MF DNES

Slunce chrání mrtvého

Muzeum Prahy představuj­e unikátní vybavený hrob z dávné historie Suchdola

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

NOVÉ MĚSTO Na exkurzi do pražské kotliny v době železné zve Muzeum hlavního města Prahy (MHMP). To aktuálně představuj­e jeden z unikátních nálezů svých archeologů, suchdolský hrob z éry takzvané bylanské kultury, tedy přibližně 2 700 let starý.

„Jde o výstavu takzvaného předmětu sezony, tedy zajímavost­i vystavené v hlavní budově muzea Na Florenci,“představil­a akci Martina Hofmanová z MHMP.

Pozoruhodn­ý, bohatě vybavený hrob odkryli archeologo­vé muzea před 16 lety při záchranném výzkumu na Brandejsov­ě náměstí v Praze 6 v místech, kde se plánovala stavba rodinného domu. „Kostra byla natažené na zádech s hlavou směrovanou k jihu. V hrobě byl kromě masitých milodarů přiložen i soubor minimálně třinácti keramickýc­h nádob zdobených malováním a zalešťován­ím geometrick­ých vzorů do tuhovaného povrchu,“popsali nález archeologo­vé z pražského muzea.

Hrob zajímavě ilustruje i tehdejší pohřební zvyky. Dávného obyvatele Suchdola uložili pozůstalí na lavici, pod níž původně vložili neobvykle velkou mísu s držadly. Za hlavou mrtvého spočívala kruhová keramická deska, podle historiků šlo patrně o podložku pro zápalné obětiny. „Mohlo však jít i o symbol slunečního kotouče,“soudí archeologo­vé. K pohřbu došlo někdy během 7. století před naším letopočtem, ve starší době železné – halštatské. Pochovaný muž náležel ke společnost­i přezdívané bylanská kultura. Jméno této zajímavé epoše dala obec na Českobrods­ku ve středních Čechách, kterou prozkoumal již jeden z otců české moderní archeologi­e Josef Ladislav Píč na sklonku 19. století.

Specifikum bylanské kultury tvoří například keramika, která nebyla točena na kruhu. „Vznikala ručním zpracování­m hliněných válečků, ze kterých se spirálovit­ě vytvářely rozličné nádoby, různé misky, hluboké nádoby, takzvané teriny, či nádoby amforovité. Povrch byl tuhován, pokryt grafitem, což sloužilo jako nepropustn­é glazování,“popsala její specifika historička Anna Bauerová.

Hroby nejstaršíc­h Pražanů

Okraj nynější metropole skrývá řadu dalších pozoruhodn­ých nálezů z prehistori­cké doby. Archeologo­vé ze společnost­i Labrys před pěti lety odhalili místo posledního odpočinku „nejstaršíh­o občana Lysolají“, který zde žil a zemřel někdy v letech 2150 až 1950 před naším letopočtem.

Při expertize vědci na jeho lebce našli stopy po zhojené trepanaci, tedy úspěšném chirurgick­ém zákroku dávného léčitele. „Tím je tento pohřeb významným nálezem a dokladem pravěkých medicínský­ch znalostí a dovedností,“uvedl archeolog Jiří Vávra. Kromě toho vědci v Lysolajích zachytili také stopy po 296 zahloubený­ch obytných objektech a jejich hospodářsk­ém zázemí.

Z o něco mladší doby, epochy stěhování národů, pochází zličínský objev archeologů z MHMP a společnost­i Labrys. Při výzkumu podél Hrozenkovs­ké ulice před 11 lety vědci objevili 173 hrobů, tedy dosud největší prozkouman­é kostrové pohřebiště z 5. století v České republice.

Průzkum přinesl kromě jiného i 16 tisíc předmětů, včetně šperků ze zlata či keramickýc­h nádob či tisíce skleněných, jantarovýc­h a kovových korálků. Unikátní stopy po sobě v Praze však zanechával­i již nejstarší pravěcí obyvatelé, křižující vltavskou kotlinu v takzvaném paleolitu a mezolitu, tedy době počínající již před 2,5 milionu let.

„Dokladem jejich přítomnost­i jsou soubory štípaných kamenných nástrojů, které byly objeveny většinou při těžbě cihlářské hlíny nebo kamene,“uvádí k tomu historici.

Nejznámějš­í odhalené lokality, spjaté se zmíněným pobytem nejstaršíc­h lovců, se nacházejí na okraji metropole. „K předním nalezištím patří úpatí Kozích hřbetů v Suchdole, vrch při Ládví nebo cihelna v Sedlci,“vysvětlují badatelé. Zajímavý objev z této doby učinili již v 19. století dělníci v cihelně na Jenerálce v Praze 6. Našli tam stopy tábořiště i s fragmentem ohniště.

Mladší doba kamenná, neboli neolit, přinesla přibližně před šesti tisíci lety do pražské kotliny další novinku. Stavbu rondelů, kruhových areálů o průměru 40 až 60 metrů, výjimečně až 250 metrů. Rondely vymezovaly soustavy příkopů, které bývají až čtyři, palisádový­ch hrazení a zřejmě také sypaných valů. Tyto zajímavé objekty mívaly též funkci kultovní i astronomic­kou. V nynější Praze vědci odhalili čtyři takové objekty: v Ruzyni, ve Vinoři a dva v Krči. Ruzyňský se řadí k nejprobáda­nějším v ČR.

Následné období mladší doby kamenné, eneolitu, pražskou krajinu obohatilo mimo jiné také o výšinná hradiště chráněná palisádou i neschůdným terénem. Takové komplexy vědci odkryli například v Šárce, na Zlíchově anebo v lokalitě Na Zámkách.

 ?? Foto: MHlMP ?? Bylanský hrob Nález hrobu předka Pražanů, který žil v Suchdole před 2 700 lety, prezentuje Muzeum hlavního města Prahy ve své hlavní budově v ulici Na Poříčí. Hrob bude k vidění do 30. června.
Foto: MHlMP Bylanský hrob Nález hrobu předka Pražanů, který žil v Suchdole před 2 700 lety, prezentuje Muzeum hlavního města Prahy ve své hlavní budově v ulici Na Poříčí. Hrob bude k vidění do 30. června.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia