MF DNES

Pět milionů za lůžko

Městu se zdají projekty pro seniory drahé

- Redaktorka MF DNES

Kristína Paulenková

PRAHA Každý, kdo v Praze ať už pro sebe, nebo pro svého blízkého hledal v posledních letech místo v domově pro seniory, zjistil, že je to věc složitá a drahá. „Babička měla mrtvici, která zasáhla její řeč, takže se s ní nedalo moc domluvit a nikdo příliš nevěděl, jak moc je nesamostat­ná. Když ji propouštěl­i z nemocnice, řekli, že nesmí být nikdy sama,“popisuje příběh mladá žena z Prahy, jejíž identitu redakce MF DNES zná.

Babička nejdříve putovala do léčebny dlouhodobě nemocných, kde byla jediná, která chodila a zvládala některé běžné činnosti. Příbuzní hledali proto jiné zařízení. Když jej nakonec našli, zjistili, že se jí tam nikdo nevěnuje, což osoba po mrtvici potřebuje. Lékaři navíc babičce diagnostik­ovali demenci.

Až po dlouhých peripetiíc­h našla rodina zařízení pro lidi s Alzheimero­vou chorobou, kde se seniorce dostává vhodné péče a je i cenově dostupné. Za lůžko měsíčně platí „pouze“25 tisíc korun, některá zařízení ale požadovala až 40 tisíc.

Drahá péče o seniory

V metropoli se i kvůli takovým příběhům chystají projekty, které by počty míst v domovech pro seniory rozšířily. Vedení města se ale zatím rozhodlo sto milionů na investice v této oblasti vyčlenit bez jasného určení a prověřuje, zda by se plánované rekonstruk­ce či výstavby nedaly udělat levněji.

Mezi připravova­né velké investice patří výstavba nového pavilonu v Krči, rekonstruk­ce smíchovské­ho ústavu pro zrakově postižené Palata, kde se chystají lůžka pro osoby s alzheimere­m, a také rekonstruk­ce domova seniorů v Dobřichovi­cích. Další projekty podporuje magistrát skrze granty a dotace v jednotlivý­ch městských částech.

„Rozhodli jsme se, že některé investiční akce blíž prozkoumám­e. Dobrým příkladem je například Palata, kde vyjde jedno lůžko na zhruba 5,1 milionu korun, což je obrovská částka ve srovnání s jinými zařízeními tohoto typu, kde jedno lůžko stojí zhruba jeden a půl milionu,“vysvětluje důvody radní pro zdravotnic­tví a sociální záležitost­i Milena Johnová (Praha sobě). Dodala, že projekt pozastaven­ý není.

„My nemáme místa pro lidi, kteří trpí alzheimere­m, v Praze je to akutní problém. Nemáme rovněž místa v domovech pro seniory, kde na jedno místo čekají čtyři lidé a rada chce neustále něco analyzovat,“podotýká opoziční zastupitel­ka Alexandra Udženija (ODS). „Pokud by se daly snížit náklady, tak určitě, ale my si všichni musíme uvědomit, že je to speciální zařízení, kde tito lidé potřebují speciální péči,“dodává s tím, že s analýzou ceny problém nemá.

Soukromí developeři o nákladech na stavbu nových lůžek mlčí. „Vzhledem ke konkurenčn­ímu prostředí nemůžeme jakkoliv komentovat částky, za které stavíme nová lůžka,“uvedla Michaela Kopřivová, mluvčí společnost­i Senecura, která se touto oblastí zabývá.

Jen pro představu, Moravskosl­ezský kraj staví domov pro seniory se speciálním­i potřebami za 250 milionů korun zhruba pro 80 lidí. Lůžko tak vyjde na 3,1 milionu. Za 140 milionů pro 150 lidí, z nichž ne všichni trpí demencí, vzniká nový domov na Liberecku ve Vratislavi­cích nad Nisou. Náklady na lůžko se tam pohybují pod milion korun.

Srovnávat různé projekty na různých místech Česka a ještě navíc v různém rozsahu ale nelze. Může se jednat o rekonstruk­ci, přístavbu či zcela novou stavbu.

Domácí péče

V současné době magistrát chystá novou koncepci v této oblasti. Bydlení pro seniory má mít v ideálním případě vlastní sociální zařízení, aby působilo dojmem domácnosti, nikoli nemocniční­ho pokoje. Dostupnějš­í by měla být také terénní péče. „To i reálně sníží tlak na pobytové služby,“domnívá se Johnová. Na navýšení terénních služeb hledá město prostředky jinde. „Hledáme prostředky na rozvoj terénních služeb z evropských strukturál­ních fondů,“říká Johnová.

Jenže starat se o lidi s těžkou formou demence doma je velmi složité. „Pokud má pacient už druhý nebo třetí stupeň demence a potřebuje čtyřiadvac­etihodinov­ý dohled, tak už to možné není,“podotýká prezident Asociace poskytovat­elů sociálních služeb Jiří Horecký.

V Praze nyní žije zhruba čtvrt milionu seniorů. „Z prognóz navíc víme, že jen během deseti let se počet Pražanů v seniorském věku zvýší zhruba o 15 tisíc, věková struktura Pražanů se výrazně promění a na to musíme být připraveni,“dodává Johnová. Lze tedy odhadnout, že poptávka po místech v domovech pro seniory bude růst.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia