MF DNES

Čtvrtý operátor se blíží. Soutěž má začít letos

-

PRAHA Česko bude ve druhé polovině letošního roku v aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G opět lákat čtvrtého mobilního operátora. Vláda už schválila návrh podmínek aukce.

Chystaná dražba kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G v pásmech 700 MHz a 3,5 GHz by mohla vynést kolem osmi miliard korun, podobně jako předchozí soutěž o frekvence pro LTE v roce 2013. „Jsou to veřejné konzultace a každý zájemce má možnost se toho zúčastnit a obrátit se na Český telekomuni­kační úřad. My jako vláda budeme aktivní a budeme se snažit vyhledat investory,“uvedl premiér Andrej Babiš.

Český telekomuni­kační úřad počítá s tím, že by lákal čtvrtého mobilního operátora ke vstupu na trh přednostní možností podat nabídku na vyhrazený blok deset MHz z celkových 30 MHz v pásmu 700 MHz. Nový operátor by spolu s třetinou nabízených frekvencí zároveň získal právo na národní roaming v sítích stávajícíc­h operátorů do doby, než postaví síť vlastní.

Frekvence mají operátoři získat na 15 let. „Potřebujem­e jistotu, že stávající operátoři toho nového na trh pustí,“vysvětlil Babiš. Kromě stávajícíc­h operátorů T-Mobilu, O2 a Vodafonu o kmitočty projevil zájem Nordic Telecom, který provozuje síť v pásmu 420 MHz.

Podle ministerst­va průmyslu a obchodu by se aukce mohli zúčastnit investoři z Evropy, Jižní Koreje či USA. Vláda si od příchodu čtvrtého operátora slibuje pokles cen. Podle několika mezinárodn­ích srovnání jsou ceny mobilních služeb včetně přenosů dat v Česku

jedny z nejvyšších v Evropě. Operátoři se brání, že ceny nejsou takové, jak ukazují srovnání vycházejíc­í z jejich ceníků, protože velká část uživatelů získala individuál­ní výhodnější nabídku.

Český telekomuni­kační úřad již dříve oznámil, že by soutěž měla začít ve druhé polovině letošního roku tak, aby skončila na začátku roku 2020. V pololetí příštího roku by operátoři mohli získat příslušné kmitočty ze soutěže. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia