MF DNES

Sparta opět bez Dočkala: nejdřív trápení, pak záblesky

- Fotbalový reportér MF DNES

David Čermák

Do výkopu utkání se Zlínem chyběla hodina a fanoušci fotbalové Sparty zadoufali. Alespoň tedy ti, kteří mrkli na klubový účet na Instagramu.

Na fotkách z kabiny, které Sparta před každým zápasem zveřejňuje na sociálních sítích, totiž nechyběl dres s desítkou – ten, který si sparťané tolik přejí vidět na hřišti od první minuty.

Že by kapitán Bořek Dočkal už doléčil zranění lýtka a achilovky, kvůli kterému hrál naposledy před měsícem proti Plzni?

Kdepak. Ať už se Sparta snažila fotografií nalákat fanoušky, nebo zamotat

hlavu soupeři, realita byla jiná: Dočkalův dres zůstal ve skříňce.

„Zatím se to moc nezměnilo. Nedokážu odpovědět, jestli už příště bude fit,“pokrčil po zápase rameny kouč Zdeněk Ščasný.

Bez Dočkala se jeho tým proti Zlínu přes hodinu trápil, než brankami Hložka a Tetteha během tří minut rozhodl o vítězství 2:0.

Opět platilo, že dlouho chyběl nápad, překvapivá myšlenka. A šéf, jehož slovo má na hřišti váhu.

Kapitán chyběl v součtu s pohárovým čtvrtfinál­e v Teplicích už počtvrté v řadě a Sparta se i přes výhru znovu přesvědčil­a, jak je bez něj zranitelná a vratká.

Zároveň ale ukázala, že když zapne, porvat o body se dokáže i tak. Za poslední dvacetimin­utovku si několikrát vysloužila potlesk z tribun,

AC Sparta Praha FC Fastav Zlín

Program 28. kola Fotbalová Fortuna liga které hlavně v prvním poločase dlouho zaraženě mlčely.

„Je dobře, že to výsledkově a někdy i herně zvládneme i bez Bořka,“hodnotil Ščasný. Ale rychle dodal: „Potřebujem­e ho. Když bude v pořádku, bude to pro tým lepší.“

Dlouho sparťané potvrzoval­i, že mají bez Dočkala problém střílet góly ze hry: v posledních dvou ligových utkáních pálili jen z penalt.

Včera to na změnu dlouho nevypadalo a způsob, jakým Sparta odehrála první poločas, před víkendovým derby se Slavií varoval.

Proto Ščasný v sáčku, šedých kalhotách a teniskách u lajny často rozhořčeně rozhazoval rukama.

Ve druhém poločase týmu pomohl střídáním: místo zmatkující­ho Haška poslal do hry nabuzeného Plavšiče, v útoku vyměnil Drchala za Tetteha... A Sparta ožila. Najednou nebylo tak znát, že Dočkal chybí: gól šestnáctil­etého Hložka zkušenější spoluhráče uvolnil a způsobil, že ospalý zápas se v závěru změnil v zajímavou podívanou.

Přesto musí Sparta vidět, že takový výkon by v neděli na rozjetou Slavii nestačil. Laxnost z prvního poločasu by slávisté, kteří v sobotu už po dvaceti minutách nad Duklou vedli 3:0, okamžitě trestali.

Sparta potřebuje v derby hrát tak jako včera v závěru: obětavě, s odhodláním, s větší chutí.

Ale stejně by se jí šiklo, kdyby už v Edenu mohla počítat s uzdraveným kapitánem. Střed zálohy bez něj chvílemi vypadá nervózně: k Sáčkovi s Kangou by se ve velkém zápase hodil mazák, který dokáže v potřebné chvíli dodat klid.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia