MF DNES

Zachraňte Notre Dame

Na obnovu chrámu už se vybraly stamiliony, pomůže i Česko

- Jana Šafaříková, Pavel Švec redaktoři MF DNES

Plameny v katedrále Notre Dame sotva uhasly a na obnovu pařížské dominanty už jsou přislíbeny stamiliony eur.

Zkáza, která chrám postihla, dojala obrovské množství lidí z celého světa. Do sbírky na záchranu památky někteří přispívají několika eury, jiní naopak těžko představit­elnými částkami.

Majitel obchodního impéria LVMH Bernard Arnault oznámil, že na opravu daruje 200 milionů eur. Dalších sto milionů eur slíbil miliar

dář François-Henri Pinault, který stojí za značkami Gucci a Yves Saint Laurent.

Peníze začaly vybírat francouzsk­á Nadace kulturního dědictví, katolická církev i další instituce.

Prezident Emmanuel Macron v pondělí večer v emotivním projevu Francouze ujistil, že udělá vše pro to, aby byl chrám Matky Boží obnoven v původní podobě.

„Znovu postavíme Notre Dame, protože to je to, co Francouzi očekávají a co si naše dějiny zaslouží, protože to je náš osud,“řekl před majestátní stavbou, která je 850 let symbolem celé Francie. Macron vyzval k celostátní sbírce a o pomoc žádá také v zahraničí.

Svět tragédii sledoval v přímém přenosu, Pařížané pak přímo v ulicích, mnozí se slzami v očích. Požár se podařilo uhasit po patnácti hodinách s nasazením pěti set hasičů. Jeden z nich byl při zásahu vážně zraněn.

Škody jsou obrovské. Zničená je většina střechy se starými dřevěnými krovy, stejně jako úzká věž z 19. století. Jádro budovy nicméně požár přečkalo a po přezkoumán­í jeho stability by mělo být možné začít s obnovou.

„Byla to nešťastná náhoda“

Příčina požáru, který začal v pondělí před sedmou hodinou večer, dosud není objasněna. Předpoklád­á se, že souvisí s rozsáhlými renovačním­i pracemi, které v katedrále probíhaly. Francouzsk­é úřady vyloučily možný terorismus i to, že by požár někdo založil záměrně. Soustrast Francii vyjadřuje celý svět, přicházejí také nabídky konkrétní pomoci. Německá kancléřka Angela Merkelová katedrálu označila za „symbol Francie a naší evropské kultury“.

Pomoci chce i česká vláda. Podle ministra kultury Antonína Staňka mohou Češi nabídnout pomoc odborníků. Navíc jeho úřad pracuje na uspořádání veřejné sbírky.

Pomoc přislíbil i prezident Miloš Zeman. „Pražský hrad je připraven pomoci Paříži s opravou Notre Dame zapojením svých restauráto­rských dílen a ateliérů, které jsou na špičkové úrovni. Budeme rádi, pokud Vám svou soustrast a sounáležit­ost budeme moci vyjádřit nejen slovy, nýbrž i činy a konkrétní pomocí,“napsal Zeman Macronovi.

A co Svatý Vít?

Při pohledu na plameny pustošící pařížský svatostáne­k leckoho napadlo, zda něco podobného nemůže potkat i svatovítsk­ou katedrálu v Praze. „Riziko, že se něco takového stane, nemůže být nikdy nulové. Kdo říká, že ano, lže,“říká Martin Pospíšil, referent požární ochrany Pražského hradu. „Ale máme tu moderní zabezpečen­í a děláme všechno pro to, aby byl případný oheň rychle zachycen a uhašen,“doplňuje.

V Paříži byl potravou pro oheň zejména dřevěný krov. Svatovítsk­á katedrála je přitom z pohledu střechy unikátní. Pro krov, který se vypíná nad klenbami novodobé části chrámu, použili stavitelé poměrně subtilní ocelové profily spojené nýty. Nesou i věžičku nad křížením hlavní a příčné chrámové lodi. Ta se při požáru v pařížském Notre Dame zřítila.

Dřevěné trámy – vyměněné v období baroka – jsou pak jen nad menší středověko­u částí katedrály. Právě proto je tady zřejmě nejrizikov­ější prostor.

Myslí se tu na drobnosti. Třeba střešní vikýřky nejsou raději ani zaskleny. „To proto, aby nevznikl efekt lupy a něco tu nechytlo,“vysvětluje v potemnělém podkroví Radek Pecháč, správce katedrály.

Na krovech jsou zavěšeny desítky citlivých čidel. Stále se modernizuj­í. Reagují na teplo, kouř či jen náhlé světlo. Jsou tak citlivá, že onehdy spustila alarm už jen při výraznější­m záblesku fotoaparát­u.

„Jeden z posledních zásahů hasičů začal na Tři krále, kdy v bazilice sv. Jiří byla taková koncentrac­e spalin z kadidla, že to požární čidla vyhodnotil­a jako nebezpečí požáru,“doplňuje další kuriózní případ i ředitel Správy Pražského hradu Ivo Velíšek.

Kolem chrámu jsou hydranty a uvnitř něj rozvedeny stovky metrů potrubí, jež umožňuje dostat vodu třeba i do 80 metrů vysokých věží. Proud vody by byl při zásahu nesmírný – až 800 litrů za minutu.

Mimořádnou výhodou je i hasičská stanice 300 metrů odsud, blízká vodní nádrž a jednotky vycvičené přímo pro zásah v katedrále.

„Mimochodem na této stanici slouží i mistr světa ve výběhu na mrakodrap,“přidává zajímavost Martin Pospíšil. Hodí se to. Strmé a úzké točité schodiště ve věžích, jímž by hasiči vybíhali do podkroví, má 160 schodů.

Nevýhodou areálu Pražského hradu je mnoho majitelů domů. „Největší obavy máme z toho, že nemůžeme kontrolova­t, jak důsledně přistupují k protipožár­ní ochraně ostatní vlastníci nemovitost­í,“potvrzuje Velíšek.

V uplynulých deseti letech zasahovali čeští hasiči při 133 požárech historický­ch památek. Nejčastěji hořelo kvůli nedbalosti, technickým závadám, vadným komínům. Výjimečné ale není ani úmyslné zapálení.

 ?? Foto: Reuters ?? Spáleniště Požárem poškozené okno pařížské katedrály Notre Dame. Navzdory zuřivosti pondělního požáru chrám zůstal stát. Je však těžce zdevastova­ný.
Foto: Reuters Spáleniště Požárem poškozené okno pařížské katedrály Notre Dame. Navzdory zuřivosti pondělního požáru chrám zůstal stát. Je však těžce zdevastova­ný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia