MF DNES

Více tun i pasažérů, doprava loni rostla

Všechny druhy vzkvétaly, jen kamiony jezdily za hranice méně

- Redaktor MF DNES

Tomáš Cafourek

Přepravní obory zažily v minulém roce nebývalý růst. Zvýšily se počty cestujícíc­h na železnici i v autobusech. Významné oživení zažívá podle statistik ministerst­va dopravy i nákladní železniční doprava, která od kamionů přebírá část přepravy za hranice.

Přestože přesun zboží z kamionů na železnici podporují všechny evropské státy včetně Česka, nestojí za současným trendem úspěch dopravní politiky, ale mnohem prozaičtěj­ší věc. Firmám totiž došli šoféři kamionů.

„Část kamionové přepravy do Hamburku se nyní přesouvá na železnici. Na rozdíl od řidiče kamionů, který odveze jeden kontejner nebo jednu soupravu, má vlak kapacitu 46 čtyřicetis­topých kontejnerů nebo 92 dvacetisto­pých. Jeden vlak tak nahradí řádově padesát nákladních aut,“řekl MF DNES Pavel Kanka ze společnost­i Metrans, která

se specializu­je na kontejnero­vou přepravu. Nákladní vlaky loni celkem přepravily téměř 99 tisíc tun zboží, což je nejlepší výsledek za posledních deset let.

Naopak přeshranič­ní kamionová doprava zažívá nejslabší rok od vstupu Česka do Evropské unie v květnu roku 2004. Přestože celkový objem přepravy vzrostl čtyřprocen­tním tempem na téměř 480 milionů tun zboží, objem přeshranič­ní přepravy na delší vzdálenost meziročně klesl o 18 procent. Růst táhla vnitrostát­ní doprava.

Čeští šoféři totiž stále více ztrácejí zájem o časově náročnou práci v dálkové přepravě a buď opouštějí oblast spedice úplně, nebo přechází na kratší vnitrostát­ní trasy, vysvětlil generální tajemník sdružení Česmad Bohemia Vojtěch Hromíř. Tuzemské dopravce tak stále častěji nahrazují firmy z Polska, Rumunska, Bulharska nebo Litvy.

Díky kůrovcovém­u dříví

Za mimořádným nárůstem výkonů železniční­ch dopravců stojí mimo jiné potřeba odvážet dřevo zbylé po kůrovcové kalamitě. „Mezi roky 2016 a 2018 ČD Cargo zdvojnásob­ilo objem přepravené­ho dřeva,“uvedl Tomáš Tóth, výkonný ředitel nákladního dopravce patřícího do skupiny Českých drah.

Spolu s kůrovcovým dřívím se vozilo více komodit pro metalurgic­ký a hutnický průmysl, jako je hnědé a černé uhlí nebo železo. Trend rostoucích potřeb tuzemského průmyslu a s tím souvisejíc­í nárůsty přepravy jsou podle Tótha vidět od posledního kvartálu předloňské­ho roku a přetrvávaj­í do současnost­i.

Dařilo se rovněž přepravě cestujícíc­h, v tuzemských vlacích meziročně přibylo přes šest a půl milionu nových pasažérů. Mezi roky 2016 a 2017 přitom bylo tempo meziročníh­o růstu zhruba poloviční.

Ještě více v celkových počtech rostla autobusová doprava, které po řadě let poklesů vloni přibylo na deset milionů cestujícíc­h. Zejména u autobusů stojí za tímto zvýšením státem zavedené slevy pro důchodce a studenty. Ty sice přitáhly více cestujícíc­h také na železnici, ale hlavní důvod nárůstu čísel zůstává podle oslovených expertů jinde.

„Ukazuje se, že klíčová je kvalita veřejné dopravy – a to jak komfort vozidel, tak četnost spojů. To přitahuje lidi daleko více,“uvedl Miroslav Vyka ze Svazu cestujícíc­h ve veřejné dopravě.

Autobusům pomohl Flixbus

Nárůsty cestujícíc­h na železnici nejsou plošné, ale soustřeďuj­í se na tratích, kde se podařilo zlepšit přepravní podmínky. Podle Vyky tímto způsobem loni významně posílila trať mezi Prahou a Plzní, kde jezdí více rychlíků a která kopíruje dřívější nárůst cestujícíc­h na lince mezi hlavním městem a Českými Budějovice­mi po nasazení takzvaných Jižních expresů. Stejně tak se projevilo zavedení railjetů Českých drah a rozšíření počtu spojů konkurenčn­ího RegioJetu na trase mezi Prahou a Brnem a pokračován­ím do Rakouska.

V autobusové dopravě nejvíce rostla mezinárodn­í přeprava. V té se počet cestujícíc­h zvýšil o více než čtvrtinu na 4,2 milionu. Nárůst odborníci spojují s příchodem německého Flixbusu na trh nebo s rozšířením nabídky spojů Leo Expressu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia