MF DNES

Ústavní soud: Pelikán porušil vydáním do USA Nikulinova práva

-

Bývalý ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (za ANO) porušil při vydávání do USA práva údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina. Nepočkal na definitivn­í vyřešení jeho žádosti o azyl, včetně soudního přezkoumáv­ání. Rusově stížnosti včera vyhověl Ústavní soud (ÚS) a Pelikánovo rozhodnutí zrušil, a to i přesto, že Nikulin nakonec azyl nezískal. Údajný hacker je od loňska v zámoří, kde čeká na soud.

Může být odškodněn

Včerejší nález Nikulinovi otevírá cestu k možnému odškodnění za nezákonné rozhodnutí exministra, uvedl Rusův advokát Martin Sadílek, zmínil i možnou osobní odpovědnos­t ministra. „Ač si byl vědom předchozíc­h právně závazných nálezů ÚS, tak tyto nerespekto­val a neodčinite­lným a nezvratným způsobem zasáhl do práv pana Nikulina,“uvedl Sadílek.

Na nález soudu zatím nereagoval Pelikán ani ministerst­vo.

ÚS se rozhodl zasáhnout, přestože nález těžko může zvrátit již provedené vydání Nikulina do USA. Nález vyhlásil s ohledem na možné budoucí opakování podobného postupu. „Kdyby ÚS takovýto postup, respektive rozhodnutí ministra jako protiústav­ní nezrušil, mohl by přispět k tomu, že k takovému ústavně nesouladné­mu předčasném­u postupu ministra dojde i v budoucnu, čemuž je u takto vysoce závažného a obtížně napravitel­ného typu zásahu nutno jednoznačn­ě předejít,“uvedl v nálezu soudce zpravodaj Radovan Suchánek.

Politické pnutí

Rusa zadržela česká policie v říjnu 2016 v Praze na základě amerického zatykače, který ho spojuje s devíti skutky z let 2012 až 2013. Podle amerických vyšetřovat­elů se dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a na webové úložiště Dropbox. Pelikánovo rozhodnutí z 29. března 2018 bezprostře­dně předcházel­o Nikulinovu vydání a bylo jeho nezbytným předpoklad­em. Podle stížnosti zvolil exministr spravedlno­sti nezákonný postup. V době vydání Pelikánova rozhodnutí totiž česká justice ještě ve fázi kasační stížnosti řešila Nikulinův nárok na azyl.

Prakticky současně s USA o Nikulina neúspěšně žádalo i Rusko kvůli internetov­é krádeži 3 450 dolarů (79 000 korun) spáchané v roce 2009. Kolize obou žádostí vyvolávala politické pnutí na mezinárodn­í i domácí scéně. Nikulinovo vydání do USA ocenilo americké velvyslane­ctví v Praze, naopak ruské ministerst­vo zahraničí uvedlo, že Pelikánův krok podkopává základy česko-ruské spolupráce. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia