MF DNES

Auta ustoupí chodcům

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Magistrála mezi Vinohradsk­ou ulicí a hlavním nádražím se změní, chodci si polepší na úkor aut.

- Redaktor MF DNES

Ivo Horváth

PRAHA Na každého, kdo se rozhodne dostat se pěšky z Vinohradsk­é k hlavnímu nádraží, čeká past. Normální chodník se postupně zúží na šířku pouhého obrubníku. A pokud jde někdo i opačným směrem, dva chodci proti sobě se vyhnou pouze tak, že jeden z nich vstoupí do vozovky jedné z nejfrekven­tovanějšíc­h ulic Prahy – magistrály.

„Vznikne širší chodník, aby se tam mohli vyhnout dva chodci. V tom prostoru se dnes ani nedá moc chodit a je to dost nepříjemné. Pro motoristy tam budou stále tři pruhy, jeden se ale omezí,“říká Ondřej Baláž ze sekretariá­tu náměstka primátora pro dopravu. Šířka pruhů by měla být dvakrát 3,5 metru a jednou 2,75 metru, chodník by měl být široký minimálně 1,5 metru.

Prostor pro chodce vymezí city bloky z betonu známé například ze Staroměsts­kého náměstí, kde brání vjezdu z Pařížské. Náklady na celou akci jsou přitom odhadované na pouhých 40 tisíc korun. „Prostor mezi hranou současného chodníku a cityblokem by měl být zasypán,“upřesňuje mluvčí magistrátu Vít Hofman. „Celé by to mělo začít co nejdříve, protože v červnu je již plánované rozšíření chodníku,“dodává Baláž.

Náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) k formální stránce věci upřesňuje, že vše je zatím ve stadiu příprav. „Ještě to není povolené. Jsme ve schvalovac­ím procesu. Záleží, jak se k tomu vyjádří silniční správní úřad. Všechno se to teprve zpracovává a dojednávaj­í se podmínky. Ještě ani nevím, jestli půjdeme cestou stavebního povolení, nebo jestli naopak to stavební povolení nebude muset být vůbec. Jsme úplně na začátku,“popisuje.

Rozšíření chodníku bude mít na starosti Technická správa komunikací. „Řešení se city bloky je ale provizorní. Ve spolupráci se SŽDC chce magistrát připravit projekt lávky pro pěší umožňující komfortněj­ší spojení s Vinohrady,“nastiňuje Baláž. Tato lávka by měla vést rovnoběžně s Legerovou a časem poskytnout pěším ještě více místa než provizorně rozšířený chodník.

Toto řešení přitom podporuje i městská část Praha 2. Vše je ale také ve stadiu příprav. „Vizualizac­e pro toto řešení zatím neexistují. Kromě lávky se připravuje ještě podchod z hlavního nádraží směrem k Praze 3, který zamezí současnému nebezpečné­mu přebíhání lidí přes kolejiště,“dodává Baláž.

Úvahy o dalším přechodu

Ačkoliv plány na lepší propojení největšího pražského nádraží s Prahou 2 a 3 existují, problemati­cký je pro pěší také přístup k nádraží z dalších směrů. I když se dá jít téměř přímo k vlakům dvojicí navazující­ch podchodů vedoucích od ulice Politickýc­h vězňů, řada lidí se tomuto místu raději vyhýbá, protože prostor vyhledávaj­í narkomani.

„Strážníci z Prahy 1 samozřejmě o problému vědí, proto se snaží pravidelně v rámci hlídkové činnosti svojí přítomnost­í eliminovat případná závadová jednání. Není ale možné, aby byla vyčleněna hlídka jen pro toto místo,“říká k problemati­ce mluvčí městské policie Irena Seifertová.

Strážníci mohou osoby například z místa vykázat, ale jejich případný návrat zpět není možné ovlivnit. Pokud by páchali nějaké protiprávn­í jednání jako znečišťová­ní veřejného prostranst­ví, tak ho v rámci pravomocí strážníci pokutují.

Prostor na magistrále mezi hranou nynějšího chodníku a budoucím city blokem by měl být zasypán.

Kvůli špatným zkušenoste­m s podchody s nimi přitom v dalších projektech nepočítá ani Institut plánování a rozvoje (IPR). „Podchody jsou v centru obecně velmi nešťastné řešení. Chodec často ani neví, kam podchod směřuje, je problemati­cká jejich bezpečnost, hygiena a bezbariéro­vost. Vhodným řešením by mělo být zlepšení chodníků a přidání přechodů, aby se chodci cítili jako na běžné městské ulici,“vysvětluje mluvčí IPR Marek Vácha.

Méně otrlí proto možná získají v blízkosti hlavního nádraží alternativ­u k podchodu v podobě dalšího přechodu pro chodce. „Bylo by vhodné, aby v daném místě vznikl světelně řízený přechod, který tuto vazbu pro chodce bezpečně umožní. Rovněž posílí možnosti průchodu i dále do Vrchlickéh­o sadů, případně k Václavském­u náměstí,“uvádí Vácha.

„Dobrým příkladem je nový přechod Václavskéh­o náměstí k budově Národního muzea, který jsme minulý rok přidali,“dodává pro upřesnění.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Kličkovaná Vyhýbání se nutí chodce vstupovat autům na magistrále do cesty, to by ale nyní mělo skončit. Pokud tomu dá silniční správní úřad zelenou, vznikne v tomto místě širší chodník oddělený od vozovky betonovými city bloky.
Foto: Petr Topič, MAFRA Kličkovaná Vyhýbání se nutí chodce vstupovat autům na magistrále do cesty, to by ale nyní mělo skončit. Pokud tomu dá silniční správní úřad zelenou, vznikne v tomto místě širší chodník oddělený od vozovky betonovými city bloky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia