MF DNES

Co bude, až vypnou jádro

Rostou obavy z německého odchodu od jádra. Odsune se?

- redaktor MF DNES Martin Petříček

Necelé čtyři roky zbývají do chvíle, kdy Němci odstaví poslední jadernou elektrárnu, a mezi šéfy průmyslový­ch firem rostou obavy, zda si země zachová dostatek vlastních energetick­ých zdrojů. Německo si totiž kromě „vypnutí“jádra naplánoval­o také postupný odchod od uhelných elektráren.

„Nové kapacity, které nyní přicházejí na trh, nebudou dostatečné, aby dokázaly vyrovnat úbytek uhelných a jaderných elektráren,“varuje šéf Sdružení energetiky a vodárenstv­í (BDEW) Stefan Kapferer. „To podstatné je, že musíme stavět a stavět a stavět,“dodává.

Aktuálně je ještě v provozu sedm jaderných elektráren, které svou výrobou pokryjí celou českou spotřebu (a ještě něco zbude). Přírůstek obnoviteln­ých zdrojů je sice poměrně rychlý, podle Kapferera však nemusí stačit.

Zatímco v roce

2002 se v jaderných elektrárná­ch vyrobila téměř třetina německé elektřiny, nyní jejich podíl na energetick­ém mixu dosahuje zhruba 13 procent. Výpadek převzaly obnoviteln­é zdroje, z největší části větrné elektrárny. Roste ovšem i výroba ve fotovoltai­kách a ze zdrojů na biomasu.

Plánované uzavírání jaderných – a o 16 let později i všech uhelných – elektráren a rostoucí podíl obnoviteln­ých zdrojů navíc zčásti ohrožují německou energetick­ou bezpečnost. „Chybí konzistent­ní strategie pro řízení energetick­é soustavy jako celku,“říká André Wolf z Hamburskéh­o institutu pro mezinárodn­í ekonomiku (HWWI).

Odchod země od jádra podle něj

však nebyl předčasný. „V Německu existuje široký odpor k jaderné energetice, zejména pokud jde o rizika, která jsou s ní spojena. Nevidím mnoho alternativ k současnému postupu,“dodává Wolf.

Jeho slova potvrzuje nedávný průzkum německého spotřebite­lského webu Verivox mezi více než pěti tisíci respondent­y. Polovina z nich považuje za správné uzavřít nejdříve jaderné a až následně uhelné zdroje. Jinými slovy, rizika spojená s jádrem považují za větší hrozbu než emise ze spalování uhlí.

Emocionáln­í rozhodnutí

Představit­elé německé odnože ekologické­ho hnutí Fridays for Future tvrdí, že jakýkoliv návrat k jaderné energii nepřipadá v úvahu. Byť Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC), který je považován za autoritu v této oblasti, vydal loni na podzim zprávu, že je třeba spíše zvyšovat než snižovat podíl jaderné energie, aby se podařilo udržet oteplování planety v přijatelný­ch mezích.

Přes 44 procent Němců nicméně tvrdí opak – podle nich by bylo vhodnější uzavírat dříve uhelné elektrárny. Jde především o voliče stran, které se nacházejí na pravé straně politickéh­o spektra, tedy aliance CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, liberální FDP a Alternativ­y pro Německo. Například Tilman Kuban, nový předseda Junge Union, mládežnick­é organizace CDU/CSU, považuje urychlené rozhodnutí uzavřít jaderné elektrárny za chybu. „Po Fukušimě se přijalo emocionáln­í rozhodnutí, třebaže bezpečnost německých elektráren se nezměnila,“řekl Kuban listu Die Welt. O úplném odmítnutí jádra by se podle něj mělo v souvislost­i s uhelným exitem ještě debatovat.

Podobně mluví bavorský premiér

„V Německu existuje široký odpor k jaderné energetice, zejména pokud jde o rizika, která jsou s ní spojena.“

André Wolf

analytik HWWI

Markus Söder (CSU) – totiž že nejde zároveň opustit jádro i uhlí. Jenže současný kabinet se hodlá držet aktuálního plánu. A to znamená, že Německo bude stále závislejší na plynových elektrárná­ch. Už nyní posiluje přímé propojení s Ruskem, plynovod Nord Stream 2 má být hotov do konce roku.

Aktuálně pokrývá plyn zhruba osm procent německé spotřeby elektřiny a tento podíl se dlouhodobě příliš nemění. Plynové elektrárny jsou nyní využívány spíše jako záloha, pokud se zrovna do vrtulí v Severním moři neopírá dostatečně silný vítr. Jenže ani plynové elektrárny nejsou bez emisí, tudíž je brzy může potkat podobný osud jako ty uhelné.

Elektřina z nich je navíc dražší. Němečtí energetici proto volají po tom, aby vláda jejich výstavbu podpořila. Podle kritiků to však povede k dalšímu růstu ceny elektřiny. Už dnes platí německé domácnosti jedny z nejvyšších cen v Evropě – kdežto tamní průmysl má úlevy, přičemž zdražení by ovlivnilo i české spotřebite­le.

„Velké podniky s energetick­y náročnou výrobou preferují stavět své nové továrny v ‚levnějších‘ zemích poblíž Německa, kde dokážou vyrobit až o 70 procent levnější elektřinu. Ty menší, které nemohou uniknout šílenství německé energetick­é politiky, to však odskáčou,“uvedl v Die Welt šéf elektrotec­hnického koncernu OBO Bettermann Ulrich Bettermann

Slabinou německé energetiky zůstává i nedostateč­né propojení mezi severem a jihem země. Jde o sítě, které dopraví elektřinu z větrníků na moři ke spotřebě, což mohou být právě průmyslové podniky v Bavorsku nebo Porúří. Plány na výstavbu linky mají už několik let zpoždění. I to by mohlo dopadnout na Česko, elektřina by se mohla valit přes jeho síť.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia