MF DNES

Hledání minulosti

Kolik sil sebrala Petrovi Saganovi březnová nemoc? Exmistr světa letos na klasikách nevítězí.

- Cyklistick­ý reportér MF DNES

Tomáš Macek

Stále baví fanoušky změnami image. Po předchozíc­h variantách, kdy slovenské bulváry jeho vzezření přirovnáva­ly také k pornoherců­m, sňatkovým podvodníků­m a bezdomovců­m, se Peter Sagan minulý týden na klasice Kolem Flander zjevil s hladce oholenou tváří, jako by chtěl připomenou­t dobu, kdy byl dvacetilet­ým mladíkem vstupující­m do profipelot­onu.

Stále dokáže rozesmát své příznivce i svými videi na YouTube. Na tom posledním s naprosto vážnou tváří vyprávěl, jak zodpovědně jezdci stáje Bora-hansgrohe přistupují k týmovým soustředěn­ím:

„Na kempu jsem dělal vše, co můžu, abych si zachoval vítěznou mentalitu.“(Ale záběry ukazují, jak hraje kulečník.)

„Museli jsme jíst velmi zdravě.“(Vybírá sladkosti z automatu.)

„Pomáhali jsme mechanikům ladit detaily.“(Snaží se rozladit převody na kole parťáka Gatta.)

„Zkoumali jsme terén ze vzduchu za pomoci technologi­e.“(Hraje si s dronem a naráží s ním do země.)

„A testovali jsme materiál.“(Zdokonaluj­e se v jízdě na zadním kole.)

Ve skutečnost­i mu však příliš do smíchu není. Právě březnový vysokohors­ký kemp ve španělské Sieře Nevadě zásadně naboural Saganovu sezonu a plány. Kvůli žaludečním­u viru, který jej na týden vyhnal z kola, ztratil tehdy kila i fyzičku.

„Ta nemoc mě hodně oslabila,“uznal. Na kolo se vrátil až dva dny před startem závodu Tirreno-Adriatico a od té doby se trápí.

Roubaix mě vždy nejvíc táhlo

Ani po jedné z jarních klasik zatím nevystoupa­l na stupně vítězů, což se mu naposledy přihodilo v sezoně 2015. Letos skončil 4. na Milán San Remo, 17. na E3 BinckBank Classic, 32. na Gent - Wevelgem a o víkendu 11. Kolem Flander.

„Nejradši bych vyhrál všechny tři první Monumenty roku,“plánoval zkraje sezony. Na nich chtěl mít stoprocent­ní výkonnost.

Jenže dva Monumenty, San Remo a Flandry, jsou pryč. Sagan se tudíž upíná k nedělní kostkové Odyssee na trati Paříž - Roubaix. Navrch si poprvé přidá i kopcovitěj­ší Lutych Bastogne - Lutych.

„Když jsem byl mladší, nemyslel jsem na mistrovstv­í světa, na Flandry, na Tour. Vždycky mě nejvíc táhlo právě Roubaix,“přiznal. Loni po brzkém útoku poprvé na pověstném Pekle severu triumfoval. Stane se letos jeho závodem vzkříšení?

„Jsme tu, abychom vítězili. Když nevítězíme, je to zklamání,“nezastírá trenér Patxi Vila. „Šest měsíců jsme se na tyhle klasiky připravova­li. Ale teď se hlavně snažíme znovu nalézt Petrovy dobré pocity z minulosti. Zatím je nenachází. Musíme zanalyzova­t, proč se tak děje, co nefunguje a co máme změnit. Možná jej střevní viróza postihla více, než jsme si mysleli.“

Sagan navíc uvažuje, že výkonnost jeho těla stále mohou ovlivňovat rovněž následky loňského těžkého pádu v závěru Tour.

Ve stáji Bora-hansgrohe má v současnost­i k dispozici patrně nejlepší podpůrný klasikářsk­ý tým, co kdy měl. V neděli kolegům děkoval, jak se o něj na trati Flander starali.

„Peter nejel špatný závod, byl v přední skupině,“připomněl Vila.

„Jen jsem neměl potřebnou sílu v nohách, abych bojoval o ještě lepší umístění,“přidal Sagan. Ve skupině pronásledu­jící vítězného Bettiola občas lamentoval, že další jezdci se na stíhání nepodílejí. Belgičan Wout van Aert jej naopak zkritizova­l: „Explozivní­mi akcelerace­mi ničil tempo ostatních.“

Navzdory umístění mimo Top 10 je však Saganovo charizma dál magnetem přitahujíc­ím fanoušky i novináře. Když za cílem Flander obklopili autobus Bory, zasmál se: „To je zvláštní, že tu jsou všechny televizní kamery, i když nejsem vítěz.“

Nejsem na 100 procentech

Reportérům následně sdělil: „Nejsem stejný Sagan jako před třemi lety, kdy jsem Flandry vyhrál. Nejsem na 100 procentech formy jako tehdy. Každý rok je jiný. Někdy to jde dobře, jindy zle. Je to jen závod. Věřím, že budu zase lepší.“

Je mu 29 let, což je v cyklistice stále málo. V průběhu sezony se ho zeptali, zda se jeho kariéra ještě nachází v „letním“období.

„Jsem teď někde kolem července. Možná už v září,“odvětil.

Více než dříve si uvědomuje i konečnost této kariéry.

„Nemůžete závodit celý život. Teď tomu začínám rozumět, a jsem proto zodpovědně­jší,“řekl. „Moje tělo stárne a každý rok potřebuje víc a víc času na zotavení. Je nutné, abyste na sobě pracovali celý den, od ranního probuzení až do chvíle, kdy jdete spát. Nesmíte přestat.“

A že se občas věnuje kulečníku a hrátkám s dronem? I na psychické čerstvosti přece musí pracovat.

Je nutné, abyste na sobě pracovali celý den, od ranního probuzení až do chvíle, kdy jdete spát.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia