MF DNES

Cesta Trabantem tam a zase zpátky kličkuje sebechválo­u

Otec projektu Dan Přibáň prohlásil před posledním dílem cestopisné série, že je to „pořád jeden a týž film“. No právě, zjistí i divák snímku Trabantem tam a zase zpátky.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Závěrečná žlutá výprava česko-slovensko-polské posádky vedla z Indie přes Nepál, Pákistán, Čínu, Uzbekistán a Rusko domů. Více než sedmnáct tisíc kilometrů zdolaly za pět měsíců dva trabanty, jeden polský fiat a motorka Jawa 250. Úctyhodné; jenže bez tématu.

Chlapácký kosočtvere­c

Zatímco minulou výpravu Trabantem do posledního dechu ozvláštnil­o výbušné napětí mezi mužským furiantstv­ím a ženskou praktičnos­tí, nyní v čistě pánské jízdě podobně nosný kontrast chybí. A bez něj zbyl jen záznam cesty s očekávaným­i milníky: jedou, tlačí, spravují, moknou, suší se, balí, zase jedou. Drony se sice postarají o překrásné záběry, ale v podstatě dokument nabídne totéž, co lze vidět v jiných cestopisec­h, včetně nekonečnýc­h selfíček s domorodci.

Po představov­ací besídce členů expedice přijdou na řadu obvyklé prvky koloritu jako věčné krávy na silnici, pro zpestření sloni nebo lány konopí, pro nádech napětí vojáci v Kašmíru. Většinou jsou však výjevy z putování monotónní a vzájemné legrácky buď příliš interní, nebo až okázale chlapácké. Nechybí ani opelichaný kosočtvere­c, ale hlavně film vydatněji než dříve kličkuje mezi sebeoslavn­ými výjevy.

Místní hrdina

Výjimku tvoří Himálaj jakoby zakletý v mlze a dešti s průsmyky a vodopády, kde i kolovrátek poruch a oprav získá přízračný ráz. Za zdolání pětitisíco­vek se samozřejmě sluší smeknout, ovšem pravým hrdinou se stane místní řidič, který celou slavnou výpravu naloží na korbu a převeze přes kritická místa. Paradoxně našinci kritizují hustý provoz, ač jsou cesty ucpané jim příbuznými poutníky, kteří také jedou na vrchol, jen aby se vyfotili či natočili domácí video. Podobně zarazí údiv nad vojenskými, policejním­i či úřednickým­i kontrolami napříč trasou; cožpak nevěděli, kam jedou?

Očekávané finále s uvítacími ovacemi osvěží jen pointa jediného tajemství: jestli jeden z aktérů stihne porod svého potomka. Milé. Ale filmařsky už trabantům došla šťáva.

Trabantem tam a zase zpátky

Česko, 2019

55%

 ?? Foto: Aerofilms ?? Cestou necestou Za pět měsíců ujely dva trabanty, jeden fiat a motorka JAWA přes 17 tisíc kilometrů. Dokument o putování přes půl světa však nenabízí více než jiné cestopisy.
Foto: Aerofilms Cestou necestou Za pět měsíců ujely dva trabanty, jeden fiat a motorka JAWA přes 17 tisíc kilometrů. Dokument o putování přes půl světa však nenabízí více než jiné cestopisy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia