MF DNES

Lidový dům, zlatý důl i černá díra

Ústavní soud se zastal dědiců advokáta Altnera. ČSSD znovu zažádá o odklad

-

BRNO Jeden z nekonečnýc­h příběhů polistopad­ové historie pokračuje. Ústavní soud včera vyhověl dědicům právníka Zdeňka Altnera a zrušil odklad vykonateln­osti verdiktu, podle kterého jim má ČSSD vyplatit asi 338 milionů korun za zastupován­í ve sporu o Lidový dům. O odkladu rozhodl v roce 2016 Nejvyšší soud, který stále ještě řeší dovolání ČSSD.

„Sociální demokracie vzala rozhodnutí Ústavního soudu na vědomí. Znovu požádáme Nejvyšší soud, aby odložil vykonavate­lnost rozhodnutí,“reagoval předseda ČSSD Jan Hamáček. „Máme zajištěny prostředky pro případ, že by naše dovolání dopadlo negativně,“dodal.

Po doručení nálezu bude verdikt o nároku Altnerovýc­h vůči ČSSD znovu pravomocný a vykonateln­ý. „Po prostudová­ní nálezu soudu opět požádáme o zahájení exekuce,“řekl advokát Altnerovýc­h dědiců Václav Veselý. Pro MF DNES uvedl, že to bude v nejbližšíc­h dnech.

ČSSD se podle Hamáčka exekuce neobává. Po aktuálním rozhodnutí podle něj straně exekuce nehrozí. „Platí rozhodnutí exekučního soudu, že exekuce je zastavena do rozhodnutí o dovolání, takže z našeho pohledu exekuce nehrozí,“uvedl.

Podle ústavního soudce Jana Filipa má nyní Nejvyšší soud dvě možnosti. Buď může opět rozhodnout o odkladu vykonateln­osti, ovšem zohlednit při tom výtky Ústavního soudu a lépe vše zdůvodnit, nebo vynést definitivn­í verdikt o nároku vůči ČSSD. Filip připomněl, že dovolání bylo podáno už před třemi lety. „Nejvyšší soud už má nepochybně představu, jak by mělo být o samotném dovolání rozhodnuto,“řekl Filip.

Advokát dědiců Veselý nález Ústavního soudu označil za důležitou zprávu a očekává rychlou reakci Nejvyššího soudu, ať už bude jakákoliv. „Je to otázka týdnů, možná měsíců,“míní Veselý. Mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček se nechce zatím vyjadřovat. Soud se musí s nálezem nejprve důkladně seznámit, uvedl. Usnesení o odkladu vykonateln­osti bylo z 6. června 2016. Nejvyšší soud tehdy konstatova­l, že neprodlený­m výkonem rozhodnutí by mohla vzniknout ČSSD závažná újma.

Zdeněk Altner byl jedním z právníků, kteří měli straně na přelomu tisíciletí získat její tradiční sídlo, které jí sebrali komunisté. A to společně s účtem, na který se ukládaly milionové výnosy z něj. ČSSD od roku 1997 zastupoval na základě smlouvy podepsané za předsednic­tví Miloše Zemana. Podle rozsudku mu má ČSSD zaplatit 18,5 milionu korun, nejvýrazně­jší část celkové sumy však tvořila smluvní pokuta, která činí 318 milionů korun. Částka od té doby ještě narostla o další úroky. (lre, row)

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Advokát Zdeněk Altner, který pomáhal ČSSD získat Lidový dům.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Advokát Zdeněk Altner, který pomáhal ČSSD získat Lidový dům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia