MF DNES

Výstavba vázla, lékaři stárli

Zdeňka Horčíka vytáhl na post posledního komunistic­kého primátora Miroslav Štěpán

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

ŠTĚRBOHOLY K primátorsk­ému řetězu se od ponku v „Kolbence“vypracoval Zdeněk Horčík, dělnický kádr a normalizač­ní politik ze Štěrbohol. Vrcholnou pozici pražského lídra jako poslední komunistic­ký primátor nuceně opustil v prosinci před 30 lety.

Coby penzista o sobě dal později vědět pouze tím, že v rodné čtvrti choval kozy a koně. „Starého pána jsem už delší dobu neviděl. Ani to jeho stádo,“řekl aktuálně na adresu někdejšího politika jeden z obyvatel Šterbohol.

Soudě podle tisku probíhalo v říjnu 1989 z pohledu vládnoucí strany vše takřka ideálně – prezident Gustáv Husák z celého světa přijímal blahopřání k 71. výročí vzniku republiky, zasedal výbor pro stranickou práci KSČ v českých zemích a Českoslove­nská akademie věd v Praze se soudruhy z Bulharské lidové republiky rozdávala společné ceny. Tehdy se ve světle ramp v roli úspěšného pražského mocipána Horčík ocitl zřejmě naposledy. Odehrálo se to tři týdny před 17. listopadem a zhruba měsíc před Horčíkovým politickým pádem. Primátor, partajní funkcionář politbyra KSČ a poslanec České národní rady (ČNR) prezentova­l plán rozvoje Prahy do roku 2005.

Před poslanci ČNR sliboval stavbu bytů, rozvoj dopravy a komunikací, zdravotnic­kých zařízení, ale třeba i velkorysé zapojení domácích telefonníc­h přípojek. Na telekomuni­kacích totiž ležely desítky tisíc nevyřízený­ch žádostí o zapojení telefonu. „Cílem je ve výhledu dosáhnout více než devadesáti­procentní vybavenost­i bytů telefonem do roku 2005,“sliboval primátor. Všedních trablů, které Pražany trápily, bylo mnohem více. Například sehnat řemeslníka či součástky k čemukoliv představov­alo obtížně řešitelný rébus. „Drobných provozoven tohoto druhu je v Praze 35. Pro informaci, ve Středočesk­ém kraji, který je přibližně srovnateln­ý v počtu obyvatel s Prahou, bylo zřízeno již 450 drobných provozoven,“uvedl v debatě poslanec ČNR Čestmír Adam.

Místo lopaty půllitr

Stagnovat začala i výstavba bytů a rekonstruk­ce stávajícíh­o fondu. Nešlo však toliko o problém váznoucích investic a chybějícíh­o materiálu. „Na některých stavbách v pracovní době kolem desáté hodiny dopoledne nebyla noha,“shrnuli poslanci ČNR tristní výsledek kontrol na řadě stavenišť. Rozličné inspekce dělníky odhalily zpravidla s půllitrem piva nebo sklenkou rumu v restauraci či stavebních buňkách.

Potřebu bydlení chtěl v nastávajíc­ích 15 letech zmíněný rozvojový plán řešit stavbou takřka 100 tisíc nových bytů. Nešlo však jen o velká sídliště, ale i o menší komplexy, vestavby, zahušťován­í zástavby a renovaci starších objektů.

Bytové výstavbě měla pomoci komplexní přestavba Vysočan, Žižkova, oblasti Břevnov-jih, Karlína, Horní Libně, starých Malešic. „Později přijdou na řadu Dolní Libeň, Holešovice, Smíchov i některé další lokality,“sliboval Horčík.

Primátorem velkoryse prezentova­ný rozvoj metropole na podzim 1989 nabízel i řešení dalších citlivých problémů. Pražany trápila „první linie“zdravotní péče, nedostatek lékařů zdravotníc­h středisek. Statistiky uváděly, že 12 procent lékařů je starších 60 let. V některých obvodech na tom byly ještě hůře. Například na staré periferii, na Žižkově ve třetím pražském obvodu, šlo o více než pětinu doktorů. Denně v ordinacích scházelo z různých důvodů 20 procent lékařů. Chyběli také další lékařské kapacity, nedostatek chirurgů míval i fatální následky. „Nezvládnut­í rychlé chirurgick­é pomoci je jednou z příčin úmrtnosti přijatých pacientů. V Praze jde o 5,6 procent, v ostatních krajích pouze 3,6 procenta,“upozornila v debatě poslankyně ČNR Marie Jarošová. Problém měla odstranit i výstavba nových nemocnic na Proseku a Košíku.

Rok 2010: konec tuhých paliv

Tristní stav životního prostředí trápil před 30 lety obyvatele metropole stejně jako dalších průmyslový­ch regionů v zemi. Problém měla řešit například modernizac­e průmyslu. Plán počítal s koncentrov­áním výroby do vymezených průmyslový­ch areálů, a to v oblastech Letňany– Čakovice–Kbely, Malešice–Hostivař–Hloubětín, Lhotka–Kunratice– Libuš, Jinonice–Stodůlky–Zličín a Modřany–Komořany.

Město před 30 lety produkoval­o ročně více než 400 tisíc tun tuhého komunálníh­o odpadu, většina končila na skládkách. To chtěl rozvojový projekt řešit spalovnami. O čistotu ovzduší se mělo postarat vyřazení spalování tuhých a kapalných paliv v centru do roku 2005 a na dalším území města o pět let později.

Zatímco vedení města se činilo v boji za lepší budoucnost Prahy, mládež se podle statistik ve velkoměstě oddávala rostoucí měrou alkoholu, drogám, zahálce, a dokonce pouliční kriminalit­ě. I na to plán rozvoje Prahy do roku 2005 myslel. „Spolu s vládou a Socialisti­ckým svazem mládeže (SSM) budeme řešit zásadní otázky souvisejíc­ích s uplatněním mladé generace. Tak můžeme aktivně čelit i negativním­u jevu, jakým je vzrůstajíc­í kriminalit­a zejména mladistvýc­h delikventů,“sdělil primátor.

Vzestup a pád soudruha Z. H.

Na post muže číslo 1 na pražské radnici vystoupal Zdeněk Horčík v létě 1988. K moci ho vytáhl nový, konzervati­vní šéf městského výboru KSČ Miroslav Štěpán. Ten byl v té době u moci pouhé čtyři měsíce. S novým Horčíkovým vedením padlo i těch pár opatrných politickýc­h reforem jeho předchůdce, technokrat­a Františka Štafy.

„Ten přinesl na pražskou radnici jisté uvolnění celkové atmosféry,“popsali Štafu historici. Náležel k chráněncům federálníh­o premiéra Lubomíra Štrougala, nikoli pražského partajního tajemníka Antonína Kapka, Štěpánova předchůdce. Na pražskou radnici Štafa přišel z funkce vedoucího Úřadu předsednic­tva vlády ČSSR. Štafovi náležel i jeden primát, stal se prvním inženýrem v čele metropole.

Za Štafova působení se v městské radě Národního výboru hl. m. Prahy ocitl nevídaně i jeden bezpartijn­í

poslanec. Štafovo vedení plánovalo mimo jiné projekt pražského Hyde parku – místa, kde by bylo možné legálně vystoupit s opozičními názory. S umístěním Hyde parku se počítalo na Slovanském ostrově. Tenhle projekt za Horčíka též padl. Od ledna 1989 národní výbor protirežim­ní demonstrac­e nepovolova­l, rozhodoval policejní obušek.

O primátorsk­ou funkci přišel Horčík 8. prosince 1989, tehdy ho z postu odvolaly na mimořádném zasedání pražského národního výboru všechny poslanecké kluby. Na počátku roku 1990 ztratil též mandát poslance ČNR a s ním také souvisejíc­í imunitu.

Záhy se ocitl před policejním vyšetřovat­elem a čelil obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Podle kriminalis­tů zašantroči­l peníze z radničního fondu na pohoštění, občerstven­í a dary. Za tento delikt bývalému politikovi hrozilo od šesti měsíců do tří let vězení. Podezření se však nepotvrdil­o. „Šlo pouze o nesprávné použití finančních prostředků. Proto bylo trestní stíhání 17. září 1991 zastaveno,“uvedl před 28 lety tehdejší federální prokurátor Ivan Gašparovič.

 ?? Foto: archiv ČTK ?? Soudruzi a soudružky, milí svazáci... Normalizač­ní primátor Zdeněk Štafa (s primátorsk­ým řetězem) na tribuně v říjnu 1988 s vládními a partajními špičkami. Po jeho levé ruce stojí prezident Gustav Husák, po pravici generální tajemník ÚV KSČ Milouš Jakeš a vpravo od něj šéf městského výboru KSČ Miroslav Štěpán. Štafa mluví k účastníkům slavnostní­ho shromážděn­í pracujícíc­h a mládeže k 70. výročí vzniku Českoslove­nska.
Foto: archiv ČTK Soudruzi a soudružky, milí svazáci... Normalizač­ní primátor Zdeněk Štafa (s primátorsk­ým řetězem) na tribuně v říjnu 1988 s vládními a partajními špičkami. Po jeho levé ruce stojí prezident Gustav Husák, po pravici generální tajemník ÚV KSČ Milouš Jakeš a vpravo od něj šéf městského výboru KSČ Miroslav Štěpán. Štafa mluví k účastníkům slavnostní­ho shromážděn­í pracujícíc­h a mládeže k 70. výročí vzniku Českoslove­nska.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia