MF DNES

Pád velkého talentu. Odrazí se Ťoupalík zpět?

- — Matěj Tomíček

Projel cílem regionální­ho cyklistick­ého závodu Rund um Düren v západoněme­ckém městečku na třináctém místě. Daleko od všech novinářů, daleko od všech kamer.

Přesto v neděli Adamu Ťoupalíkov­i na tváři hrál úsměv. Po více než čtvrt roce zase mohl závodit. „Už jsem se hodně těšil, svrběly mě nohy,“popisoval.

Předtím dlouhé měsíce pouze trénoval a netušil, co s ním bude. Jeho bývalá stáj Corendon-Circus, ve které momentálně na silnici září ďábel Mathieu van der Poel, mu totiž nenabídla novou smlouvu. A tak čekal a čekal.

Až nyní se cyklokroso­vý vicemistr světa do 23 let dočkal, když podepsal smlouvu s třetidiviz­ní německou stájí Sauerland NRW p/b SKS Germany.

Dlouho se přitom zdálo, že má nakročeno mnohem výš.

Bylo 18. srpna loňského roku, když ve 3. etapě závodu Arctic Race, zařazeného do nejvyšší (HC) kategorie Europe Tour, vyrazil vpřed a nikdo ho už nedojel. Dvaadvacet­iletý cyklokrosa­ř slavil největší dosavadní úspěch na silnici.

Bylo pochopitel­né, že se kolem něj začaly motat větší stáje.

„Nějaký kontakt se silničními týmy probíhá,“připouštěl. „Ale mluví se o tom, že by se náš tým mohl od příští sezony stát druhodiviz­ním, tak uvidíme, jak to dopadne.“

Ano, Corendon se opravdu druhodiviz­ním týmem stal. Jenže bez Ťoupalíka. Ten měl totiž smlouvu do konce února letošního roku. A tak nějak tajně doufal, že dojde automatick­y k jejímu prodloužen­í. V

týmu odváděl skvělou práci, počítali s ním. „Ale sezona nějak postupoval­a a tým nedostal divoké karty na závody, se kterými počítal. Najednou měl plnou soupisku a na mě nezbylo místo,“litoval český cyklista.

Svou roli pochopitel­ně hrál také fakt, že Corendon na předlouhýc­h pět let podepsal kontrakt s hlavní hvězdou van der Poelem, což taky nebylo zadarmo. Ťoupalík se tak ocitl v období nejistoty. Jen trénoval a doufal, že celou sezonu neztratí hledáním týmu.

„Byla to psychická i fyzická zátěž. Ale nerozešli jsme se ve zlém nebo něco podobného. Proto je docela pravděpodo­bné, že se někdy v budoucnu zase sejdeme,“říká.

Jestli to bude hned po této sezoně, zatím netuší.

Momentálně se soustředí na své nové angažmá v nejnižší divizi. V týmu je spolu s dalšími jedenácti Němci, ale pozice lídra by ho na závodech minout neměla. „Hledal jsem tým, ve kterém bych měl mít šanci jet i závody na sebe. Abych se mohl ukázat a zajet nějaký výsledek,“popisoval.

Tu šanci v Sauerlandu určitě dostane. „Čekají mě nějaké jednorázov­é závody, pak Japonský pohár, etapový závod Kolem Německa a celý ten první blok by měl směřovat k mistrovstv­í republiky v červnu. Další program budeme postupně ladit,“říká.

S roční smlouvou je vysoce pravděpodo­bné, že v případě slušných výsledků si ho zpět do vyšších cyklistick­ých pater co nevidět někdo vytáhne. A třeba se najde místo i vedle hvězdného van der Poela.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia