MF DNES

Otec Fournier šel pro Kristovu korunu z trní

-

Hrdinou dne je ve Francii obtloustlý padesátník s brýlemi a mocným knírem. Snímek, jak stojí před hořící katedrálou, obletěl svět. Hasiči přijeli k chrámu, aby uhasili plameny, Jean-Marc Fournier sice dorazil s nimi, ale cítil, že má jiné poslání.

Chtěl zachránit trnovou korunu, kterou římští legionáři podle Bible nasadili na hlavu Ježíšovi, než ho ukřižovali.

Fournier sice patří k hasičům, ale

není to muž, který by se vrhal do plamenů. Je to duchovní. Kaplan pařížských hasičů. „Otec Fournier je absolutní hrdina,“řekl jeden z jeho kolegů médiím. „Vběhl rovnou do katedrály, aby zachránil všechny relikvie, které byly uvnitř, a ani trochu nezaváhal. Každý den vidí při své práci, jak blízko je smrt, ale vůbec se nebál.“

Fournier opravdu ví, jak tenká je hranice, za níž končí život. Než přišel k hasičům, byl vojenským kaplanem. Sloužil v Afghánistá­nu, jeho kolonu tam přepadli, zahynulo při tom deset francouzsk­ých vojáků.

Před čtyřmi lety se modlil nad mrtvými v klubu Bataclan, kde přívrženci Islámského státu postříleli na devadesát lidí. Vběhl tam jako teď do útrob hořícího chrámu. Naléhal, aby ho pustili dovnitř. Z policistů a hasičů začal formovat lidský řetěz, který měl vynést nejvzácněj­ší památky uchovávané v katedrále. Sám se postavil na jeho začátek.

Uvnitř chrámu, kde hrozilo, že se každou chvíli propadne a zřítí stře

cha. A zdá se, že otec Fournier nakonec byl i tím člověkem, který svaté relikvie z Notre Dame vynesl.

Díky lidem jako on se podařilo zachránit řadu pokladů, kterým hrozila zkáza. Větší část cenných uměleckých a liturgický­ch předmětů je v bezpečí. Včetně trnové koruny nebo roucha svatého Ludvíka, požár v pořádku přečkalo i rozetové vitrážové okno na severní fasádě či varhany.

Nejvzácněj­ší památkou schraňovan­ou v Notre Dame je trnová koruna, která, jak věří katolíci, byla položena na hlavu Ježíše Krista těsně před ukřižování­m. Přivezl ji roku 1238 z křižácké výpravy král Ludvík IX., dostal ji od byzantskéh­o císaře. Skládá se podle webu katedrály z věnce o průměru 21 centimetrů z propletený­ch větviček, na kterých byly trny, svázaných zlatými nitěmi. Je uchovávána ve zlatém pouzdře v chrámové pokladnici. Je zachráněna.

Kromě trnové koruny uchovává Notre Dame další dvě relikvie z umučení Krista: část kříže a hřeb z ukřižování. Kromě toho se tři relikvie nacházely v kohoutu na věžičce zvané sanktusník, která se zhroutila v pondělí večer: dílek z trnové koruny a z ostatků sv. Diviše (Saint Denis) a sv. Jenovéfy (Sainte Genevive). (zah)

 ?? Foto: ČTK ?? Rychle! Hasiči natahují hadice, srdce Francie je v plamenech. Snímek z pondělního večera.
Foto: ČTK Rychle! Hasiči natahují hadice, srdce Francie je v plamenech. Snímek z pondělního večera.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia