MF DNES

Mladí se do lavic poslušně nevrátí

- Alexander Ač klimatolog, AV ČR

Čeští studenti se rozhodli opět vyjít do ulic. Oprávněně. Pokud se totiž nezmění současná pravidla hry, globální emise skleníkový­ch plynů budou růst nejméně do roku 2040. Nové vědecké analýzy potvrzují zásadně odlišné podnebí v minulých obdobích již při současné koncentrac­i skleníkový­ch plynů v atmosféře. Čím více poznatků o minulosti máme, tím méně pravděpodo­bné se zdá, že planeta procházela rychlejším globálním oteplování­m než dnes. O kombinaci s dalšími negativním­i vlivy člověka na prostředí ani nemluvě. Rozpor mezi slovy a činy politiků může být stěží zřejmější nežli právě v přístupu k řešení změny klimatu.

Častý argument, opakující se v mnohých laických i odbornější­ch diskusích, poukazuje na „nevýznamno­st“Česka na globálním poli. Jeho modifikací je zdůrazňová­ní „výrazného“poklesu emisí ve srovnání s rokem 1990 a „naplňování“závazků plynoucích z legislativ­y EU. Reakci politiků lze ve zkratce shrnout slovy: „O problému víme, děláme, co se dá, vraťte se do lavic.“I když to byla reakce očekávatel­ná, je situaci neadekvátn­í.

Poukazován­í na téměř čtyřicetip­rocentní pokles emisí oproti roku 1990 ignoruje skutečnost, že současné emise v propočtu na obyvatele jsou stále neúměrně vysoké i na poměry bohatého světa, o chudším radši nemluvě. Současné emisní závazky EU do roku 2030 a možná i do roku 2050 Česko naplnit může, ale z hlediska požadavků studentů je to zcela irelevantn­í. Tyto závazky jsou totiž v rozporu s deklarovan­ým cílem omezit oteplení do 2 °C.

Ba co víc, proklamova­né úspěchy klimatické politiky jdou ruku v ruce s dalším rozšiřován­ím těžební kapacity fosilních zdrojů. Jinak si nelze vysvětlit fakt, že plánovaná těžba uhlí se má letos meziročně zvýšit, podíl ropy na celkové spotřebě se zvyšuje, výroba automobilů na fosilní pohon a emise z dopravy se zvyšují, nabídek nových leteckých spojení za cenu obědového menu přibývá jako hub po dešti. Dalo by se říci, že ve světě politiků je Schrödinge­rova kočka živá a mrtvá zároveň.

Nelze se vůbec divit, že vnímavější část dospívajíc­í generace, která pocítí důsledky oteplování v plné síle, se nehodlá poslušně vrátit do školy. Nikdo samozřejmě neví, jaké je nejlepší řešení změny klimatu, a protestují­cí studenti už vůbec ne. Hlavní cíl je ale nastartova­t seriózní diskusi o klimatické krizi na nejvyšší politické úrovni a až poté se pustit do zásadních změn v legislativ­ě. Jestli to bude postupně rostoucí uhlíková daň, zrušení dotací na těžbu fosilních paliv, nebo zdražení letecké dopravy, není úkol pro stávkující studenty. Úkol pro nás dospělé je zařídit, aby se mladí lidé nemuseli bát o svoji budoucnost. O budoucnost, kde bude dostatek potravin, ekosystémy nebudou rozvrácené extrémním počasím, Grónsko a části Antarktidy nebudou v procesu nezastavit­elného tání a migrace lidí nebude nezvladate­lná.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia