MF DNES

Šikana v autoškole

Adepti tvrdí, že je od zkoušek opakovaně vyhazují, aby vydělali víc peněz

- Reportér MF DNES

Jakub Pokorný

Tereza Klimšová z Ostravy udělala autoškolu až napošesté. Další žadatelce, se kterou MF DNES mluvila, ani šestý pokus nestačil a řidičák ještě nemá. Šedesátile­tý adept uspěl až napopáté a jeden ostravský „rekordman“má na kontě dokonce deset pokusů.

A zdůvodnění, proč žadatele vyhazují od zkoušky? Jeden příklad za

všechny: „Jste příliš nervózní, a nervózní by řidič být neměl. Tak si zkoušku zopakujete.“Přesně takové zdůvodnění slyšela jedna ze zmíněných žadatelek. „Jednou mě vyhodili za to, že jsem jela moc suverénně,“vypráví naopak Klimšová.

A další zdůvodnění? Šedesátile­tý muž, který si dodělával řidičák v Ostravě poté, co o něj přišel, vyprávěl, že byl jednou vyhozen, protože dal blinkr moc brzy.

Terezin otec Petr Klimša minulý týden poslal stížnost na příliš přísné komisaře na ostravský magistrát. Počkal, až jeho dcera řidičské oprávnění konečně dostane, aby se jí nikdo nemohl mstít. Myslí si, že za nuceným opakováním zkoušek je snaha radnic vydělat peníze do rozpočtu. „Pokud žáci přicházejí opakovaně platit zkoušku, tak magistrát vydělává, odměny pro komisaře je z čeho vyplácet,“píše Klimša.

Ostravský magistrát za svými komisaři stojí a odmítá, že by žáky šikanovali nebo byli neúměrně přísní. „Setkáváme se také s nepochopit­elným myšlením některých žadatelů, kteří berou autoškolu jako běžnou školu, kde když se ulije, tak má více času pro sebe. Většina neúspěšnýc­h doma rodičům raději sdělí, že ten špatný komisař mu zase zkoušku nedal za to, že nedal jednou směrovku,“odpověděl včera vedoucí odboru dopravních agend ostravské radnice Dalibor Mozdřeň. Jenomže Ostrava, kde zkoušky na řidičák udělá jen 38 procent adeptů, se opravdu vymyká. Tamní žáci dokonce houfně přecházejí dělat zkoušky do sousedních měst, aby měli větší šanci.

Údaje z dalších měst nicméně ukazují, že žáci se u zkoušek trápí i jinde, i když skóre tam nevychází tak nepříznivě jako na severu Moravy. „V řadě autoškol je úspěšnost studentů pod padesáti procenty,“přiblížil situaci v Praze Vít Hofman z pražského magistrátu. V Brně měli uchazeči v roce 2017 úspěšnost na 45 procentech.

„Vyhodili mě se slovy, že jsem byla moc nervózní, a nervózní být řidič nemá. Tak prý si to mám zopakovat.“žadatelka z Ostravy jméno zveřejnit nechce

„Jednou mě komisař vyhodil ze zkoušky jenom proto, že jsem podle něj jela moc suverénně.“Tereza Klimšová Ostrava

MF DNES mluvila celkem s pěti ostravským­i žáky z autoškol a byli různého věku. Někteří už mají zkoušky za sebou, jiní je pořád dělají. Většinou mluví i o tom, že stejné zkušenosti mají jejich příbuzní a kamarádi.

Další, dvacetilet­á Tereza z Ostravy (redakce příjmení zná), vypráví, že od zkoušky „vyletěla“, protože komisaře neposlechl­a – dostala za úkol odbočit doleva, ale jela jinam. Jenže žádné předpisy neporušila.

„Sestru zase vyhodili, protože nezařadila včas pětku a prý jela neekonomic­ky,“uvedla Tereza.

Tereza řidičák získala, až když zkusila místo Ostravy udělat zkoušky v sousedním Bohumíně.

Žadatelé na druhou stranu jednoznačn­ě popírají, že by komisaři byť jen naznačoval­i, že chtějí úplatek – jsou podle nich jen „protivní“.

Zkoušky v autoškole s opakovaným­i pokusy většině oslovených zabraly necelého půl roku a zaplatili za ně navíc řádově tisíce korun. Jedna opravná zkouška stojí 400 korun. Největším strašákem ale pro žáky je, že nezvládnou opravné jízdy do šesti měsíců od první zkoušky. Pak by totiž museli absolvovat celou výuku znovu.

Pavel Greiner z Asociace zkušebních komisařů neúspěšným žadatelům radí, aby si po zkoušce vyzvedli protokol, a pokud budou mít pocit, že byli vyhozeni neoprávněn­ě, mohou si stěžovat na ministerst­vu dopravy.

Dvacet osm hodin jízd nestačí

Vedoucí oddělení provozu autoškol na ostravském magistrátu Antonín Měsíc si myslí, že opakované vyhazování žáků padá především na hlavu nekvalitní­ch autoškol, které své adepty neumějí pořádně připravit.

„Tady máme 120 autoškol, které si konkurují cenami. Co mohou ale žáka naučit za 5 500 korun? Mně tady volají tatínkové a maminky, že syn neudělal zkoušku třikrát, ale on třeba třikrát vjel málem pod náklaďák,“argumentuj­e šéf komisařů Měsíc. Dokonce říká, že opakované vyhazování od zkoušek může být znakem toho, že komisaři v Ostravě na rozdíl od jiných dělají svoji práci správně, protože se drží zákona.

Úředníci i sami instruktoř­i autoškol mluví o tom, že povinných 28 hodin jízd v autoškole, které mají adepty na zkoušku připravit, je málo.

To potvrzuje i instruktor z ostravské autoškoly Club Pavel Blahut. Rovnou dává příklad kolegy, který má dražší autoškolu ve Frýdku-Místku – víc hodin jízd a větší úspěšnost.

Jenže v Ostravě jsou autoškoly pod tlakem, aby se podbízely cenou. Na druhou stranu Blahut říká, že v Ostravě komisaři nedodržují pravidlo, že zkouška by měla začínat v mírném provozu, kdežto žáci tam sedají za volant přímo v centru města.

Komisaři z POZOR

Zkoušky chtějí reformovat i zákonodárc­i. Poslanec za ANO Martin Kolovratní­k, předseda dopravního podvýboru ve Sněmovně, by nejraději komisaře jako zaměstnanc­e radnic úplně zrušil a zřídil centrální zkušební organizaci.

Měla by mimochodem vtipnou zkratku POZOR, tedy Pověřená zkušební organizace, a spadala by přímo pod ministerst­vo dopravy.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Učitel autoškoly Pavel Blahut.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Učitel autoškoly Pavel Blahut.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia