MF DNES

NKÚ: Praha dělila dotace na boj s chudobou neefektivn­ě

- — Roman Šafhauser

PRAHA Hlavní město v letech 2014 až 2017 rozděloval­o dotace na boj s chudobou a na sociální začleňován­í jednostran­ně a neefektivn­ě. Vyplývá to ze zjištění Nejvyššího kontrolníh­o úřadu (NKÚ). Ten se při sedmiměsíč­ní kontrole zaměřil na čerpání peněz z programu Praha – pól růstu ČR a podle jeho zjištění se magistrát při rozdělován­í prostředků dopustil několika chyb.

Podle zprávy NKÚ bylo předmětem kontroly 22 projektů a 17 příjemců dotací v celkové výši téměř 119 milionů korun. Šedesát procent z nich vyhodnotil NKÚ jako účelné nebo jen s mírnými nedostatky.

U 40 procent ale zjistil, že jejich přínos k sociálnímu začleňován­í a k boji s chudobou byl jen omezený.

Podobně dopadlo také vyhodnocen­í efektivity projektů. Jen 55 procent z nich bylo efektivníc­h nebo jen s mírnými nedostatky. Některá z pochybení u poskytovat­ele dotací nebo jejich příjemců vyhodnotil NKÚ jako podezření na porušení rozpočtové kázně.

Kontroloři také zjistili, že město posuzovalo žádosti až osmnáct měsíců, přestože by měl proces trvat maximálně sedm měsíců.

NKÚ považuje rozdělován­í dotací za jednostran­né a poukazuje na to, že devět z deseti projektů se týkalo kulturně-komunitníc­h center a sociálních podniků, zatímco podpora například azylových domů či sociálních bytů byla pouze okrajová.

Vzniklo málo sociálních bytů

Podle úřadu tak město nedokáže splnit cílové ukazatele, které si stanovilo. „Praha s velkým rozdílem nesplní předpoklád­ané počty budovaných zařízení k posílení sociální infrastruk­tury. Do listopadu 2018, tedy asi do poloviny programové­ho období, vzniklo z celkového počtu 112 plánovanýc­h zázemí pro služby a sociální práci pouze jedno. Sociálních bytů mělo za peníze z programu vzniknout 137, do listopadu 2018 získal podporu jeden projekt na čtyři byty,“uvedla mluvčí NKÚ Jana Gabrielová.

Magistrát se ovšem hájí tím, že při rozdělován­í dotací nebyla žádná z aktivit uměle upřednostň­ována. Magistrát tvrdí, že o podporu azylových domů a sociálních bytů byl ze strany žadatelů menší zájem než o ostatní aktivity. „Závěry kontroly jsou výsledkem nesprávné a laické interpreta­ce podkladů, zásadního nepochopen­í problemati­ky a ignorování doložených odborných stanovisek,“uvedl ředitel Odboru evropských fondů magistrátu Karel Andrle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia