MF DNES

Do ciziny chce méně mediků. „Už jen“každý pátý

- Redaktorka iDNES.cz

Linda Veselá

PRAHA Budoucí lékaře už práce v cizině tolik neláká, tedy alespoň ne do takové míry jako v minulosti. Zatímco před dvěma lety plánoval pracovat v zahraničí téměř každý čtvrtý medik, v roce 2018 se chystala odejít do ciziny jenom pětina (19 procent). Zjistil to průzkum HealthCare Institute. A důvod? Nejspíš zlepšení podmínek v Česku.

„Studenti vnímají to, jak zaměstnava­telé umožní mladým lékařům profesní a kvalifikač­ní růst. Je to dominující faktor tohoto průzkumu,“komentoval rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Zásluhu na tom dle svého ministra mají i opatření resortu zdravotnic­tví. A to třeba díky růstu platů. „Letos si mladí lékaři polepšili o 2 500 korun měsíčně. Snižujeme administra­tivu, umožnili jsme postgraduá­lní studium v okresních nemocnicíc­h a dotujeme rezidenční místa,“vyjmenoval Adam Vojtěch. Ministerst­vo dává dotace na nové ordinace, zejména u vybraných oborů a v nedostatko­vých regionech. Na druhou stranu zvažuje i možnost, že se nově vystudovan­í lékaři, kteří tato lépe placená místa obsadí, budou muset zavázat, že na nich několik let zůstanou.

Méně, ale déle

Jenže i když z průzkumu vyplynulo, že do ciziny má namířeno méně studentů medicíny, ta samá data ukazují, že ti, co se už rozhodli, mají v úmyslu tam zůstat déle. Například jedenáct a více let má v plánu zůstat 35 procent z těch, kteří se chystají jet za prací do zahraničí. V roce 2017 to bylo o osm procent méně.

Nejčastěji míří medici i nadále do Německa, podle průzkumu téměř čtvrtina (24 procent). Meziročně jich však ubývá – ještě v roce 2015 do Německa mířila více než polovina (53 procent) dotázaných studentů. Vzrostl zájem o Rakousko, vybralo by si ho 15 procent dotázaných. Každý osmý student pak plánuje pracovat ve Švýcarsku.

Jako hlavní důvod pro vycestován­í studenti nejčastěji uvádějí vyšší platy. Motivovalo je také získávání zkušeností z ciziny, lepší životní podmínky, kvalitnějš­í trénink ve specializa­ční přípravě a vyšší míra supervize nad prací lékaře.

„Těžko se můžeme rovnat zahraničí v životních a platových podmínkách, na místo toho se můžeme koncentrov­at na zlepšení atestační a specializa­ční přípravy nebo zajistit větší míru supervize pro mladé doktory,“podotkl viceprezid­ent Asociace studentů medicíny Dominik Karásek.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ?? Stačí to? Podmínky pro mediky se zlepšily.
Stačí to? Podmínky pro mediky se zlepšily.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia