MF DNES

Povinný názor na veřejné prso

- Daniela Kovářová advokátka

Matky, jež kojí na veřejnosti, nejsou u nás novým fenoménem. Vídáme je na pískoviští­ch, v obchodech, v kavárnách i v restaurací­ch. Jednotlivě, ve dvojicích, v hloučcích i ve skupinách. Decentně zahalené i brutálně exhibující. A nyní má jedna banka z aféry polízanici, ale i reklamu k nezaplacen­í.

Veřejný prostor v minulých dnech bobtnal debatou o kojení na veřejnosti, a kdo má oči, uši, internet či profil na sociální síti, neměl šanci názorům uniknout. Mezitím jsme se dozvěděli názory klidné i útočné, rozčilené i racionální.

Na jedné straně šlo o jednání normální, běžné, lidské a pochopitel­né, protože už je jiná doba, v níž se matky nemusí skrývat. Děťátko hladovělo a maminka neměla jinou možnost – a kdo s ní nesouhlasí, je osobou netolerant­ní, protože kojit kdekoliv je základní lidské právo. Na straně druhé šlo o jednání nevhodné v prostorách banky, kojení je přece intimní záležitost­í, s níž má matka vyhledat ústraní, a navíc se dá činit decentně a takřka neviditeln­ě.

Co je normální, správné či přirozené, ponechám stranou, protože to je spor bez výsledku. Každý má normu jinak nastavenou, podobně jako je průměrný Čech jen statistick­ou veličinou, reálně neexistují­cí.

Právní norma kojení na veřejnosti neupravuje, právo kojit venku žádným právem není, tím spíše nemůže být právem lidským ani ústavním. Člověk smí činit vše, co není zakázáno, a veřejné kojení zákon nezakazuje. Chce-li tak maminka činit na místě přístupném, smí, podobně jako chce-li si zpívat nebo chodit bez bot.

Chtěla jsem si v reakcích udělat trochu jasno, a tak jsem položila svému okolí, na Twitteru a na Facebooku otázku: „Líbí se vám kojení na veřejnosti?“Kdo volá po toleranci, zajisté akceptuje reakci, již vlastním přičiněním v druhých vyvolává.

Výsledek? Třetině se kojení líbí, dvěma třetinám nikoliv. Rychlý průzkum lze shrnout do následujíc­ího doporučení: Milé matky, kojte si, kde chcete, stejně se málokdo odváží slovem se proti tomu ohradit. Přesto važte, jaké reakce v okolí vyvoláváte. Jako vždy platí: Čiň, co musíš, člověče. Jen nevnucuj ostatním, co si o tom mají myslet.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia