MF DNES

Kuciakův vrah se přiznal

-

BRATISLAVA K zastřelení investigat­ivního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky se přiznal bývalý profesioná­lní voják Miroslav Marček, včera to uvedla slovenská veřejnoprá­vní rozhlasová a televizní stanice RTVS. Marček v případu podle původního obvinění figuroval jako řidič, střelcem byl údajně Tomáš Szabó.

„Obviněného Marčeka policisté po výslechu převezli do Velké Mači a Sládkovičo­va,“informoval­a ve čtvrtek slovenská televize JOJ.

Bývalý voják ve čtvrtek vypovídal na NAKA (Národná kriminálna agentúra) přes pět hodin. Během výpovědi se podle RTVS přiznal k tomu, že to byl právě on, kdo střílel loni v únoru na mladou dvojici.

Marček byl původně obviněn z účasti na vraždě, během činu měl fungovat jako řidič a podle obvinění byl střelcem Marčekův bratranec, bývalý policista Tomáš Szabó.

V případu vraždy Kuciaka a Kušnírové bylo obviněno celkem pět lidí. Kromě Marčeka a Szabóa také překladate­lka Alena Zsuzsová, která si vraždu údajně objednala u svého dlouholeté­ho přítele Zoltána Andruskóa.

Andruskó jí dle obvinění pomohl vraždu naplánovat a oslovil bývalého policistu Tomáše Szabóa a jeho bratrance Miroslava Marčeka. Andruskó také dříve vypovídal, že střílel Szabó a Marček ho na místo vraždy dovezl.

Za objednávku vraždy dvou mladých lidí je obviněn i kontroverz­ní podnikatel Marián Kočner.

Novinář Ján Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová byli zavražděni loni v únoru ve svém domě v obci Velká Mača u Trnavy. Za hlavní motiv vraždy policie označila novinářovu práci.

Kuciak se zabýval zejména podezřením­i z údajných daňových podvodů, která se týkala lidí blízkých nejsilnějš­í vládní straně Směr – sociální demokracie tehdejšího premiéra Roberta Fica. (lesa)

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK, AP ?? Oběti Ján Kuciak a Martina Kušnírová na pietním snímku.
Foto: ČTK, AP Oběti Ján Kuciak a Martina Kušnírová na pietním snímku.
 ??  ?? Miroslav Marček Přiznal se k vraždě novináře a jeho snoubenky.
Miroslav Marček Přiznal se k vraždě novináře a jeho snoubenky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia