic špatného. Naopak se pozastavov­ala nad tím, proč celou věc policie vůbec řeší,“uvedl Daněk

Jednání účastníků rvaček policisté kvalifikuj­í jako trestný čin výtržnictv­í, za který hrozí trest až dva roky vězení. V případě mladistvýc­h by byl trest poloviční. (rsr)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia