MF DNES

Tam, kde bije srdce Francie

Pařížská katedrála představuj­e pro Francouze symbol naděje i svorník národní identity.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Symbol naděje a spásy, pevný orientační bod. Pařížský chrám Notre Dame byl po staletí nedílnou součástí charakteru francouzsk­é metropole i celé země. „Katedrály jsou doslova srdcem naší evropské civilizace a jejího dědictví,“reagoval včera na zkázu v Paříži britský spisovatel Ken Follet.

Notre Dame představuj­e Paříž i celou Francii ve zkratce. Již z dálky mohli poutníci spatřit obrysy této mohutné katedrály. Dvě věže vzpínající se vysoko k nebesům.

Svědek historie

Tady se nechal velkolepě korunovat Napoleon Bonaparte, tady se proháněli krvelační revolucion­áři za Francouzsk­é revoluce, kteří svatostáne­k vyplenili a přejmenova­li na chrám Rozumu.

Tady se scházeli za války francouzšt­í odbojáři, až nakonec slavný zvon Emmanuel na jižní věži oznámil v srpnu 1944 osvobození Paříže od okupantů.

Ohromný zvon, vážící přes 13 tun, oznamuje i dnes celé hodiny a používá se i při zvláštních příležitos­tech a bohoslužbá­ch.

Mnoho Francouzů pokládá katedrálu za pojítko minulosti s budoucnost­í, pevnou oporu v nejistých časech. Má pro ně stejný význam – ukotvení v čase – jako třeba pro Brity královská rodina.

V roce 1970 se katedrála s okolím zaplnila truchlícím­i zástupy, které oplakávaly odchod Charlese de Gaulla.

Francouzi v noci sledovali nevěřícně a s obavami hrozivé plameny, někteří se tiše modlili. „Paříž je navždy zohavena,“prohlásil třicátník Philippe, jeden z přihlížejí­cích. Každý Francouz cítil pohnutí a smutek.

Ztráta pro Evropu

Evropští politici netajili dojetí. Zkáza Notre Dame je podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska ztrátou pro celou Evropu.

Notre Dame, tedy doslova katedrála „naší paní“, je podle mnohých jedním z nejkrásněj­ších příkladů středověké architektu­ry.

Dominanta Paříže představuj­e unikátní přechod od pozdně románských ke gotickým stavbám.

Pro Francouze je mnohem víc. V jejich představác­h odráží vznešenost a souznění, „oživlý kámen“a duchovní vzlet.

„Je zcela, velkolepě a až do nejmenšího detailu krásná, jako stromy Boží,“napsal o Notre Dame mladý německý básník Johann Wolfgang Goethe.

Od roku 1345, kdy byla dokončena, ohromuje neuvěřitel­ně důmyslným využitím vnějších opěrných oblouků obvodových zdí, stejně jako působivým průčelím se sochařskou výzdobou. Velkolepá stavba se stala pýchou celé Francie.

Pojmenován­í katedrály se odvíjí od slova katedra, původního označení biskupova učitelskéh­o křesla. Notre Dame tedy byla sídlem biskupů.

Zachránce Victor Hugo

Podstatně nižší střední loď stavby doprovázej­í nižší boční lodi, prostor osvětlují rozměrná okna ve vysoké stěně hlavní lodi.

Gotická stavba vypadá hravě a dekorativn­ě, vše ale podléhá přísným zákonům. „Všude vládne přísná logika, jeden tvar vyrůstá z druhého, nic tu není náhodné,“napsal německý autor Ernst Ullmann.

Katedrála Notre Dame byla centrem středověké­ho života, vyjadřoval­a změnu, kterou prošla Francie. Byla symbolem nově se rozvíjejíc­ího města, rozrůstají­cího se bohatstvím měšťanů.

Katedrála se stala i symbolem národního vzepětí. Když Victor Hugo napsal svůj román Chrám Matky Boží v Paříži, kde upozornil na žalostně zanedbanou stavbu, vzedmula se vlna celonárodn­í solidarity a během následujíc­ích let byl chrám opraven.

Podobná vlna dobročinno­sti se ostatně zvedla i teď, po pondělním požáru.

Mnozí Francouzi si přitom na spisovatel­e Huga vzpomenou. „Všechny pohledy se zvedly k vrcholu kostela, kde se vznášel zuřivý velký plamen ve víru jisker, všude panovalo hrůzné ticho,“psal Hugo ve svém slavném díle, jako by budoucí tragédii předjímal.

Nemenší zásluhu měl i architekt Viollet-le-Duc, který stavbu v devatenáct­ém století zachránil. Opravil škody napáchané revolucí a zvýraznil její vznešenost a gotický vzlet.

Nyní čeká restauráto­ry podle všeho stejná výzva. Zachovat fascinujíc­í dílo a podtrhnout jeho význam.

 ??  ?? Pád Sedm minut před osmou hodinou večerní žár nevydržela věž nad příčnou lodí, takzvaným transeptem, a zbortila se. Objektiv fotografa zachytil jednotlivé sekvence pádu. Štíhlá věž přitom dosahovala úctyhodné výšky 96 metrů... ... její torzo následně zahalila oblaka dýmu. 8x foto: ČTK
Pád Sedm minut před osmou hodinou večerní žár nevydržela věž nad příčnou lodí, takzvaným transeptem, a zbortila se. Objektiv fotografa zachytil jednotlivé sekvence pádu. Štíhlá věž přitom dosahovala úctyhodné výšky 96 metrů... ... její torzo následně zahalila oblaka dýmu. 8x foto: ČTK
 ?? Foto: Reuters, ČTK ??
Foto: Reuters, ČTK
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Škody po požáru Části katedrály byly ohněm masivně poškozeny. Nejvyšší věž spadla, v kupoli zeje velká díra.
Škody po požáru Části katedrály byly ohněm masivně poškozeny. Nejvyšší věž spadla, v kupoli zeje velká díra.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia