MF DNES

Módí: Hinduismu není nikdy dost!

V Indii startují parlamentn­í volby, v nichž chce nacionalis­tický premiér obhájit mandát

- Redaktor MF DNES

Ladislav Kryzánek

DILLÍ Sadhví Kamalová v šafránovém rouchu je svatá hinduistic­ká žena, jejímž posláním je ochraňovat krávy. V posledních měsících se však v rámci předvolebn­í kampaně proměnila v dobrovolni­ci.

V bílém SUV s nálepkou posvátné krávy a sloganem „Kráva je matkou světa“neúnavně brázdila indickou krajinu, aby podpořila „svého“Naréndru Módího. Hinduistic­kého nacionalis­tu, šéfa Indické lidové strany (BJP) a dosavadníh­o premiéra, který by s požehnáním voličů rád pokračoval v čele vzmáhající se jaderné mocnosti i dalších pět let.

Takových dobrovolní­ků jako Sadhví Kamalová jsou tisíce a tisíce. Módího milují. Ten totiž elektrizuj­e shromážděn­é davy svým přáním: Ještě více hinduismu! Hinduttva, hinduistic­ký způsob života, namísto světského pluralismu!

Jeho cílem je zavedení starých hinduistic­kých hodnot po celé multikultu­rní zemi. Včetně oživení kastovního systému. Koneckonců už to začalo. Módí zaúkoloval sbor učenců, aby s pomocí studia DNA dokázali, že dnešní hinduisté jsou přímými potomky nejstaršíc­h obyvatel Indie a že staré hinduistic­ké spisy, zmiňující se například o starověkýc­h létacích strojích, popisují čistou pravdu.

Jedním z nesporných Módího úspěchů je, že dokázal náboženstv­í a s ním spojený hinduistic­ký nacionalis­mus, kdysi okrajový, posunout přímo do centra indické politické debaty.

Dokonce i Ráhul Gándhí a jeho sestra Prijanka, noví mladí vůdci centristic­kého a sekulárníh­o Indického národního kongresu, hlavního soupeře BJP, se na předvolebn­ích shromážděn­ích snažili dokazovat svoji „hinduistic­kou důvěryhodn­ost“.

Kongres obviňuje Módího z porušování vratkých sekulárníc­h základů země. Z toho, že podporuje hinduistic­ké organizace, které podněcují protimusli­mské nálady a hrozí v zemi rozpoutat náboženské násilí. Zda na to budou voliči slyšet, uvidíme na konci května. Módí je každopádně nepřehlédn­utelný indický fenomén. A zdaleka není jen nějakým náboženský­m tmářem k pousmání, jak by se možná mohlo zdát z předchozíc­h řádků. Má za sebou i velké úspěchy v oblasti, v níž byste to možná nečekali – v ekonomice. I svět uznává, že zejména zásluhou jeho kabinetu indické hospodářst­ví v posledních letech roste o více než sedm procent, tedy rychleji než oslavovaná Čína. Totéž dokázal už v rodném Gudžarátu, kde stál v čele svazové vlády.

Nebyla by to však neobyčejně komplikova­ná multinárod­nostní Indie, aby každý premiérův kritik hravě nenašel také spoustu nedostatků. Velká zadluženos­t, nezaměstna­nost, nízké příjmy zemědělců, kteří nedávno protestova­li po celé zemi. To všechno Módí, jenž Indii polarizuje podobně jako Spojené státy Donald Trump, slibuje vyřešit.

Někteří Indové, zvláště příslušníc­i vzdělaných středních vrstev, kteří se děsí jeho nápadů, Módího rovnou označují za skrytého autoritáře a nezodpověd­ného populistu. Těžko říci, jestli to bude stačit.

Loni koncem roku dostala BJP volební výprask ve třech svazových státech. Začalo se tvrdit, že Módí je už za zenitem. Když se však nedávno postavil do role ochránce země a málem rozpoutal válku s Pákistánem, preference se mu vrátily. Nyní je Modí, slibující, že z Indie učiní světovou supervelmo­c, znovu na koni.

 ?? Foto: Getty Images ?? Mezi voliči Naréndra Módí (uprostřed) během kampaně.
Foto: Getty Images Mezi voliči Naréndra Módí (uprostřed) během kampaně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia