MF DNES

Tři ženy uvězní v kavárně

- Redaktor MF DNES

Tomáš Šťástka

PRAHA Eva Josefíková, Tereza Kostková a Máša Málková. Tři herečky jsou hlavními tvářemi novinky Čas pod psa, kterou pro pražské Divadlo v Rytířské režíruje Jakub Nvota.

Stálému divákovi pražských scén bude taková sestava hereček povědomá, všechny tři se totiž v létě sešly na premiéře inscenace Kdokoli může dělat cokoli, kterou uvedla Letní scéna Divadla Ungelt. „Oslovili nás i na základě té společné zkušenosti z Ungeltu, kde nám spolu bylo dobře a kde jsme si rozuměli na jevišti i v šatně,“potvrzuje Eva Josefíková.

Matka, kariéristk­a a punkerka

Nová inscenace vychází ze hry Francouzky Brigitte Bucové. „Tři ženy, které se navzájem neznají, se jednoho rána potkají v kavárně a tam si vyjeví své životní příběhy i aktuální situace. Navzájem si snaží poradit a vyslechnou­t se,“naznačuje Josefíková děj. Venku totiž právě zuří ono titulní psí počasí, takže náhodná trojice spolu musí nějaký čas strávit.

„A nesmím opomenout roli číšníka, kterého hraje Karel Zima nebo Pavel Nečas. Ten dámám kontruje svým mužským světem a mužským pohledem. Nejenom divačky, ale i diváci si tak přijdou na své,“dodává herečka. Sama se objeví v roli Lulu. „Rázná mladá matka, která se snaží přežít jakýmkoli způsobem. Ať už pragmatism­em, nebo naopak pomocí ezoterický­ch záležitost­í. Ačkoli to neměla úplně jednoduché, když byla mladá, snaží se udržet si pozitivní pohled na svět a na život,“přibližuje svou postavu.

„Tereza Kostková hraje prototyp velmi zaměstnané ženy, potkáváme ji v situaci, kdy se toho na ni nahrne trochu moc. A Máša Málková pak drsňačku, rockerku, punkerku, která přežívá na práškách,“přibližuje další dvě hrdinky.

„Ale aby to nevyznělo smutně, stále jde o komedii se spoustou humorných situací založených na okolnostec­h jednotlivý­ch dam,“poukazuje Josefíková, pro kterou je to první spolupráce se slovenským režisérem Nvotou.

„Všichni mí kolegové mi říkali, že se rozhodně mám na co těšit. A já to zpětně musím potvrdit, spolupráce je úžasná. Velmi srozumitel­ná, což je v kontextu práce mezi režisérem a hercem hodně důležité,“pochvaluje si.

Čas pod psa má premiéru v pátek, první reprízu chystají v Rytířské na příští úterý a další pak až 28. dubna.

 ?? Foto: David Neff, MAFRA ?? Jedna ze tří Eva Josefíková si v inscenaci Čas pod psa zahraje mladou matku, která v kavárně náhodně potká další dvě ženy.
Foto: David Neff, MAFRA Jedna ze tří Eva Josefíková si v inscenaci Čas pod psa zahraje mladou matku, která v kavárně náhodně potká další dvě ženy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia