MF DNES

Kapela IMT Smile nasadí také písně pro Müllera

- Redaktor MF DNES

Václav Hnátek

PRAHA V Praze na naše koncerty chodí asi hlavně lidé z početné slovenské komunity, ale příští rok to změníme, avizoval loni Ivan Tásler z oblíbené a ceněné kapely IMT Smile. Nyní jeho plán na dobytí srdcí tuzemského publika získává konkrétněj­ší kontury.

„Hodně se těšíme, že letos budeme v Česku hrát více než v minulých letech. Pro zdejší publikum připravíme program, který osloví i ty, kteří nás naživo ještě neviděli. Řekl bych, že to bude takový mezinárodn­í program,“říká frontman kapely Ivan Tásler. Naráží přitom na to, že kapela zcela výjimečně zařadí do repertoáru jeho hity, které napsal pro jiné interprety, a právě je čeští posluchači velmi dobře znají. Mezi ně patří songy jako Baroko, Nahý nebo Srdce jako kníže Rohan z repertoáru Richarda Müllera.

Vrchol bude v Karlíně

Tuzemské turné IMT Smile zahájili už koncem března ve vyprodané brněnské Radosti. Pokračovat budou 1. června, kdy v Českém Krumlově odehrají velký společný koncert se skupinou Chinaski, která hostovala také na jejich výborné loňské desce Budeme to stále my. Poté budou IMT Smile pokračovat festivalov­ými koncerty v Jihlavě, Konopišti nebo Seči, představí se na Sázavafest­u, Benátské nebo Létofestec­h v Olomouci, Ostravě a Brně. Vyvrcholen­ím potom bude samostatný velký koncert 19. listopadu v pražském Foru Karlín.

Na aktuálním albu Budeme to stále my dávají IMT Smile lekci z písničkářs­tví i účelné produkce. Dobře se to dá ilustrovat třeba na Osudu, zmíněné společné písni s Chinaski. „Nahrávali jsme ji jako dvě kapely dohromady. Dvě sady bicích, dvě baskytary... Někdo se bál, že to bude příliš hlučné. Ale vymysleli jsme sofistikov­aný způsob, jak se vystřídat a jak místy hrát i spolu,“vzpomíná Tásler.

Zaplní i hokejovou arenu

IMT Smile si od vzniku v roce 1992 vydobyli nálepku jedné z nejúspěšně­jších slovenskýc­h kapel. Pravidelně se umisťují na předních místech v různých hudebních žebříčcích.

Formace má název podle prvních písmen bratrů Ivana a Mira Táslerovýc­h a podařilo se jí něco, co jiné slovenské kapely nedokázaly. Přestože hudebníci příliš nechodí do médií, vyprodali třikrát za sebou bratislavs­kou Incheba Expo Arénu a dvakrát po sobě košickou Steel Arénu. Společně s orchestrem Lúčnica pak naplnili třikrát po strop největší slovenskou hokejovou arénu, bratislavs­ký Zimní stadion Ondreje Nepely.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia