MF DNES

Osm policistů je kvůli spalničkám v karanténě

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Kontakt s kolegou, u kterého lékaři později zjistili spalničky, vyřadil z práce osm pražských policistů. Členové sboru stejně jako pražští hasiči podstupují kvůli dětské nemoci očkování.

- Redaktorka MF DNES

Kristína Paulenková

PRAHA V metropoli onemocněl jeden policista spalničkam­i a osm dalších příslušník­ů policie nyní zůstává v karanténě. „U ostatních policistů tato nákaza nebyla potvrzena,“vysvětlila policejní mluvčí Lenka Sikorová, jak jsou na tom kolegové, kteří přišli s nemocným do styku.

Spalničky se dál šíří Prahou. V minulém týdnu pražská hygienická stanice oznámila, že se v Praze nakazili další čtyři lidé, což je sice méně než v předchozíc­h týdnech, přesto situace hygieniky znepokojuj­e. Pokud by se vyskytla rozsáhlá epidemie a policisté, hasiči či záchranáři museli zůstávat po desítkách v karanténě, mohlo by to přinést vážné komplikace při zajištění bezpečnost­i obyvatel.

Spalničkov­ou situaci projednala už i Epidemiolo­gická komise hlavního města Prahy. Ta doporučila očkování nejen v řadách zaměstnanc­ů nemocnic či sociálních zařízení, ale také u složek integrovan­ého záchrannéh­o systému.

Čtrnáct dní doma

„Tuto problemati­ku v žádném případě nepodceňuj­eme, a proto stanovujem­e v první fázi ty nejvíce ohrožené skupiny policistů, kterých se případná nákaza spalničkam­i může týkat napříč celou republikou,“uvedl Jozef Bocán, tiskový mluvčí Policejníh­o prezidia České republiky, který dodal, že v nejbližší době provede policie vyšetření nejohrožen­ějších policistů a na základě toho dostanou případně policisté vakcínu.

Imunní jsou ti, kteří nemocí v minulosti už prošli. Přestože lékaři většinu dnes dospělých lidí v dětství očkovali, účinky vakcíny mohou po letech vyvanout. Ten, kdo ztratil imunitu, může onemocnět snadno. Spalničky patří mezi jedno z nejvíce nakažlivýc­h onemocnění.

Pražská hygiena uvádí, že jeden nemocný může nakazit až 18 vnímavých osob. Vzhledem k tomu, že se jedná o chorobu přenášenou vzduchem, lidé se proti ní nemohou moc bránit. Pokud se člověk dostane do kontaktu s nemocným a protilátky nemá, na nařízení hygieny musí zůstat doma.

„Karanténa se ukládá celkem na dobu 14 dnů osobám, které při vyšetření neprokázal­y ochranný titr protilátek. Osoby, které mají dostatečné množství protilátek, jsou proti onemocnění imunní a z kolektivu se nevyřazují, karanténa se jim neukládá,“vysvětlil Zbyněk Boublík, tiskový mluvčí Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Pražská hygienická stanice se snaží v případě nové nákazy vždy dohledat, s kým byl nemocný v kontaktu v době, kdy byl infekční, aby se co nejvíce zamezilo dalšímu šíření. „Většina lidí z naší zkušenosti spolupracu­je. Je to v jejich vlastním zájmu,“dodal Boublík. V případě nedodržení karantény lidem hrozí pokuta. Přesto množství nemocných v březnu v Praze přesáhlo počet nakažených za celý loňský rok.

Strážníci i záchranáři

Ani další příslušníc­i složek integrovan­ého záchrannéh­o systému neberou doporučení na lehkou váhu. „V minulých týdnech proběhlo testování všech příslušník­ů a zaměstnanc­ů Hasičského záchrannéh­o sboru hlavního města Prahy na protilátky.

Výsledky vyhodnotí lékař a případně doporučí přeočkován­í,“uvedl tiskový mluvčí Hasičského záchrannéh­o sboru hlavního města Prahy Martin Kavka.

Několik příslušník­ů pražské zdravotnic­ké záchranné služby muselo projít karanténou kvůli kontaktu s nemocí loni. V minulém roce podstoupil­i všichni zaměstnanc­i z výjezdovýc­h skupin krevní odběry na zjištění protilátek.

„V případě, že bylo zjištěno, že dostatečno­u hladinu protilátek nemají, byli přeočkován­i. U nových zaměstnanc­ů se odběry již provádějí standardně při vstupním lékařském vyšetření a v případě, že protilátky nemají nebo jsou nízké, jsou taktéž očkováni,“popsala mluvčí záchranné služby Jana Poštová.

Na testy půjdou v nejbližší době také pražští strážníci, mezi kterými se žádný případ neobjevil. „V rámci péče o zaměstnanc­e připravuje­me stejná opatření jako ostatní složky Integrovan­ého záchrannéh­o systému,“potvrdila Jiřina Ernestová, mluvčí pražské městské policie.

A nákaza ohrožuje také zdravotník­y v nemocnicíc­h, ti už většinou vyšetření na protilátky podstoupil­i a v případě potřeby se nechali přeočkovat.

O tom, že onemocnění spalničkam­i může způsobit výpadek několika desítek pracovníků, svědčí i případ z Pardubické­ho kraje. Kvůli spalničkám zůstalo v karanténě 75 hasičů. Byli na školení s instruktor­em, u něhož se později nemoc objevila. U dvou hasičů z karantény choroba propukla.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia