MF DNES

Takové fandy nepotřebuj­eme? Taková slova potřebujem­e!

- Hokejový reportér MF DNES

Jan Daněk

Bobtnající kartotéka s názvem, jak se chovají omezenci na českých stadionech, se zase rozrostla o dva případy. Odehrály se ve stejný den, v podobnou dobu, jen je od sebe dělilo nějakých sto kilometrů.

Na fotbalové Spartě skupina křiklounů v pondělí opakovaně skandovala pokřik „Jude Slavie“– jen pro úplnost, v zápase proti Zlínu. Zimák v Plzni zase burácel nadávkami. Klub, nad kterým se vznáší za předchozí přešlapy hrozba uzavření stadionu, se je snažil přehlučet. Raději diskotéku než vulgarity! Z kostky je žádal o uklidnění i šéf a legenda Martin Straka. Reakce kotelníků? Opustili tribunu a tým, který zrovna prohrával. „Těm, kteří odejdou pryč, můžu jen říci, ať už sem nechodí,“pronesl pak plzeňský bek Lukáš Pulpán. Přes klubové kanály se přidal i Jan Kovář: „Hrajeme semifinále extraligy a část kotle odejde? Takové fanoušky nepotřebuj­eme!“A já tvrdím: Ano, taková vyjádření od hráčů potřebujem­e! Nejskalněj­ší fandové v Česku získali pocit nepostrada­telnosti. Žijí v přesvědčen­í, že nákup vstupenky je opravňuje chovat se na tribuně dle libosti (rozuměj jako hulvát). Snadno je vydráždí sporné výroky rozhodčích. Kolikrát se nejde divit. Vždyť sami sportovci mnohdy nepřímo tolerují jejich chování. Mluví o tom, že za utracené peníze na „to“mají právo. Balancují, aby neztratili jejich podporu. Vymezují se maximálně v předem připravený­ch kampaních nebo za sebe nechají mluvit klubové činovníky. Za Spartu se například od pondělních pokřiků distancova­l ředitel komunikace Ondřej Kasík. A jede se dál. Jenže obdobná vyjádření mohou fandové brát jako názor vrchnosti, které je třeba se znovu vzepřít. Proto se musí ocenit hokejisté Plzně, že našli odvahu se sami důrazně a okamžitě ozvat. Oni jsou přece ti, kteří dávají lidem radost. Teď odnesli jejich frustraci. A riskují, že příště to schytají znovu. Plzeňští hráči, kteří se proti Třinci nevešli na pondělní soupisku, ještě šli o přestávce potupně prosit kotelníky, aby se vrátili do hlediště.

Ti se vrátili, ale na protest mlčeli. Pro Plzeň je tak mrzuté, že válčí o finále a zároveň také s vlastními fandy. I když... to není přesné označení. Spíš se hodí: jedinci, kteří povýšili vlastní ješitnost nad zájmy klubu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia