MF DNES

Únos holčičky za bílého dne

O pětiletou Sofii vedou rodiče drsný spor. Únosci ji mohli odvézt rovnou za hranice

- Václav Janouš reportér MF DNES

Babička Božena s pětiletou Sofií Mikyškovou v náruči včera hodinu po poledni vyšla před dům v pražské Uhříněvsi. Mířily na asistovano­u schůzku, kde holčička měla pod dohledem úředníků vidět hodinu svou matku, která s ní má soudem zakázaný styk.

Když vyšly na parkoviště za bránu, která se otevírá jedině dálkovým ovladačem či čipem, přiběhli dva muži a dívenku ženě vytrhli.

Naskočili do stříbrného terénního volva a jedinou příjezdovo­u cestou mezi domy z ulice Vlasty Průchové zmizeli.

Policie nyní hledá dívku i její matku, na kterou je vydán zatykač.

O malou blonďatou Sofii Andreu se už dva roky přetahují u soudu rodiče, poslední tři měsíce ji měla v péči babička. Matka – dvaačtyřic­etiletá Zdena Amálie Mikyšková Štolcová – obvinila svého bývalého manžela a otce dívky fotografa Viléma Mikyšku, že dívku zneužíval. Ten zase tvrdí, že jeho bývalá partnerka má poruchu osobnosti a může být nebezpečná. Soudně měla matka styk s dítětem zakázaný. Stejně tak několik měsíců, kdy byl v podezření ze zneužívání, i otec. „Ve středu měl být další soud. Upozorňova­l jsem soudní znalce a varoval je, že žena je nevyzpytat­elná a nebezpečná, až to takto dopadlo. Mám obavu, že ji zavleče do zahraničí a bude složité ji odtud dostat. Zároveň se bojím, že by jí v nějakém emočním afektu mohla i ublížit,“řekl MF DNES otec unesené dívky Vilém Mikyška.

Matka Mikyšková Štolcová ve sporu argumentov­ala, že „zdravou holčičku násilím odebrali matce“, před rokem dokonce uspořádala petici o navrácení dítěte do její péče, Mikyška zase založil web ligaotcu.cz, kde „bojoval za rovnocenná práva dětí na oba rodiče“.

Dva muži měli únos dokonale připravený. Věděli, že babička půjde s dívkou na autobus a pojedou na schůzku s matkou. Stačilo si počkat.

Babička se Sofií mířily za otcem na Háje, odkud měli společně odjet do centra, kde se měla dívka setkat s matkou.

Únos dítěte viděl svědek, který dokázal popsat typ automobilu, barvu i jeho espézetku. Policie tak ví, že pátrá po stříbrném Volvu XC90 s poznávací značkou 8S2 0469.

„Okamžitě jsme upozornili policisty napříč celou republikou a zároveň i kolegy v zahraničí, ve státech, které s námi sousedí. Co si pamatuji ze dvou podobných případů, kdy byly unesené děti nalezeny v zahraničí, tak byly neprodleně navráceny do České republiky,“říká mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Policie pracuje s verzí, že je možné, že dívka skončí v zahraničí proto, že přítel matky pracuje právě v Německu. Oficiálně zatím nevyloučil­a ani náhodný únos. Každopádně sousedé jsou přesvědčen­i, že únos dítěte si objednal někdo z rodičů.

„To byl velmi složitý spor o dítě, babička, která měla malou v péči, se o ni starala vzorně, ale rodiče se obviňovali navzájem. Vzhledem k tomu, že nejde o náhodný únos z ulice, ale muselo být vše důkladně naplánován­o, myslím si, že za tím bude jeden z rodičů,“říká jedna ze sousedek.

Pětiletá Sofie Mikyšková byla oblečena do růžové bundy s bílou podšívkou. Dále měla modré džíny s černými kvítky a růžové boty. Na hlavě měla růžovou čepici. Dívka je 120 až 130 centimetrů vysoká, hubené postavy, má kulatý obličej a zelenošedé oči. Vlasy má blond, dlouhé přibližně do poloviny zad, spojené gumičkami do dvou culíků.

 ??  ??
 ?? Foto: Policie ČR ?? Hledaná Zdena Amálie Mikyšková Štolcová.
Foto: Policie ČR Hledaná Zdena Amálie Mikyšková Štolcová.
 ?? Foto: Policie ČR ?? Unesená Sofie Mikyšková.
Foto: Policie ČR Unesená Sofie Mikyšková.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia