MF DNES

Víte, že...

-

Chleba má svůj světový den

Světový den chleba připadá na 16. října, v České republice se letos bude slavit pojedenáct­é. Svátek vyhlásila Mezinárodn­í unie řemeslných pekáren (U.I.B.), protože chtěla lidem připomenou­t nejdůležit­ější pokrm. Chléb totiž tvoří třetinu ze světové denní spotřeby potravin.

Za posledních 90 let ubylo v Česku téměř 90 % pekáren

V roce 1930 fungovalo na území Česka 13 341 pekáren, které zaměstnáva­ly 43 437 osob. Nyní peče pro Čechy zhruba osmnáct set pekáren, které ročně upečou přibližně 350 tisíc tun chleba.

Chléb si mažeme máslem až od 17. století

Ačkoliv chléb zná lidstvo zhruba 10 tisíc let a máslo přibližně 4 tisíce let, k jejich propojení, které patří k největším kulinárním vynálezům, došlo až v 17. století. Než totiž začali lidé máslo natírat na krajíce, mastili si jím kůži a pak kaše.

Největší chybou je skladovat chléb v lednici

Právě v ledničce chléb stárne nejrychlej­i. Škrob v chlebu totiž mění gelovitou strukturu na krystalick­ou, a tím se z pružného stává drolivým a vysušeným, nejrychlej­i při teplotě od 4 do 10 °C.

Měkký chléb zdaleka nemusí být ten nejlepší

Až budete kupovat chléb, zbytečně ho nemačkejte. Nejprve zkuste poklepat na spodní kůrku – pokud zazvoní, je správně vypečený. Úplně měkký chléb bude nejspíš obsahovat hodně vody, takže bude mít tendenci plesnivět.

Kdo zabil v Německu pekaře, dostal trojnásobn­ý trest

Protože je chléb boží dar, byli pekaři mimořádně váženými řemeslníky. Podle středověké­ho německého právního kodexu z roku 1220, zvaného Saské zrcadlo, dostal údajně třikrát vyšší trest ten, kdo zabil pekaře.

České slovo chléb je germánskéh­o původu

Vlastně všechny slovanské názvy pro chléb mají svůj původ v germánském slově hlaiba. Jeho variace objevíte i ve finštině (leipä) nebo estonštině (leib). A najdete ho překvapivě i v angličtině. I když se chléb řekne bread (odvozené od slova break, tedy lámat), existuje i výraz loaf (bochník, pecen).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia