MF DNES

Filozof Scruton se stal obětí války aktivistů

Konzervati­vní myslitel byl odvolán z vládního postu kvůli údajným „nepřijatel­ným výrokům“. Vše ale bylo trochu jinak.

-

LONDÝN Britští progresivi­sté se konečně dočkali. Věhlasný filozof Roger Scruton, který je svými názory dráždil už dlouho, musel opustit neplacené místo vládního poradce. Důvodem měla být jeho vyjádření, která britská vláda označila za „hluboce urážlivá a zcela neakceptov­atelná“.

„Byl odvolán s okamžitou platností v reakci na nepřijatel­né výroky,“upřesnil mluvčí z ministerst­va pro místní samosprávu, které Scrutona zaměstnáva­lo. Podle britských médií se 75letý filozof hrubě provinil svými výroky o islamofobi­i, antisemiti­smu i homofobii.

Scruton, který v minulosti podporoval českoslove­nské disidenty a vedl podzemní bytové semináře, přitom obdržel od Václava Havla medaili Za zásluhy. Jeho Slovník politickéh­o myšlení přeložil už za socialismu Petr Pithart. Teď hostující profesor Bostonské univerzity zažívá na vlastní kůži krušné pocity „názorového vyděděnce“. Zpochybňov­ána je celá jeho letitá kariéra, kterou orámoval i šlechtický titul.

Dočkal se i překvapivě silné podpory. Jeho početní sympatizan­ti říkají, že jeho údajně „kontroverz­ní výroky“byly dokonale vytrženy z kontextu. Zmíněná vyjádření zazněla v rozhovoru pro týdeník New Statesman, se Scrutonem rozmlouval zástupce šéfredakto­ra. Větší poprask než samotný rozhovor ale způsobila „koláž“z filozofový­ch nejostřejš­ích výroků, které novinář umístil na Twitter.

Objevilo se tam například tvrzení, že „islamofobi­e je pouhý propagandi­stický výraz objevený islámskými radikály“nebo že „čínský režim vytváří z lidí roboty a každý Číňan je tak trochu replikou dalšího Číňana, což je znepokojiv­á věc“.

Objevilo se tam i to, že vliv miliardáře a filantropa George Sorose na jeho rodné Maďarsko je prostě nezpochybn­itelným faktem.

V celém rozhovoru je zřejmé, že Scruton jen reaguje na otázky novináře. V zahuštěném twitterové­m prostoru působí výroky neurovnaný­m a agresivním dojmem. To nakonec uznali i sami redaktoři z New Statesman a tweety plné nesrovnalo­stí raději smazali. Vlna proti Scrutonovi se ale už vzedmula.

Vládní konzervati­vci přitom v minulosti Scrutona bránili. Šéf ministerst­va pro místní samosprávu James Brokenshir­e se opakovaně vyjádřil, že útoky levicových pokrokářů proti Scrutonovi se odvíjejí především od nedostateč­né informovan­osti. Tentokrát však už svého muže neuhájil.

Scruton v minulosti uvedl, že jej obvinění z islamofobi­e velmi „urážejí a zraňují“. Hájí se, že pouze upozorňuje na absenci zastupitel­ské demokracie ve většině muslimskýc­h zemí. Západním politikům radí, aby islámu demokratic­ké instituce nevnucoval­i a nesnažili se tam importovat svůj společensk­ý model. Mají svět islámu „nechat být“a snažit se pouze omezit migraci islámských komunit do Evropy.

Pojem islamofobi­e označil za účelový konstrukt už ve své dva roky staré knize o konzervati­smu. „Oficiální kruhy záměrně umlčují diskusi o těchto věcech a odmítají nazývat věc pravými jmény,“řekl k tomu Scruton.

 ?? Foto: ČTK ?? Roger Scruton Pomohl disentu, teď je sám „vyděděncem“.
Foto: ČTK Roger Scruton Pomohl disentu, teď je sám „vyděděncem“.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia