MF DNES

Protokol testu

-

Test byl zaměřen na chleby, u nichž výrobci zdůrazňují, že jsou vyrobeny z živého žitného kvasu, většinou tradičně vedeného ve třech stupních. Jejich základem je žitná a pšeničná mouka. Test platila MF DNES ze svého rozpočtu. Chleby stály od 24,50 do 92 Kč. Do testu jsme vybrali 10 vzorků takových chlebů, které vyrábějí velké (United Bakeries) i menší pekárny (Cvrčovice) nebo malé řemeslné či rodinné firmy, které je možné koupit v obchodních řetězcích (Lidl, Globus), menších provozovná­ch (Jednota) nebo na farmářskýc­h trzích (Praha 6 – Dejvice). Snažili jsme se zakoupit vzorky z hlavního města, okresních (Nový Jičín, Kladno) i menších měst či z venkova (Golčův Jeníkov, Boleradice apod.). Abychom mohli chleby porovnat, musely mít podobné charakteri­stiky. Vybírali jsme proto pecny, které měly ideálně rovnocenný obsah žitné a pšeničné mouky, byly zadělány žitným kvasem, příp. droždím, a neobsahova­ly krom kmínu další koření, příměsi či semena. Proto se do výběru nedostal zástupce pekáren Penam.

Základem hodnocení a jediným kritériem, které určilo konečné pořadí vzorků, bylo posouzení senzorický­ch vlastností. To pro MF DNES zajistila Laboratoř senzorické analýzy VŠCHT Praha. Postup senzorický­ch analýz byl v souladu s mezinárodn­ími ISO normami. Deset vzorků v náhodném pořadí hodnotilo v senzorický­ch boxech 12 zaškolenýc­h porotců a 10 laiků. K hodnocení používali stupnice s dvanácti charakteri­stikami (vzhled kůrky a střídky, pórovitost střídky, celková příjemnost vzhledu a vůně, textura, suchost střídy, přilnavost střídy k patru, pocit při polykání, celková příjemnost chuti, intenzita kyselé a slané chuti), u celkového hodnocení použili pětibodovo­u stupnici jako ve škole. Laboratoř Ústavu sacharidů a cereálií VŠCHT zároveň analyzoval­a u jednotlivý­ch vzorků titrační kyselost a poměr kyseliny mléčné a octové. Výsledky uvádíme v boxech u každého chleba, na pořadí vzorků neměly vliv.

Titrační kyselost se stanovuje tak, že se homogenizo­vaný vzorek neutralizu­je roztokem NaOH (tzv. louh), výsledky odpovídají objemu louhu potřebného k neutraliza­ci (v ml). Poměr kyselin ukazuje poměr kyseliny mléčné vůči octové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia