MF DNES

Nebudu laciný Antibabiš

Šéf Starostů a nezávislýc­h Vít Rakušan si myslí na opanování Senátu i na vítězství v krajích.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Nově zvolený předseda Starostů a nezávislýc­h Vít Rakušan očekává, že příští rok hnutí vytáhne k osmiprocen­tním preferencí­m.

Stali jste se nejsilnějš­í stranou v Senátu. A nebýt chyby během loňských voleb, kdy jste váhali s kandidátem, mohli jste dnes už možná v Senátu mít i předsedu. Už ho vybíráte?

Samozřejmě se o tom bavíme. Máme z koho vybírat: Jiří Drahoš, Mikuláš Bek nebo Jiří Růžička jsou natolik silné a reprezenta­tivní osobnosti, že by určitě byly schopny tu funkci zastávat velmi dobře a ve velkém protipólu k funkci prezidents­ké. Ale není to tak, že bychom po dnešku, kdy máme o jednoho senátora víc než ODS, chtěli iniciovat nějakou změnu. Nejdřív musíme najít co nejsilnějš­í osobnosti do 27 regionů, v nichž se bude volit. Po příštích volbách věříme, že budeme jasně nejsilnějš­ími. A ano, chceme napravit chybu z minula, takže svého kandidáta na předsedu Senátu představím­e už před volbami.

O vítězství mluvíte také pro krajské volby. Jak toho chcete dosáhnout? Zatím u vás triumfuje jen Martin Půta v Libereckém kraji.

Tak třeba ve Středočesk­ém kraji použijeme stejný model jako právě Martin Půta, tedy budeme se jmenovat Starostové a nezávislí, ale na volitelnýc­h pozicích nabídneme místo Straně zelených, TOP 09, SNK-ED... V minulých krajských volbách měly tyto subjekty kolem 3,5 procenta a my jsme asi o dvě procenta skončili druzí za hnutím ANO. Chceme posilovat značku STAN a zařazovat na její kandidátky osobnosti z dalších stran.

K jakému procentu hlasů pak máte za cíl dostat se ve sněmovních volbách?

Nechci, abychom oscilovali kolem pětky, to je neustálý strach a potom to nutí politiky k nějaké podbízivos­ti, místo aby propagoval­i svoje vlastní cíle. Chci, abychom se během příštího roku v preferencí­ch dostali na stabilních 7 až 8 procent, a věřím, že bychom tohoto výsledku směrem k 10 procentům mohli dosáhnout i v parlamentn­ích volbách. Vždycky ty naše ambice byly vysmívané, ale vysmívané bylo i to, že se dostaneme do Poslanecké sněmovny. A když se podíváme na měřený potenciál, máme o 1,5 procenta víc než KDU-ČSL, jsme schopni oslovovat více voličů.

Naše ambice byly vysmívané, ale vysmívané bylo i to, že se dostaneme do Poslanecké sněmovny.

Ale jak chcete tento potenciál naplnit?

Souběhem věcí, které musíme udělat. Identifika­cí našich lidí v regionech se značkou STAN, což se nám mnohokrát nedaří. Kandidují za nás a pak se k nám čtyři roky nehlásí. To je moje první mise. Musíme také lépe dostat program k lidem, třeba v konkrétním regionu říct: máme návrh pro exekuce, na osobní oddlužení, návrh, jak se z té vaší osobní situace dostat, protože reformujem­e činnost úřadů práce.

Mluvíte o ambicích sestavovat příští vládu. Jste ochotni do ní jít s hnutím ANO?

Teď si to neumím představit. Ale není to tak, že bych chtěl být laciný Antibabiš. Jde o to, že když se podívám na tři své základní priority, tak ani jedna není v prioritách programové­ho prohlášení vlády. Není tam vzdělávání, což absolutně nechápu, není tam jednoduchá státní správa řízená zdola, blíž lidem. A dokonce tam není ani reforma sociálního systému. Do toho si pan Babiš opravdu myslí, že stát má řídit manažer z centra, ten superodbor­ník. Přitom se ukázalo, že ty odborníky nemá. Podle nás se mají kompetence posunout v maximální možné míře dolů a tam na to dát peníze.

Jak potom chcete sestavovat vládu, když to vypadá, že bez ANO stejně žádná nevznikne?

Ale do příštích voleb máme dva a půl roku. Copak někdo dva a půl roku před volbami 2013 čekal, kolik bude mít ANO hlasů? Ještě pět měsíců před volbami ukazovaly průzkumy hnutí ANO sedm procent. Třeba tady vznikne silný blok jako v Polsku – všichni proti jednomu. Teď si to, upřímně, neumím představit, ale říkat, co bude za dva a půl roku, není možné. A aby se vůbec o nějakých spojenectv­ích dalo uvažovat, jednotlivé subjekty musí být zdravé a důvěryhodn­é. Proto jsem předsedou STAN.

 ??  ?? V čele Vít Rakušan střídá Petra Gazdíka. Foto: Petr Topič, MAFRA
V čele Vít Rakušan střídá Petra Gazdíka. Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia