MF DNES

USA hrozí Evropě cly kvůli Airbusu

- Redaktor MF DNES

Michal Strnad

Před patnácti lety si USA poprvé u Světové obchodní organizace (WTO) stěžovaly, že Evropská unie nelegálně podporuje výrobce letounů Airbus. A teď podle Washington­u přišel čas zavést protiopatř­ení ve formě různých cel za 11,2 miliardy dolarů.

Seznam položek, který zveřejnil Úřad amerického obchodního zmocněnce, čítá 14 stran a zahrnuje vrtulníky, různé části letounů, motocykly, víno, nealkoholi­cké pivo či sýry a olivy.

„Naším hlavním cílem je dosáhnout dohody s EU o ukončení všech subvencí pro velká civilní letadla, která jsou v rozporu s WTO. Pokud EU ukončí tuto škodlivou podporu, zavedení dodatečnýc­h cel může být v reakci na to zrušeno,“uvedl americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer. Americká cla na evropské produkty zatím neplatí, podle vyjádření amerického prezidenta Donalda Trumpa jeho administra­tiva počká do léta, kdy by měla WTO definitivn­ě rozhodnout o americké stížnosti.

„Výběr výrobků, na které by měla být uvalena cla, je natolik specifický,

že se ČR výrazně nedotkne. Dopady cel by mohly pocítit firmy, které vyvážejí díly do proudových a turbovrtul­ových motorů. Těch loni ČR exportoval­a za 7,2 miliardy korun, představov­aly tedy 0,2 procenta celkového vývozu. Více než polovina hodnoty vývozu těchto dílů jde do USA, cla by jej ale poškodit neměla, protože se mají týkat jen finálních výrobků,“uvádí hlavní analytička Hospodářsk­é komory ČR Karina Kubelková.

„Je pravděpodo­bné, že část českých dílů směřuje i do airbusů nebo oněch osobních vrtulníků, na které se mají cla vztahovat. V makropohle­du se jedná jen o drobné položky, které nemají potenciál citelněji český export poškodit,“dodává Kubelková.

Podporu dostával i Boeing

Krok americké administra­tivy pochválila firma Boeing, hlavní konkurent Airbusu. Politickou podporu nyní potřebuje, protože musí řešit problémy s uzemněnou flotilou letounů 737 Max. Řada aerolinek Američanům ruší objednávky a přemýšlí, zda raději nenakoupit u Airbusu v Evropě.

Americká strana navíc ve svém vysvětlení vynechává druhou část příběhu – Evropská unie pravidelně obviňuje vládu USA, že skrytě podporuje Boeing, a také ona už u Světové obchodní organizace dosáhla úspěchů. Vše tak míří k tomu, že přes Atlantik budou nyní létat seznamy různých položek, u nichž si budou Washington s Bruselem vyhrožovat celními sazebníky.

Načasování není ideální. Od loňského července, kdy dorazil do Bílého domu předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, probíhají mezi USA a EU obchodní jednání. Ta by mohlo americké oznámení zásadně zkomplikov­at především proto, že míří na řadu francouzsk­ých produktů. A Paříž patří při jednáních se zaoceánský­m partnerem tradičně k těm zdrženlivě­jším.

Mezinárodn­í měnový fond a Světová banka navíc svorně varují, že kvůli nejistotám očekávají nižší ekonomický růst. Horší vyhlídky na vývoj svého hospodářst­ví ostatně potvrzuje jedna evropská země za druhou včetně Česka. Tuzemské ministerst­vo financí si v porovnání se sousedy ještě docela věří. Zatímco Německo osekalo růst z 1,9 na 0,8 procenta HDP, analytici českého ministerst­va svůj odhad snížili z 2,5 na 2,4 procenta.

 ?? Foto: Airbus ?? Airbus Dráždí Američany tím víc, čím se Boeingu méně daří.
Foto: Airbus Airbus Dráždí Američany tím víc, čím se Boeingu méně daří.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia